„Securitate prin Cooperare” – o revistă în materie de securitate
Andrei COVRIG,
preşedintele Asociaţiei George C. Marshall din Republica Moldova,
colonel (rez), andrei_covrig@mail.ru
În cadrul mesei rotunde tradiţionale „Securitate prin Cooperare”, desfăşurată în parteneriat cu Minsiterul Apărării, a fost prezentată revista Asociaţei George C. Marshall – Republica Moldova. Este a şasea apariţie, una reuşită, în care se regăsesc autori din mai multe ţări, absolvenţi al prestigiosului Centru George C. Marshall. Studiile propuse tratează diverse aspecte ale securităţii naţionale şi regionale.
Revista prezintă un interviu acordat de ministrul Vitalie Marnuţa postului „Radio Arena FM”, după reîntoarcerea de la reuniunea Consiliului Nord Atlantic (NAC) în formatul „28 + Republica Moldova”. Este vorba de progrese, dar şi problemele care persistă încă între RM şi NATO, prin prisma Planului Individual şi a parteneriatul Program pentru Pace.
Militarii, inclusiv şi cei în rezervă, sunt reprezentaţi de: dr. Vitalie Ciobanu, locotenent-colonel – cu unele aspecte ale politicii de securitate economică în RM; Tatiana Anon cu particularităţi în analiza geopolitică a problemelor de securitate; Inga Mihalova cu un material despre participarea militarilor molodveni în peraţiunile de menţinere a păcii pe continentul african; Ion Coropcean, general de divizie – adaptarea militarilor trecuţi în rezervă la viaţa civilă.
Subsemnatul prezintă un material referitor la relaţiile militari-civili, „Puciul din 19-21 august 1991, consideraţiile unui militar de carieră”. Unele concluzii sunt actuale şi pînă în prezent. Oricît nu ar fi de paradoxal, învăţămintele din perioada prăbuşirii puciului nu şi-au pierdut actualitatea. Transparenţa politiclor de apărare faţă de legislativ şi pinia publică, consolidarea elementului civil în structurile de forţă, noile doctrine şi concepte în materie de securitate şi apărare, precum şi modificarea profilului forţelor armate şi modul de gestionare în instituţiile militare spre o mai multă democraizare – toate acestea devin imperative. Organismele militare din ţările ex-sovietice, inclusiv Republia Moldova, se deosebesc de cele sovietice totalitare închise, care pe timpuri includeau chiar şi soţiile militarilor şi membrii famililor acestora.
Dearece lansarea s-a produs în cadrul unei activităţi care ţine de combaterea fenomenului corupţiei, dr. Ion Nastaş de la CCCEC propune un material despre corelarea măsurilor de prevenire şi constrîngere în lupta cu corupţia. O retrospectivă a cooperării euro-atlantice a Republicii Moldova la 20 ani de independeţă este prezentată de Vitalie Grosu şi Nicolae Vascăuţean (CID NATO, Chşinău). Colegii de studii din România, Bulgaria, Ucraina şi Suedia sunt prezenţi cu diverse aspecte: crima transnaţională oranizată şi traficul cu armament din ţările CSI (Alexandru Molcean, Institutul de Politici şi Dezvoltare, Stockholm); piaţa interaţonală de mercenari (Alexei Poltorakov, Ucraina), consideraţiuni asupa relaţiilor NATO-Bulgaria în politica de scuritate şi apărare (Dimitar Chetrafilski, locotenent-colonel, Bulgaria), lupta cu crimele cibernetice (Veceaslav Dzenziuc, Ucraina), problemele neprofilării armelor de distrugere în masă (Manuela-Simona Micu şi Costel Anuţa, România), tipologia conflictelor militare cu caracter neinternaţional (Corina Dodi, Universitatea de Economie şi Drept, Kiev, Ucraina). Am găsit de cuviinţă să publicm şi statutul consorţiumu-lui asociaţilor absolvenţilor Centrului Marshall din Sud-Estul Europei, al cărui membru a devenit recent şi structura noastră asociativă.
Prezenta culegere reprezintă o continuitate firească a eforturilor Asociaţiei în promovarea valorilor europene şi euroatlantice. Aceasa va continua dinamic şi eficient, compementar cu acţiunile guvernamentale, să susţină procesul de integrare în organizaţiile politice, economice şi de securitate europene şi euroatlantice prin organizare de conferinţe, seminare, mese rotunde, editare de cărţi şi reviste sau vizite ale personalităţilor marcante în Republica Moldova. Profit de posibilitatea ca pe această cale să aduc mulţămiri colegilor care cu bunăvoinţă au răspuns la iniţiativa de a face această publicaţie.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.