POLITICA ESTE MURDARĂ ? SAU OAMENII ?

din internet (site rusesc) ATITUDINI  SERIOASE

Am început să cred tot mai mult că la noi, pe lângă multele lucruri făcute la întâmplare, cu neseriozitate, unul dintre cele cu repercusiuni greu de reparat este politica. Felul în care se practică politica, similar fotbalului ca afacere murdară, seamănă cu jocul Răului cu Focul. Totul se face prin trişare, prin minciună, ură şi multă perfidie. Ah, desigur, nu spun eu, aici, vreo noutate. Lucrurile sunt pecetluite de marii analişti şi de filozofii politicii mondiale. Numai că la noi, la locuitorii mioritici, în ţara în care ciobanul criminal din balada Mioriţei este personaj, iar cel laş, care-şi acceptă destinul pecetluit de ciobanii invidioşi, devine erou, totul continuă să fie pe dos. Şi prin dos. Dosul lumii. Al acestui neam, care aşteaptă, de 20 de ani de jocuri periculoase ale politicii, făcute în interesul unor grupuri, de obicei, aproape aceleaşi grupuri, în care se perpetuează, lamentabil, aceiaşi inşi lipsiţi de scrupule, de inteligenţă socială, de cele mai multe ori nişte repetenţi penibili, care, nestrălucind în viaţă prin ceva personal, au ajuns în politică. Desigur, nu toţi din politică sunt repetenţii pe care-i ştiam.Sunt şi care au învăţat bine dar… fac rău!

Sunt şi premianţi. Prea puţini pentru nevoia noastră de lumină şi seriozitate. Dacă în urmă cu câţiva ani Parlamentului i se spunea „Parlamentul ruşinii”, acum,parlamentulului comunist i s-ar putea spune „Parlamentul dezastrului”. Cine face politica? Agramaţii, subculturalii, adormiţii, sforăitorii, sforarii, mincinoşii. Printre ei, câţiva serioşi, oameni verticali, ciuruiţi de vulgaritatea şi nimicnicia celor care, ci-că, fac politică. În acest moment, când trădarea este victorioasă( Diacov, Lupu, Muşuc, Serebrean,etc), când un partid îi plăteşte cu bani grei pe unii dintre parlamentari ca să treacă în tabăra concurentă nu  poate fi vorba de o stabilitate.

Atunci când sunt depistate tot felul de afaceri necurate,materiale compromiţătoare pe  oameni “politici respectabili”, informaţii despre delapidări enorme din banii publici,tot de aceşti “politicieni respectabili” poţi auzi mereu una şi aceiaşi frază:“Politica este o afacere murdara !”Această expresie a devenit  tradiţională,de referinţă, ceva obişnuit.Şi credeţi-mă că astfel de gândire este nu numai greşită, dar şi extrem  de periculoasă nu numai pentru cei care au luat-o  drept atitudine faţă de politică şi politicieni, dar şi pentru cei care ascultă la nesfârşit această frază aberantă.

Adevărul este că nu politica este murdară,ci oamenii (în majoritatea cazurilor delitanţi,agramaţi, cu un nivel inelectual sub cel mijlociu sau oameni de afaceri, care au investit în campania electorală pentru un partid sau altul şi acum ajuns deputaţi,aşteaptă  să-şi restituie banii investiţi  şi  desigur să scoată şi devidente financiare şi morale)pentru care interesul naţional este o noţiune necunoscută şi lupta pentru putere în Campania electorală nu este altceva decât ocuparea rândului la “treuca” parlamentului,unde este turnat bugetul statului.Iertată să-mi fie comparaţia, dar ceva mai potrivit nu am găsit.

Parcă nu suntem cu totul proşti sau nebuni, dar cu toate acestea numai pe cine n-am avut sau avem în rândul politicienilor.Doar câteva exemple:Dumitru Moţpan,Maricica Liviţchii,Andrei Sangheli,Eugenia Ostapciuc, Vasile Iov, Victor Stepaniuc, Vadim Mişin, Vasile Stati, Vladimir Reus, Vlad Cubreacov, Ion Morei,Alexei Tulbure, Gheorghe Străisteanu, Dumitru Zidu, Valerii Senic, Petr Şornicov,Alexandr Jdanov, Victor Zlacevschii, Andrei Versteac, Anatolii Popuşoi, Vladimir Solonari, Nicolae Andronic, Valentin Crâlov, Lucheria Repida, Avraam Maşcauţan Vasile Tarlev, Serafim Urechian,Vladimir Molojen, Sergiu Fandofan, Iurii Calev,Ceslav Ciobanu, Mihai Alexei, Alexandru Jolondcovschii, Veaceslav Untilă, Visarion Ceşuev, Eduard Muşuc, Ion Godonoga, Ion Suruceanu, Veronica Abramciuc, Gheorghe Mazilu, Ludmila Scalinaia, Boris Birştein, Valentin Cunev, Maria Postoico, Vasile Şova etc.Nu mai vorbesc de faptul,că în Parlament, Preşedenţie şi Guvern in perioada de la 1990 s-au strecurat  şi oameni care nu şiu limba statului acesta, s-au strecurat  homosexulali, s-au strecurat oameni care sunt certaţi cu legea şi locul lor era şi este în puşcărie şi nu in fotoliu de parlamentar.

