PAUL ZAHARIUC ŞI ALE SALE”SECVENŢE ISTORICE”:O CARTE DE EXCEPŢIE

„Secretele Istoriei…”îl felicită călduros pe prietenul său domnul Paul Zahariuc cu noul său volum şi îi doreşte multă sănătate şi noi realizări!

Paul Zahariuc și ale sale “Secvențe istorice”: O carte ca o oază în deșertul istoriografic vasluian

 Ovidiu Munteanu

Să aduni o sală plină, vineri, la ora 16, pentru o lansare de carte, în probabil cea mai caniculară zi din luna iunie, nu e puțin lucru. La fel, scormonind prin prăfuite arhive, să faci un transpant de viață și întâmplări trecute în bicisnicul trup istoriografic local. Ambele lucruri le-a reușit Paul Zahariuc, istoric, cercetător, jurnalist și, nu în ultimul rând, colegul și prietenul nostru. Volumul “Fălciu, Tutova, Vaslui. Secvențe istorice (1907-1989). De la răscoală, la revoltă” este cea de-a cincea carte de istorie a autorului, dar nu și ultima, acesta anunțând la eveniment că lucrează la altele două: “Hușul și Războiul de Independență” și “Vasluiul și Partidul Comunist Român” Cei care au participat, vineri, 22 iunie, începând cu ora 16, la Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, la lansarea cărții “Fălciu, Tutova, Vaslui. Secvențe istorice(1907-1989). De la răscoală, la revoltă” au avut ocazia să asculte discursurile spumoase ale lui Gelu Voicu Bichineț, directorul instituției, prof.univ.dr. Mircea Ciubotaru, de la Universitatea “Al.I. Cuza” Iași, prof.dr. Laurențiu Chiriac, directorul Muzeului Județean, și prof.dr. Nicolae Ionescu, de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” Vaslui.
“Iată că Paul Zahariuc este la a cincea carte. Le am aici în față, le-am citit și pot să spun că nu sunt maculatură, pentru că se fabrică multă maculatură în acest domeniu. După cum o demonstrează Zahariuc, alături de alți istorici de aici, la Vaslui putem vorbi de un centru de cercetare. Fără îndoială că nu vom putea face aici sau chiar la Iași istorie universală sau europeană, dar e important să facem bine ce ne-am propus. Iar Paul o face bine. Cercetarea locală oferă mari posibilități de investigație deoarece arhivele sunt atât de generoase încât trebuie nu o viață, ci mai multe pentru a le cerceta”, a apreciat profesorul Mircea Ciubotariu.
“Acum îmi dau seama de ce Paul Zahariuc nu stătea până la sfârșit la nicio acțiune culturală: el pleca pe teren sau se ducea la arhive. Probabil, aceasta este prima lui acțiune culturală în care stă până la sfârșit, dar nici acum nu putem fi siguri de acest lucru”, a spus Gelu Bichineț.
În continuare, s-au făcut aprecieri asupra cărții, nelipsind criticile. S-a scos în evidență că marele atu al acestui volum îl reprezintă detaliul: discursurile comuniștilor analfabeți, acte inedite ale autorităților în vremuri de criză, modalitățile de supraviețuire ale romilor și evreilor de-a lungul secolului trecut în județul Vaslui, viața prizonierilor sovietici și evrei, cum au primit vasluienii vestea abdicării Regelui Mihai sau colectivizarea ori tulburătoarele evenimente din 1989, toate acestea pe baza actelor din arhive și a mărturiei unor oameni implicați în miezul evenimentelor. Nu în ultimul rând, tulburătoare sunt listele cu soldații români morți pe teritoriul județului Vaslui în Primul Război Mondial, precum și inventarul cimitirelor militare din această zonă. 100 de pagini cu tabele în care peste 2.000 de soldați români sunt trecuți, cu gradul, locul nașterii, vârsta, data morții, locul în care au murit, iar la unii este trecută chiar cauza morții. Aruncându-ți ochii pe aceste tabele, în care moartea devine o statistică macabră, nu ai cum să nu fii copleșit, să nu simți un mare respect pentru sutele de tineri între 18 -19 ani care au murit ba de tifos, ba de dizenterie, febră recurentă sau glonte. Iată astfel marea putere a detaliului care conturează cititorului imaginea dură, dar adevărată a evenimentului.
“Cartea aceasta are o arhitectură variată. Sunt multe lucruri inedite explicate curajos de Paul Zahariuc, care le-a trecut prin filtrul său de istoric și pe care, bineînțeles, și le asumă”, a spus Nicolae Ionescu.
“Zahariuc este un tip aparte în peisajul istoriografic local. Foamea lui de cunoaștere se observă în toate cărțile dumisale. Rolul esențial al acestei cărți îl reprezintă o deprăfuire a unor documente care, în mod voit sau nu, au fost lăsate în uitare”, a punctat și istoricul Laurențiu Chiriac.
“Această carte de istorie are ea însăși o istorie. Trebuia să apară anul trecut, dar nu am găsit fonduri. Până la urmă, am fost ajutat de fostul președinte al Consiliul Județean Vaslui, Vasile Mihalachi. Am avut sprijin și din partea cotidianului Obiectiv de Vaslui, alături de cel moral al multor persoane, cum ar fi cele din cadrul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Vaslui și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. N-am pus prea multe note de subsol pentru că asta mi-ar fi luat cam 25% din carte, iar ea este făcută din banii statului și eu am vrut să profit cât mai mult de banii statului. Lăsând gluma deoparte, oricine poate verifica sursele mele documentare din arhive. La fiecare capitol veți găsi numărul dosarului și fondul. Mulțumesc tuturor pentru caldele aprecieri”, a spus Paul Zahariuc.
Poate cea mai reușită concluzie asupra acestei cărți a aparținut istoricului vasluian Lucian-Valeriu Lefter, cel care a prefațat volumul: “Și rostul cel de căpătâi al cărților lui Paul Zahariuc este tocmai acesta, ca să se știe. Sunt cronici ale întâmplărilor nu numai din vremea Ciumei Roșii, ci și de dinainte. Un șir de miniaturi istorice ne înfățișează imagini cu oameni și fapte de altădată de pe cuprinsul județului Vaslui. Momente definitorii ale istoriei secolului XX se regăsesc aici, presărate pe calea unui veac cu începuturi și sfârșituri însângerate, de la 1907 la 1989…”.

Sursa:www.odv.ro

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Carti, RECENZII, Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s