CĂRŢI NOI : O MARE DESCOPERIRE ŞTIINŢIFICĂ

DOMNUL ANDREI GROSU A FĂCUT O DESCOPERIRE ŞTIINŢIFICĂ ŞI A SCRIS O CARTE DE EXCEPŢIE


Pedagogul şi istoricul   Andrei Grosu  este binecunoscut în cercurile profesionale,  social- politice şi culturale din Republica Moldova . Calităţile profesionale şi morale deosebite, intelectul avansat  al domnului Andrei Grosu au deschis undă verde pentru posturi prestigioase pe care le-a exercitat  cu demnitate pe tot parcursul vieţii. Dacă cineva ar putea pune la îndoială cele spuse mai sus, e de ajuns să intre la o audienţă la şeful Secţiei invăţămînt din sectorul Rîşcani  din municipiul Chişinău,  Andrei Grosu, şi dubiile vor dispărea. Prin voia intîmplării am fost martor ocular , când o persoană , care avuse o întrevedere cu domnul Grosu  a exclamat: „Mai rari oameni ca domnul Andrei Grosu! Se pare că e născut pentru a ajuta, susţine şi promova oamenii, în deosebi- generaţia tînără.Am auzit multe cuvinte frumoase la adresa dînsului, iar astăzi m-am convins personal !”

Născut  la 22 septembrie 1952 în satul Cioara din părţile Lăpuşnei într-o familie de ţărani, Andrei Grosu în scurt timp s-a dovedit un copil  deosebit. Acest lucru a fost observat în clasele primare, când dragostea de carte şi memoria fenomenală l-au pus în rîndul celor mai buni elevi a şcolii din localitate.În clasele superioare situaţia nu s-a schimbat.

L-am cunoscut pentru prima dată pe Andrei  când  deja împlinise 18 ani .Era toamnă, eram tineri, eram frumoşi . Era anul 1970. Eram fericiţi că suntem studenţi la facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Chişinău. Un băiat înalt  de un metru 85 , cu un aspect fizic plăcut , îmbrăcat cu gust , modest şi calm, trăsătură, care vorbea de un autocontrol  de invidiat.Fiecare cuvânt spus de el era bine chibzuit şi pus la locul lui. Acesta era Andrei Grosu.

Am devenit prieteni  atunci în octombtie 1970. Prietenie care s-a dovedit durabilă. Adevărul este că pe tot parcursul anilor de studenţie,  până în prezent, Andrei Grosu s-a dovedit a fi un coleg şi un prieten  devotat, săritor la nevoie  şi un exemplu demn de urmat

De fapt, despre domnia sa am mai scris  pe Blogul Secretele Istoriei un articolul la rubrica Oameni Deosebiţi.

Motivul acestui articol este ca dl Andrei Grosu a scos de sub tipar o carte deosebit de interesantă atat din punct de vedere ştiinţific, cât si social-cultural. Este vorba de o descoperire ştiinţifică, despre situaţia reală în Duma de Stat a Rusiei vis-a-vis de problemele Basarabiei, încorporată încă din 1812 de Rusia ţaristă, de rolul trădător al majorităţii delegaţilor din partea Basarabiei a intereselor naţionale în Dumă, despre un adevărat erou, un rus de rit vechi locuitor al satului  Teleneşti, care s-a  dovedit a fi un adevărat înger păzitor al limbii române din Basarabia(căreia ruşii îi spuneau limbă moldovenească). Gândurile si mintea lucidă a ţăranului deputat Dionisii Petrovici Gulikin,  au depăşit  secolul său.Ele sunt şi în prezent atat de actuale, în cât îţi face impresie, că au fost spuse nu acum 100 de ani, dar ieri. Descoperirea ştiinţifică a domnului Andrei Grosu este majoră, deoarece în istorie încă nu s-au mai intalnit cazuri, când un singur om, un ţăran simplu(dar care pe parcursul activităţii sale în Dumă a dovedit că are cunoştinţe enciclopedice-Al.M) a pornit un război împotriva unui imperiu. Andrei Grosu, autorul acestei excelente cărţi arată cu lux de amănunte, că eroul său a fost o figură importantă în istoria Basarabiei şi că locul acestuia este în manualele de istorie. Unde s-a mai vazut un rus în Basarabia să apere cu atata îndârjenie ţăranii, care l-au delegat şi limba română vorbită de aceştea?  Autorul şi-a pus drept scop, reabilitarea bunului nume al lui Dionisii Gulikin, meritele acestuia în lupta pentru restabilirea in şcoli şi Biserică a limbii române! Cartea apărută recent este o lucrare ştiinţifică sută la sută, chiar dacă domnul Andrei Grosu din modestia pe care-l caracterizează, ne spune că este o carte de popularizare a ştiinţei.Am fost primul cititor al acestei minunate lucrări, şi vreau să menţionez, că cartea este scrisă cu un suport documentar de excepţie.Tema a fost studiată de autor până la cele mai mici detalii şi este scrisă într-o limbă accesibilă atat oamenilor de ştiinţă, cât si publicului larg.

Sunt sigur că mai devreme sau mai târziu la baştina deputatului Dionisii Gulikin în orăşelul Teleneşti va fi înălţat un bust, în memoria acestul Om minunat, care a depus un efort considerabil pentru îndulcirea vieţii ţăranilor din Basarabia ocupată de ruşi, în păstrarea limbii, istoriei şi obiceiurilor naţionale româneşti în aces petic de pământ multpreapătimit.

Istoricul Andrei Grosu a făcut o Mare descoperire în cercetarea istoriei  Basarabiei din secolul trecut, a găsit un exemplu demn de urmat pentru toţi ruşii, ucrainenii, evreii etc. care locuiesc în prezent în Republica Moldova. Evident că cartea „Moldavskii velikoross” este o carte binevenită în bibliotecile publice şi particulare de la noi. Din discuţie cu domnia sa, am înţeles că în curând va apărea cartea şi în limba română.

Mie nu-mi rămâne decât să-l felicit pe  prietenul şi colegul meu de breaslă dl Andrei Grosu cu acest evident succes şi să-i urez multă sănătate şi noi descoperiri în domeniul ştiinţei istorice.

Iar pe dumneavoastră vă îndemn să găsiţi cartea nominaliza şi să o citiţi cu atenţie, pentru a vă convinge, că tot ce aţi citit acum corespunde adevărului istoric.

Alexandru Moraru, istoric-arhivist şi publicist

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, Carti, Documente, RECENZII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s