Cu siguranţă,că politica zoioasă o fac oamenii  cu mânele “murdare” ! Este de ajuns sa facem o comparaţie cu anul 1990,câţi locuitori avea RM şi câţi au rămas în 2009, câţi bani s-au cheltuit  în perioada 1991-2010 inclusiv şi activitatea unui minister specializat pentru rezolvarea “problemei Transnistriei” şi care este randamentul acestor cheltueli fabuloase; cât constituiau preţurile la alimentele de primă necessitate-pâine, lapte, ulei, unt, carne în 1990 şi de câte ori au crescut ? Câte librării, cinematografe, biblioteci  activau în 1990 şi câte au rămas ?

Şi dacă mai facem o comparaţie a RM cu Ţările Baltice,unde se află acestea şi unde a rămas Moldova,cu toate ca au inceput mişcarea de eliberare naţională în acelaş timp, apoi putem da o apreciere reală „clasei politice” de la Chişinău.Dacă se poate astfel de numi acea specie de rozătoare,care au adus ţăranul nostru nu numai la faliment total, dar şi la sinucidere.Excroci, Laşi, Trădători,Antihrişti şi Depravaţi.Cu regret, numărul oamenilor de treabă, oneşti şi patrioţi,care au fost sau sunt în prezent în structurile Puterii este atat de mic, încât ei nu pot hotărî nimic.

Partea leului din vina acestei situaţii o are sistemul politic,ca să nu spun mafiotic. Poporul,care in majoritatea cazurilor,este considerat o turmă uşor de manipulat folosind  toate mijloacele moderne de influenţă asupra psihicului inclusiv prin intermediul muzicii, televizorului, internetului,filmelor, alimentaţiei publice etc.  Vor trage consecinţele  unei schimbări,iar beneficiari in toate situaţiile sunt o mană de oameni  mediocri  controlaţi in totalitate de serviciile secrete,care la rândul sau sunt controlate de Marea Lojă,indiferent care este ea.

Dacă  o fi să facem o retrospectivă a celor întâmplate în viaţa politică din Republica Moldova, apoi  schimbări esenţiale politice nu prea s-au petrecut. Mai concret,Semion Grosu(prim secretar al CC al PCM) a fost înlocuit cu Mircea Snegur (secretarul 3 al CC al PCM),apoi Snegur Mircea este înlocuit cu Petru Lucinschi (secretarul CC al PCUS), apoi Lucinschii Petru a fost înlocuit cu Vladimir Voronin (prim secretar al CC al PCRM) În consecinţă partidul comunist n-a pierdut puterea in acest stat pe tot parcursul acestor 20 de ani, pur şi simplu pentru „prostime”  a fost inlocuit unul cu altul dar mama a rămas aceiaşi !.Exact ca-n cântec”vin ai noştri, pleac- ai noştri, noi rămânem tot ca proştii…”

Spuneti-mi o clădire construita de stat  în perioada 1990-2010? Nu prea ! In schimb,Cinematograful Patria a fost vandut ! Cladirea Circului a fost vanduta ! Cladirea istorica a Muzeului de Arte plastice a fost vanduta ! Interesant cine va deveni proprietarul Bibliotecii Naţionale ?  Iar viitorul  proprietar al Palatului Naţional ? Şi să vedeţi ce Club de noapte s-ar prmi in clădirea Teatrului Naţional Mihai Eminescu ! Şi tot aşa !

