OAMENI DEOSEBIŢI : ANDREI GROSU

INVITAŢI LA SECRETELE ISTORIEI

OAMENI DEOSEBIŢI :  ANDREI GROSU


(marea descoperire a unui istoric)

Trei ani in urmă,cu ocazia celor 55 de ani impliniţi ai domniei sale, într-o publicaţie naţională un grup de colegi de facultate şi prieteni  menţionau:

„Pedagogul şi istoricul   Andrei Grosu  este binecunoscut în cercurile profesionale,  social- politice şi culturale din Republica Moldova .

Calităţile profesionale şi morale deosebite, intelectul avansat  al domnului Andrei Grosu au deschis undă verde pentru posturi prestigioase pe care le-a exercitat  cu demnitate pe tot parcursul respectivei perioade.Dacă cineva ar putea pune la îndoială cele spuse mai sus, e de ajuns să intre la o audienţă la şeful Secţiei invăţămînt din sectorul Rîşcani  din municipiul Chişinău,  Andrei Grosu, şi dubiile vor dispărea. Prin voia intîmplării am fost martori oculari , când o persoană , care avuse o întrevedere cu omagiatul nostru a exclamat: „Mai rari oameni ca domnul Andrei Grosu! Se pare că e născut pentru a ajuta, susţine şi promova oamenii, în deosebi- generaţia tînără.Am auzit multe cuvinte frumoase la adresa dînsului, iar astăzi m-am convins personal !”

Născut  la 22 septembrie 1952 în satul Cioara din părţile Lăpuşnei într-o familie de ţărani înstătiţi Andrei Grosu în scurt timp s-a dovedit un copil mai deosebit. Acest lucru a fost observat în clasele primare, când dragostea de carte şi memoria fenomenală l-au pus în rîndul celor mai buni elevi a şcolii din localitate.În clasele superioare situaţia nu s-a schimbat.Într-una din zile în cancelarie a intrat bibliotecara şcolii şi a spus, că  băiatul lui Constantin Grosu , Andrei, din clasa 8 a citit toate cărţile din biblioteca şcolii.Nici un profesor nu s-a mirat de cele auzite în afară de profesorul de educaţie fizică, care s-a exprimat ,că Andrei, dacă ar putea , şi la orele de sport tot ar citi…

Această deprindere şi dragoste de carte l-au însoţit pe tot parcursul vieţii.Şi azi, dacă-l veţi întîlni, neapărat veţi observa în mână sau în geantă o carte,sau o revistă, sau cel puţin câteva gazete  proaspete de diferite orientări politice pentru a face concluzii juste privind evenimentele la zi. Noi l-am cunoscut pentru prima dată pe Andrei  când  deja împlinise 18 ani .Era toamnă, eram tineri, eram frumoşi . Era anul 1970. Eram fericiţi că suntem studenţi la facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Chişinău.

Un băiat înalt  de un metru 85 , cu un aspect fizic plăcut , îmbrăcat cu gust , modest şi calm, trăsătură, care vorbea de un autocontrol  de invidiat.Fiecare cuvânt spus de el era bine chibzuit şi pus la locul lui. Acesta era Andrei Grosu. Am devenit prieteni  atunci în octombtie 1970. Prietenie care s-a dovedit durabilă. Adevărul este că pe tot parcursul anilor de studenţie,  până în prezent, Andrei Grosu s-a dovedit a fi un coleg şi un prieten  devotat, săritor la nevoie  şi un exemplu demn de urmat.

Dupa absolvirea cu succes a Universităţii  şi-a făcăcut datoria în rîndurile armatei sovietice. Anume în această perioadă s-au conturat deja bine capacităţile organizatorice ale omagiatului nostru, care i-au fost de mare folos în activitatea sa  anterioară în funcţiile ocupate la CC al ULCTM ,  la CR Kotovsk al PCM, în structurile învăţământului public din raionul Râşcani al oraşului Chişinău (de la director de şcoală până la şef al secţiei învăţământ ), arătându-se un excelent orator şi pedagog .Cei care  îl cunosc, vor confirma, că acest Om este o  enciclopedie vie, un  interlocuitor  generos şi cu simţul umorului pronunţat.

În zilele noastre, când statul acordă pentru reparaţia şcolilor şi grădiniţelor sume simbolice, este destul de dificil să  pregăteşti  şcolile sectorului către noul an de studii.Numai directorii de şcoli  şi şefii grădiniţelor ştiu şi pot mărturisi marele efort făcut de dl Andrei Grosu întru soluţionarea problemelor arzătoare.

