LILIA GHIŢIU:O CARTE NOUĂ,UN BLOG NOU !

APARIŢII   EDITORIALE

LILIA  GHIŢIU: O CARTE NOUĂ , UN BLOG NOU !

 

Doamna Lilia Ghiţiu prezintă cartea sa"Sensul Vieţii"Poezii 2010

 

Numele Doamnei Lilia Ghiţiu începe să se contureze în lumea Poeziei din ce în ce mai mult. Menţionam într-un articol postat pe Blogul Secretele Istoriei că „Dânsa este una din cele mai şcolite femei din Republica Moldova sau chiar întreg spaţiu românesc! Şi nu din cauză, că doamna Lilia Ghiţiu vorbeşte româna maternă, rusa, engleza şi alte limbi. Şi nu din motiv, că distinsa Doamnă este un om pozitiv, cu un simţ al umorului deosebit de accentuat ! Şi nici faptul că Dânsa este un bun profesionist în materie de economie, filosofie şi jurisprudenţă!

Aşi putea continua în respectiva direcţie încă câteva pagini bune, dar nu vreau să chinui curiozitatea cititorului şi vă spun că Doamna Lilia Ghiţiu este o Femeie îndrăgostită! Da, da îndrăgostită! Din fragedă copilărie este îndrăgostită de…Măria Sa Poezia!

Doamna Lilia nu numai că-i place poezia bună, de calitate, dar şi a compus o mulţime de poezii frumoase şi interesante, care cuprind o gamă larga de subiecte actuale şi clasice…”(mazarini.wordpress.com)

Între timp au apărut la suprafaţă două noutăţi plăcute şi frumoase. Prima  din acestea este că din iniţiativa consumatorilor de poezie bună şi a celor, care le plac versurile scrise de Doamna Lilia Ghiţiu printr-o cooperare au hotărât să-i facă Distinsei Doamne o surpriză de ziua naşterii… Astfel, în dimineaţa zilei de 7 octombrie, curent odată cu felicitarea aniversării a 33 de ani de la naştere, dânsa a primit în dar şi culegerea de versuri „Sensul Vieţii”, al cărei autor este chiar Lilia Ghiţiu. Crizantemele albe şi cartea primită în dar de la cititorii ei au emoţionat-o până la lacrimi. A fost ceva frumos şi irepetabil! Aflată la vârsta lui Isus, Domnia sa a mulţumit din toată inima celor prezenţi pentru un astfel de cadou atât de original.

Câteva cuvinte despre placheta de versuri Lilia Ghiţiu”Sensul Vieţii” editată de Blogul „Secretele Istoriei” în cooperare cu mai mulţi cititori şi imprimată la Tipografia” Acomed Plus” din municipiul Chişinău. Cartea a fost redactată de Doamna Nina Josu, binecunoscută în arta poeziei atât în Republica Moldova, cât şi în România. Poezia emanată de Doamna Lilia Ghiţiu a fost înalt apreciată de doamna Nina Josu. În deosebi s-a pus accentul pe  poezia patriotică, cum ar fi „Basarabie,te-au răstignit !”, „Jurământul”, ”Limba mea română, dulcele meu grai!”  şi altele.

Patriotismul şi Dragostea de Ţară se pare că au venit la Doamna Lilia odată cu laptele de mamă, deoarece  numai un bun român poate să scrie atât de frumos despre Istorie, Limba română, Ţară şi Neam! Sunt piese atât de reuşit scrise, încât involuntar pe cititorii mai emotivi îi zguduie subiectul descris până la lacrimi.

Dar culegerea de versuri „Sensul Vieţii” nu conţine numai poezie patriotică, ci şi multă poezie de dragoste, de dor, poezii cu dedicaţii, versuri scrise în memoria fiicei sale Mădălina(„O lacrimă de înger”), tragedie, care a afectat-o pe autoare pentru tot restul vieţii, două poezii scrise în memoria Marelui Poet Grigore Vieru etc.