Despre comunişti nici nu vorbim,deoarece toată această clică a lui Voronin ar  fi trebuit să aibă soarta lui Sadam Husein.Inclusiv şi pupcuriştii lor din rândurile mass media de teapa lui  Starâş, Berlinschii  inclusiv satana cea cu pălărie…

Cu mare tristeţe suntem nevoiţi să recunoaştem că in Republica Moldova încă nu s-a format o clasă politică ! Cum poti să-l numeşti pe un ex-vicepreşedintele al Parlamentului Republicii Moldova, care când a ajuns la putere pe valul românismului l-a pus în scaunul de ministru pe unul ,care greu şi cu mare efort leagă câteva cuvinte”maldavneşte”(cum scria renumitul publicist Constantin Tănase)  şi nici nu era cetăţean al RM şi avea viza de reşedintă in apartamentul său din Sank-Petersburg din Rusia.Tot aici se inscrie şi Tudor Leancă, Transmarconi etc. Cum se numeşte omul care vorbeşte frumos, dar face urât ?

Din cauza „clasei politice”, Republica Moldova a fost transformată în patria sărăciei şi mizeriei. Totuşi guvernanţii noştri sunt tari de fire sau poate că nu se gândesc, că ar putea fi traşi la răspundere în faţa Legii (chiar dacă au întocmit o serie de legi care să-i protejeze juridic, politic şi financiar) şi a lui Dumnezeu. Dacă observaţi din istorie, pe multe personalităţi i-a ajuns pedeapsa puţin mai târziu. Poate de aceea şi se spune: Dumnezeu  nu bate cu băţul! Şi nu este cazul să se laude, că sunt deputaţi în parlament. Face-ţi mai bine o comparaţie cum trăiau oamenii înainte de a veni D-voastră în Parlament cu prezentul, cu „reformele” şi „demonocraţia” voastră,cu faptul că ati devenit o  filoxera politică, care distruge propriul popor.

Nu exclud şi faptul că mulţi dintre guvernanţii actuali vor mai avea neruşinarea de a îndrăzni să candideze la Preşedinţie, Parlament sau Guvern. Propun, că acei care au candidat, în anii 1990-2008 şi au îndeplinit diferite funcţii, să nu mai candideze, mulţumindu-le pentru asemenea „cârmuire înţeleaptă”. E greu de crezut, că alegătorul nostru mai are încredere în cineva din ei, indiferent de culoarea lor politică. Să aibă dreptul de a candida numai acei, care  şi-au onorat programul şi promisiunile electorale. Adică nici unul !

Datorită politicii promovate de aceşti delitanţi şi  impotenţi politici  sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova  au părăsit ţara şi s-au dus pe lumea vanătă în căutarea unul loc de muncă. Mii de moldoveni cu studii superioare, cu experientă în pedagogie, medicină, inginerie, agricultură sau ştiinţifică muncesc câte 12-18 ore pe zi cum munceau în secolele trecute negrii pe plantaţii sau in mine.Mii de moldovence cu studii superioare şterg fundurile bătrânilor din Italia,Turcia,Israel, Spania.sau au devenit prostituate.În loc să caute şi să găsească solutii pentru a deschide locuri de muncă, ei se laudă că au avut „discuţii la nivel înalt” şi că Polonia,România, Bulgaria,Italia ori altă ţară e gata să primească un anumit număr de moldoveni la muncă în aceste ţări…Asta-i politica voastră,să ne alungaţi „binevol” din Patrie ? Pentru cine „eliberaţi” ţara de  noi ?

Un caz strigător la cer.Un fost coleg de facultate a fost deputat în Parlamentul RM.

Probabil că din cauză că a fost onest şi nu s-a alăturat la structurile-căpuşă ale „oamenilor politici” în următorul legislativ„nu a trecut consursul” şi a plecat la muncă în Italia.Fermierul italian, când mai trage câte un păhărel,  aduce la el acasă pe toţi cunoscuţii şi-l arată pe acest ex-deputat ca pe o specie din grădina zoologică lăudându-se,că în tot oraşul numai dânsul are lucrător care a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova ! Cam ce impresie îşi fac acei italieni despre independenta şi suverana Republică Moldova ?

Se face impresia,că prin acţiunile acestor „politiceni” este realizată sarcina de a elibera RM de cetăţenii săi.Se pare că în perspectivă Republica Moldova se pregăteşte să devină centrul sau chiar capitala guvernului mondial.Şi nu este de mirare, dacă judecăm după numărul consilierilor evrei pe care îi are Preşedintele  RM Vladimir Voronin, sau numărul in permanentă creştere al masonilor din parlament,guvern  şi preşedenţie.

