PROBLEMA BASARABIEI ŞI NICOLAE CEAUŞESCU

Ceausescu si problema Basarabiei

Publicat de Ion Coja in Textele altora pe 13.12.2010

In sedinta Comitetului Politic Executiv de la -13-noiembrie-1989- Nicolae Ceausescu a propus un subiect neobisnuit dezbaterii plenului probleme legate de Moldova Sovietica .
Criticat tot mai des de Mihail Gorbaciov ptr faptul ca nu era adept al Perestroicii , secretarul general al -PCR- incerca sa intimideze conducerea sovietica prin readucerea in dezbatere a Pactului HITLER-STALIN din 1939 si statutul etnicilor romani dintre Prut si Nistru . In cadrul discutiei , Ceausescu a facut un istoric al convorbirilor sale cu liderii de la Kremlin pe tema Basarabiei , din care reiesea ca Gorbaciov era la fel de refractar ca si Hrusciov sau Brejnev.
TOV.N.CEAUSESCU spunea : Vreau sa ridic , in fata Comitetului Politic Executiv , inca o problema , care nu urmeaza sa o punem in Congres-[14]- , si nici public , deocamdata… dar fata de care trebuie sa adoptam o pozitie mai clara . Este vorba despre problemele legate de Moldova Sovietica . Cred ca ati citit cu totii informatiile , si ce se intampla acolo . Am atras atentia tovarasilor ca trebuie sa le publicam in presa — dar noi nu putem face nimic in aceasta problema , avand in vedere in primul rand , ca problema Basarabiei este legata de acordul cu HITLER , adica de Uniunea Sovietica si Hitler . Anularea acestui acord , in mod inevitabil , trebuie sa puna si problema anularii tuturor acordurilor care au avut loc… inclusiv sa se solutioneze , in mod corespunzator problema Basarabiei si Bucovinei de Nord . Va trebuii sa discutam in Uniunea Sovietica aceasta problema in perioada urmatoare .
De altfel , in timpul lui Hrusciov am mai discutat aceasta problema .
Cand ne-am intors din China , in martie -1964- , ne-am intalnit si cu el . Si intre alte probleme , legate de relatiile cu China , am discutat si problema Basarabiei .
El nu a respins-o , dar am convenit , de altfel , sa se intalneasca delegatiile celor doua partide… si chiar s-au intanit… dar au intervenit probleme cunoscute in legatura cu Hrusciov , si nu s-a facut nimic… asta a fost tot . In 1965 la intanirea cu Brejnev , am discutat , de asemenea , problema aurului si a tezaurului nostru , pe care Romania in are in Uniunea Sovietica si despre care exista un decret semnat de Lenin , prin care se spune ca apartine -poporului roman- si va fi restituit atunci cand in Romania va fi puterea muncitorilor si taranilor .
Am intrebat eu — sunt si stenogramele — daca considera ca in Romania nu este inca puterea muncitorilor si a taranilor ?
Sigur , atunci a avut o pozitie favorabila -SEALEAPIN- care a spus ca tovarasii romani au dreptate , dar trebuie sa se analizeze si sa vedem cum sa solutionam aceasta problema . Ceilalti , inclusiv Brejnev au spus ca Aurul Romanesc sa pierdut .
Pe mine nu ma intereseaza ca s-a pierdut sau , ma rog , ce-au facut cu el… ptr ca la un moment dat , ne-au spus ca l-au luat -ALBII- .
TOV. ELENA CEAUSESCU spunea: -Albii erau tot acolo .
TOV.N.CEAUSESCU spunea : -Nu ma intereseaza cine l-a luat .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : -Sa ne de-a de la ei .
TOV.N.CEAUSESCU spunea : Pe noi nu ne intereseaza asta . In primul rand ca Lenin a semnat acest decret in -1921- , dupa ce sa terminat cu -albii- . Este adevarat ca nu am mai reluat aceasta discutie . Am vrut la un moment dat , sa discutam aceasta problema si cu Mihail Gorbaciov , dar nu a fost conditii necesare , si am lasat pe mai tarziu . Sigur trebuie sa reluam mai tarziu problema Basarabiei .
Trebuie oricum sa ridicam problema populatiei din Republica MOLDOVENEASCA , in concordanta cu Constitutia Sovietica si cu ceea ce afirma acum ei . Trebuie sa le asigure folosirea limbii , sa le asigure , ptr ca ei sunt o republica , sunt un popor . Ei insusi spun ca sunt un popor moldovenesc . Sunt romani si nu-i lasa sa foloseasca limba pe care o doresc ei si , cel putin , in prima etapa , sa se asigure legaturi corespunzatoare intre Moldova si Romania . Sigur nu dorim acum sa ridicam , intr-o forma schimbarea imediata a granitelor , dar solutionarea acestei probleme trebuie gandita , si trebuie s-o discutam . Sa avem in vedere , in primul rand sa publicam pozitiile care sunt , mai cu seama ca ei le publica si sa avem lunile urmatoare o discutie pe aceasta problema -[dar discutiile nu au mai avut loc niciodata – din cauza revolutiei– fiind un motiv bine intemeiat de catre sovietici] . De altfel in -1970-1975- am avut cateva discutii cu secretarul cu probleme internationale de atunci -KATUSEV- trimis de conducere , prin care ne cereau ca noi sa recunoastem in mod deschis , ca Basarabia este a lor .