Fiind o fiică excelentă, Doamna Lilia Ghiţiu nu putea să omită şi să lase fără atenţie în versurile sale pe mama sa, Doamna Maria ,care a depus un efort uriaş pentru a le vedea pe cele două fiice ale sale Aliona şi Lilia educate, cu studii superioare şi pe la casele lor. Mai mult decât atât, ambele au făcut paşi gigantici în lumea ştiinţei şi pe scara ierarhică profesională. „Măicuţă Dulce”- aşa se numeşte poezia- recunoştinţă dedicată mamei sale.

Cu multă dragoste  maternă sunt scrise şi cele două poezii „O clipă scăpată nu poate fi recuperată” şi „Cine-mi spune ?” dedicate unicului fiu Marius, un copil minunat cu un talent deja pronunţat în arta desenului, dar şi plin de energie pozitivă şi pus pe şotii cum sunt toţi copiii aflaţi la vârsta întrebărilor.

Coperta cărţii doamnei Lilia Ghiţiu  „Sensul Vieţii” a fost concepută ca proiect şi executată de către Laura Moraru, eleva Liceului român-englez „Mircea Eliade” din mun. Chişinău, care are deja o experienţă de succes în domeniu.

Culegerea de versuri nominalizată este din start o carte reuşită, deoarece a fost bine primită şi apreciată de cititori. Gama variată de subiecte abordate, poezia scrisă cu talent şi cunoaştere de cauză, orientarea cititorului spre bine, spre omenie, spre compasiune şi ajutor interuman a făcut cărticica să fie căutată în biblioteci şi librării.

Deşi cele expuse mai sus cu referinţă la placheta de versuri „Sensul Vieţii” de Lilia Ghiţiu a scos în evidenţă părţile bune ale acesteia, trebuie de menţionat că există totuşi un neajuns. Este unul, dar grav îndeosebi pentru potenţialii cititori. Este vorba despre tirajul cărţii care îl constituie doar 100 de exemplare. Ce poate fi mai trist decât atunci, când apare o carte bună, dar accesul de a o savura este atât de limitat?!

Poate din acest motiv, Domnia sa,  după apariţia cărţii a deschis un Blog personal cu link-ul: www.arietapoezis.wordpress.com, în care a postat toate poeziile din culegerea nominalizată pentru a facilita accesul cititorilor la creaţia proprie.

Nu ne rămâne decât s-o felicităm pe Doamna Ghiţiu cu apariţia cărţii şi a Blogului, dorindu-i multă inspiraţie şi succese!

17 octombrie 2010                                         Alexandru Moraru

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Fotografii, OAMENI DEOSEBIŢI, RECENZII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la LILIA GHIŢIU:O CARTE NOUĂ,UN BLOG NOU !

 1. Un articol deosebit despre un om deosebit. Felicitări D-le Moraru!

  http://arietapoezis.wordpress.com

 2. mazarini zice:

  Draga Domnule George Nicolae !
  Va asigur ca aveti perfecta dreptate!Distinsa Doamna Lilia Ghitiu este un Om
  Deosebit cu un talent evident in arta poeziei , calitati profesionale si umane
  de exceptie.Cartea Sensul Vietii s-a epuizat atat de repede,cum nu s-a asteptat
  nimeni.Cu gandul la o alta editie a cartii ,va multumesc pentru cuvinele sincere
  si gestul prietenesc de a posta articolul meu despre aparitia cartii Dnei Ghitiu
  Sensul Vietii.

 3. mazarini zice:

  Stimata Cristina !
  Comentariul Dvs. s-a dovedit a fi neserios si departe de adevar,mai mult decat atat s-a dovedit a fi chiar rautacios.Va rog sa nu mai scrieti la
  Secretele Istoriei niciodata deoarece nu vor fi aprobate spre publicare.
  Sunt Alexandru Moraru si va urez numai bine .

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s