Este o Tragedie şi Ruşine Naţională l-a care ne-au adus acesti laşi după care rage puşcăria ! Nu e acesta un genocid tacit ? Comparaţi statistica  natalităţii din ultimul deceniu de existenţă a RSS Moldoveneşti cu ultimii 10 ani (2000-2009) ai Republicii Moldova şi vă veti îngrozi ! Copii nu se mai nasc ! Moldovenii n-au voie să se reproducă ! Suntem sortiţi peirii  datorită legilor”democratice” aprobate de  aceşti politicieni din Republica Moldova.Ştie cineva câte datorii are RM faţă de Banca Mondială şi alte stucturi internaţionale ? Nu le vor putea achita copil de copilul nostru ! Şi ne vor blestema pe merit, deoarece un om cu datorii, o ţară cu datorii este uşor de manipulat, influenţat şi controlat.Pentru a îngloda la nesfârşit ţara în noi şi noi datori nu este neapărat sa fii mare politician ! Este mai uşor să împrumuţi decât să restitui datoria ! Dar când ştii că nu tu vei întoarce datoria şi nimeni nu te va trage la răspundere pentru datoriile făcute, apoi nu este deloc dificil să ieşi la televizor şi să te prezinţi ca pe un salvator al naţiunii,că tu ai „vorbit, ai negociat” şi că ne vor mai  da un nou împrumut…S-a găsit un deştept pe nume Nicolae Ciauşescu în România şi a restituit toate datoriile Ţării ! Şi…l-au împuşcat,fiindcă Ţara trebuie ţinută în hăţuri de guvernul mondial,iar soluţia ideală este  robia de cabală.

Când vor fi traşi aceşti corifei la răspundere penală pentru acest genocid ? Care a fost şi este randamentul şederii lor in fotoliile de parlamentar ? Cu ce a contribuit fiecare din ei pentru a avea o ţară prosperă ? Merită deputaţii sau miniştri salariile fabuloase care le primesc ? Mă tem că  nu merită nici jumătate din ceia ce primesc ! Prin ce se deosebeşte această nouă nomenclatură de cea sovietică ? Mă tem că aceştea sunt mai locomi! Numiţi măcar un partid politic sau un deputat independent care a trecut în Parlament şi şi-a respectat programul electoral  sau promisiunile făcute în timpul campaniei electorale.Nimeni !

Vasăzică nu politica este murdară, ci oamenii care o fac ! Ar fi bine să dăm uitării expresia„Politica este o afacere murdară!”Nu poate o politică infăptuită de oameni buni, oneşti,profesionişti şi patrioţi să fie o politică murdară! Nu !  Factorul uman este cel dicesiv în  soluţionarea acestei probleme.Vrem să avem o politică curată- că alegem oameni curaţi, oneşti, necompromişi,patrioţi, care să pună în capul mesei interesul naţional şi nu personal, meschin sau de grup.

Se apropie noi alegeri. Din nou, vor veni partidele politice şi candidaţii independenţi la noi, dăruindu-ne calendare colorate mai mari sau mai mici, cu siglele partidelor lor, sau cu imaginea mutrele lor roze, vorbindu-ne cu îngrijorare despre situaţia grea a poporului, în care tot ei ne-au adus. Ar trebui să mai prindem la minte, dar nu ştim cum tot se întâmplă că unii şi aceiaşi nimeresc la  Putere.

Când vom avea un partid numai din oameni oneşti, profesionişti (jurişti,economişti, politologi, istorici, jurnalişti etc.)  şi patrioţi ? Când politica demnitarilor noştri va fi o politică curată ?

1 iulie 2009

Alexandru Moraru

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la POLITICA ESTE MURDARĂ ? SAU OAMENII ?

 1. Mihai Alexei zice:

  Draga „Alex. Moraru”,
  Am citit cu mare atentie articolul si sunt deacord cu Dvs.in principiu.
  Desi mati plasat cu Voronin si altii ca fiind unul din murdarii care
  au „murdarit” istoria imi permit sa nu prea fiu deacord. Un aricol de
  astfel de magnitudine necesita o investigatie ampla. De fapt ce stiti
  Dvs. despre mine? Cred ca mai nimic.
  Vreau sa va informezi ca imediat dupa venirea Comunistilor la putere
  in anul 2001 eu am fost incarcerat de ei (despre asta au scris ziarele din
  Chisinau si daca investigat paote gaseati) fiinca
  am fost prea pro activ. Din 2001 eu sunt stabilit in SUA dupa ce statul
  america mea acordat protectie. Sunt avocat si nu cred ca merit sa
  fiu pe nedrept apreciat si de faptul ca mata apari ca un delitant si ratat.
  Asta se citeste printre rinduri. Imi pare rau daca nu vati realizat …..
  Pe viitor imi permit sa va dau un sfat: nu mai scriti despre istoria MD.
  Cu respect,
  M. Alexei
  Washington, DC