TOV.ELENA CEAUSESCU spunea: -Asta nu se poate niciodata- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : In programul partidului avem o referire generala si am spus ca nu vom putea sa recunoastem . Una este problema granitelor , ca rezultat al fortei , dar alta este sa recunoastem ca poporul moldovenesc este un popor care nu are stranse legaturi cu poporul roman — este un nonsens . Aceasta ar fi o alta problema . Sigur punandu-se problema anularii intelegerii cu Hitler , este evident ca in mod corespunzator intervine si aici anularea . Noi vrem ca dupa Congres [14] sa avem o discutie pe aceasta tema , ptr ca nu se poate sa acceptam aceasta situatie si felul cum ei actioneaza . Vin la noi sa faca o plenara , si anunta ca vor sa indrepte lucrurile , ce au fost in trecut , dar de fapt adopta masuri mai brutale decat in trecut si continua sa-i impiedice sa-si puna in valoare problemele lor . Asta ar fi o problema pe care am vrut s-o ridic in Comitetul Politic Executiv si este de fapt o problema
–STRICT INTERNA– , dar am vrut sa vedem care este parerea Comitetului Politic Executiv in aceasta probema . DACA SUNTETI DE ALTA PARERE , VA ROG SA SPUNETI ? .
TOV.GHEORGHE RADULESCU spunea : -Este bine cum ati propus- .
TOV.MANEA MANESCU spunea: -Asta este realitatea si nu se poate astfel- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Deci sunteti de acord ? — [Toti tovarasii sunt de acord]. Aici nu este vorba despre existenta unei nationalitati , sau a unor oameni care sunt de origine romana si se gasesc in Uniunea Sovietica… Ci este vorba despre o parte a Romaniei , care a fost cedata datorita Acordurilor cu Hitler . Cum s-au publicat aceste acorduri in alta parte va trebui sa le publicam si noi . S-au publicat si in Uniunea Sovietica . I-am spus si lui Matei si lui Olteanu , ptr ca este legat si de partea internationala… i-am chemat pe amandoi ptr ca , si din punct de vedere international , trebuie sa lucreze impreuna . Sa publicam aceste probleme , aceste acorduri , ptr ca acolo se spune foarte clar ca Uniunea Sovietica manifesta interes… asta este formula , in acordul semnat aparte , nu numai in acordul general , in care se spune ca Uniunea manifesta interes fata de Basarabia si Bucovina . Este vorba de acordul dintre -MOLOTOV si RIBBENTROP- si unde se spune ca Germania nu are interes si alte obiectiuni fata de acest lucru .
Un asemenea punct este si in legatura cu Polonia , ca in problema Poloniei si Uniunea Sovietica manifesta anumite interese — adica impartirea Poloniei . In realitate , de fapt , sovieticii au vrut sa depaseasca intelegerea cu Hitler si au cerut initial intreaga Bucovina , dar Hitler s-a opus ,,ne-am inteles numai atat” .
TOV.ION STOIAN spunea : -Toate acestea sunt stenogramele lui Hitler- .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea : Este un protocol semnat de MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE de atunci al Romaniei . TOV.ELENA CEAUSESCU spunea : Si ne-au luat si Insula Serpilor .
TOV.NICOLAE CEAUSESCU spunea :-Acestea ar fi unele probleme interne ale Romaniei , pe care trebuie sa le avem in vedere . In legatura cu Raportul , in continuare , este prezentata pozitia Romaniei in problemele internationale , in care reluam problema distrugerii armelor nucleare si am introdus aici ca tarile europene trebuie sa realizeze un Acord ptr infaptuirea pina in -1995- a distrugerii armelor nucleare din Europa , avand in vedere ca folosirea lor ar aduce o catastrofa europeana de proportii .

-Arhivele Nationale—-Fond-CC-al-PCR–sectia CANCELARIE–
DOSAR-NR-63-1989-.

Poate suntem la fel de norocosi si acum ca si in 1989.
Dr. Darius Stan

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Fotografii, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la PROBLEMA BASARABIEI ŞI NICOLAE CEAUŞESCU

  1. Pingback: Nicolae Ceauşescu: “Aici nu este vorba despre existenta unei nationalitati , sau a unor oameni care sunt de origine romana si se gasesc in Uniunea Sovietica… Ci este vorba despre o parte a Romaniei , care a fost cedata datorita Acordurilor cu Hit

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s