ION XENOFONTOV: RĂZBOIUL DIN AFGANISTAN

AUTORUL CELEBRULUI VOLUM, dr. ION XENOFONTOV

„RĂZBOIUL DIN AFGANISTAN 1979-1989”-O CARTE DE MARE VALOARE
(Autor:Ion Xenofontov. Editura Lumen, Iaşi, 2010, 544 pagini)

Câtva timp in urma în incinta Muzeului Armatei Naţionale a avut loc o manifestaţie de mare amploare care a fost întitulată Lecţie de Bărbăţie.Acest eveniment a fost dedicat celor 22 de ani de la retragerea armatei sovietice din Afganistan.
Printre invitaţi s-au aflat foşti participanţi la războiul nominalizat,ostaşi şi ofiţeri ai Armatei Naţionale a RM, istorici, jurmalişti şi oameni de bună credinţă.
Pe post de moderator s-a aflat locotenent-colonelul, dr.Vitalie Ciobanu, întemeietorul şi şeful Muzeului Armatei Naţionale a RM.Fiind unul din cei mai buni specialişti în istoria războaelor mondiale dr.Vitalie Ciobanu a prezentat o retrospectivă a războiului sovieto-afgan şi a oferit cuvânt invitaţilor prezenţi la manifestaţie.
Tot în cadrul evenimentului a fost prezentată şi cartea istoricului Ion Xenofontov„Războiul din Afganistan 1979-1989”,care a trezit un mare interes în rândul specialiştilor.
Câteva luni în urmă,a văzut lumina tiparului o carte de exceptie,o lucrare ştiinţigică
de o valoare , care merită sa fie în fiecare bibliotecă universitară sau ştiinţifică, pentru a acoperi acest gol informaţional in fondurile de carte.
Acest volum apărut în cadrul Institutului Militar al Forţelor Armate”Alexandru cel Bun” la Centrul de ştiinţe strategice de apărare şi securitate pe bună dreptate este înalt apreciat nu numai în lumea ştiinţifică din Republica Moldova şi România,dar şi în rândul militarilor-martorilor oculari şi participanţi la războiul sovieto-afgandin perioada anilor 1979-1989.Monografia reprezintă prima lucrare ştiinţifică interdisciplinară şi complexă despre participarea moldovenilor în războiul nominalizat.
Volumul istoricului Ion Xenofontov este dedicat memoriei participanţilor la războiul din Republica Moldova şi îl are ca redactor ştiinţific pe cunoscutul savant dr.Constantin Manolache(Instituţia Publică ”Enciclopedia Moldovei”).
Lucrarea conţine un bogat material statistic,documentar, ilustrativ,bibliografic,care
Întregeşte şi completează subiectul propus.
Structura monografiei este excelent gândită şi conţine următoarele capitole:
1.Prefaţă
2.Întroducere
3.Capitolul I Repere istoriografice şi metodologice de cercetare
4.Capitolul II Contextul general al războiului din Afganistan
5.Capitolul III Pregătirea combatanţilor din RSSM pentru războiul din Afganistan.
6.Capitolul IV Războiul sovieto-afgan.Istorie trăită şi istorie narată.
7.Capitolul V Impactul războiului din Afganistan asupra vieţii participanţilor din RM
8.Concluzii
9.Bibliografie
10Abrevieri generale
11.Anexe
E şi firesc sa considerăm,că volumul istoricului Ion Xenofontov”Războiul din Afganistan(1979-1989) este o lucrare reuşită, necesară şi foarte importantă pentru cei ce studiază acest eveniment istoric.Cartea este adresată specialiştilor,organelor de resort,cercetătorilor stiinţifici,profesorilor universitari,doctoranzilor, studenţilor şi tuturor celor preocupaţi de problemele istorice.
Fiecare apariţie a unei cărţi de valoare este un succes atât ştiinţific cât şi cultural,care
deschide noi orizonturi în cunoaşterea adevărului istoric.

Alexandru Moraru

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Carti, RECENZII. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s