  • mazarini zice:

   Draga „Mihai. Alexei” !
   Sigur ca Dvs. aveti dreptate cand spuneti ca respectivul studiu necesita o investigatie mai ampla.Ideia Dvs. o voi valorifica neaparat,tinand cont de sfaturile Dvs.Si aprecierea care o dati muncii mele ca”fiind un delitant si ratat” o primesc cu placere,deoarece pentru mine este importanta o apreciere profesionala.Acest lucru l-au facut si il fac cunoscutii specialisti in materie cum sunt Paul Goma, Gheorghe Buzatu, Ion Coja,Anatol Petrencu,Vlad Pohila, Vasile Soimaru,Tudor Topa,Anton Moraru,Victor Ladaniuc,Alexandrina Ionita,Viorica Olaru Cemartan,colonel(r) Andrei Covrig, Tamara Gorincioi etc.Pe fonul aprecierilor pozitive ale acestor personalitati marcante modesta dvs. „apreciere rautacioasa” va contureaza profesionalismul dvs.pe post de avocat.
   Si inca ceva,istoria RM nu incepe din 2001 cand vin comunistii la putere,dar ceva mai inainte.De exemplu,cand in urma Electoralei din 1998 prin intermediul Partidului Fortelor Democratice dl Mihai Alexei a devenit vice-ministru,cei drept o perioada foarte scurta ! Despre activitatea Dvs. in aceasta functie au scris publicatiile ” Flux”, ” Glasul Natiunii”,”Libertarea”,”Luceafarul” etc. Va promit sa desfasor acest subiect, pentru a dovedi contrariul aprecierilor Dvs.
   privind modesta mea persoana. Cu respect, Al. Moraru Chisinau,Republica Moldova

 2. ghizza zice:

  dn-le Moraru, prima întrebare care apare la citirea acestui articol, este, de ce aţi numit numai nişte figuri vagi şi lipsite de importanţă, ce nu au avut o aşa mare influienţă în a schimba lucrurile, adică nişte pioni, dar nu i-aţi numit pe mai marii cum ar fi: primii trei preşedinţi, iu(r)da iscriroşca, cel ce s-a ocuat de pri(h)vatizare prin 98 şi alţii…..sau poate nu aţi avut curajul,fiindcă din partea de mai marilor vă este în grijă să nu luaţi vreo rangă în cap cînd vă întoarceţi de la servici…

  • mazarini zice:

   Ma invinuiti pe mine ca”poate nu am avut curaj”,dar Dvs. va ascundeti dupa un nume fals”ghizza”?Daca observati comentariile anterioare al Domnului Mihai Alexei,care a dat dovada de barbatie,nu s-a ascuns dupa un chibrit,a scris omul clar ce-i place si ce nu! Si gata !Am fost educat de parintii mei sa spun intotdeauna adevarul,chiar daca acesta uneori zgarie sau deranjaza pe cineva.Dvs. scrieti ca am inclus in articol „numai niste figurii vagi si lipsite de importanta”…Cine domnule anonim(pe care il voi depista in 2-3 zile) sunt figurile acestea ? Dumitru Motpan si Eugenia Ostapciuk,care au fost in functia de Presedinte al Parlamentului RM ? Acestea pentru Dvs. sunt figuri lipsite de importanta ?Vasile Tarlev,ex-prim-ministru in Guvernul RM ? Fiecare din cei mentionati au avut si unii mai au o importanta pentru Republica Moldova.
   Cu siguranta ca am omis unele nume,inclusiv din cei numiti de Dvs. dar acest lucru nu a fost special,ci mi-au scapat din vedere,lucru pe care il voi rectifica cat de curand posibil in alt material.
   Cat priveste amenintarea „finuta” cu „ranga in cap”,apoi va asigur,ca in magazinul „Cartus”de la Telecentu nu se vand castraveti sau dovlicei ! Cu respect, Al. Moraru

 3. domnule , vad ca ati comentat aici cu domnul Mihai Alexei. As fi bucuroasa daca mi-ati spune si cum a ajuns dumnealui , daca stiti, in SUA. , cat si alte date despre el dupa anul 2000.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s