Că este un bun familist ştie toată lumea.Grija părintească de nepoţica Cătălina şi nepotul Cristofer este fără margini.În vara anului trecut, numai datorită efortului depus de dl Andrei Grosu, în urma unei intervenţii chirurgicale complicată a fost  salvată  femeia iubită, Silvia. Nu ne mai rămâne să spunem decât: mai dă Doamne asemenea bărbaţi  Ţării Moldovei  !

Credem ca este o caracteristică cum nu se poate mai buna,dar apogeul în descrierea activităţii acestui Om respectabil am aflat-o  nu demult.Este vorba despre o descoperire ştiinţifică făcută de istoricul Andrei Grosu ,care ţine de perioada primelor două decenii ale secolului XX din istoria Basarabiei,care încă din 1812 era ocupată de Imperiul Rus.

Respectiva descoperire constituie un fragment important din istoria  relaţiilor interetnice in Basarabia, mai concret al  românilor basarabeni  sau  moldovenii băştinaşi cu celelalte comunităţi etnice, în cazul dat al ruşilor.Şi daca vom spune şi mai detaliat apoi este vorba de ruşii lipoveni.

Cu toate ca perioada cronologică despre care este vorba a fost cercetata de o mulţime de istorici şi in timpul ocupaţiei Basarabiei de Rusia Ţaristă 1911-1918, şi in perioada ocupaţiei sovietice Iunie 1940-iunie 1941 apoi martie 1944-1991 si  în zilele noastre 1991-2010, cazul,dar mai exact Fenomenul Gulikin a fost  neobservat de parca nici n-a existat.Poate că cineva din specialişti ar fi găsit careva fire documentare, care ar fi putut face lumină în aceasta enigmă istorică,dar din anumite interese politice, ştiinţifice, economice şi chiar culturale  acest subiect  a fost necunoscut.

Pentru a ajunge la această descoperire,domnul Andrei Grosu a studiat sute de documente, sute de monografii, cărţi, ziare, reviste, fotografii,situri electronice etc.Răbdarea şi cunoştinţele anterioare i-au dat posibilitatea  ca incetul cu incetul  să facă o investigaţie documentară  şi sa restabilească adevărul istoric despre activitatea deputaţilor din partea Basarabiei în Duma Imperiala a Rusiei, despre laşitatea şi pozitia trădătoare ocupată de aceşti deputaţi, care în loc să apere interesele moldovenilor  în Legislativul Imperial Rus, ei  se aflau pe poziţii diametral opuse.

S-a găsit totuşi un deputat-fenomen din Teleneşti, un rus lipovean,care prin poziţia sa civică, prin credinţa în dreptate şi prin respectul faţă de ţăranii moldoveni care l-au delegat în Duma de Stat a Rusiei s-a dovedit a fi un adevărat apărător al intereselor moldovenilor.Mai mult decat atat, cunoştinţele şi talentul oratoric exceptional ale acestui deputat, datorită cercetătorului Andrei Grosu au devenit publice şi in curând  va fi lansat un volum cu toate investigaţiile făcute de această descoperire.Un articol-pilot la acest subiect a fost deja publicat de dl.Andrei Grosu In publicaţia  de limbă rusă”Novoe Vremea”( nr.32 din 17 septembrie 2010,pagina 6)

Cu siguranţă,că descoperirea domnului Andrei Grosu va introdusă în toate manualele şcolare şi universitare de istorie naţională.Numele deputatului Gulikin Dionisii Petrovici va fi cunoscut ca un fenomen în istoria noastră.

În cele din urmă nu ne rămâne decât sa-l felicităm pe istoricul cercetător  Andrei Grosu cu această importantă descoperire şi cu cei 58 de ani împliniţi astăzi, 22 septembrie 2010 La Mulţi Ani şi noi realizări ! Rămânem în aşteptarea  cărţii despre Fenomenul Gulikin !

In fotografii: 1.Domnul Andrei Grosu împreună cu autorul acestui articol. 2. Domnul Andrei Grosu la Toronto(Canada) în ospeţie la nepoţei.2009

Alexandru Moraru

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Fotografii, OAMENI DEOSEBIŢI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la OAMENI DEOSEBIŢI : ANDREI GROSU

  1. gheorghe zice:

    Calde salutari si urari de bine d-ului Andrei Grosu si intregii familii la care ii vrem f.m.bine. Ne bucuram impreuna cu voi de succesele si bucuriile voastre. Sanatate noroc si fericire la toti. Vrem foarte mult sa contactam. Adresele noastre: Odnoklasniki -gheorghe beschieru. Youtube-Constantin Beschieru. Adresa pe skaype gheorghe beschieru .Salut ne auzim.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s