UN DOCUMENT DE ARHIVĂ DESPRE ALEXANDRU MOŞANU

UN DOCUMENT DE ARHIVĂ DESPRE ALEXANDRU MOŞANU

Anii ’70 ai secolului trecut s-au înscris în istoria RSSM drept ani de evidentă ascensiune în cultură. Procesul de numire în funcţie de răspundere a băştinaşilor care începuse pe la sfârşitul anilor ’60; promoţiile de studenţi ale instituţiilor superioare de învăţământ, care pe parcursul anilor de studii au adus în republică mii de volume de carte în limba română din oraşele Moscova, Kiev, Cernăuţi, Odessa şi alte oraşe ale URSS; această literatură, printre care se numărau cărţile lui Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Mihai Eminescu, Vasile Alexandri, Constantin şi Dinu Giurescu, Nicolae Bălcesu, Adrian Păunescu, Gheorghe Coşbuc, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu şi alţii; discuri cu formaţiile „Mondial”, „Savoy”, „Sincron”, „Coral”, Dan Spătaru, Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Irina Loghin au luminat minţile tineretului studios, trezind sentimente patriotice şi de mândrie naţională.

Acelaşi lucru se întâmpla şi în ştiinţă. Cu toate că în perioada anilor 1970-1980 de sub pana istoricilor sovietici moldoveni au apărut câteva tone de maculatură istorică care pretindeau a se numi monografii sau cărţi ştiinţifice, notele la literatura utilizată (N. Mohov, A. Lazarev, M. Sâtnic, I. Brâseachin ş.a.,) care le făceau aceştia în „operele” lor era o dovadă că despre Moldova şi Basarabia română au fost scrise lucrări mult mai multe decât se menţiona în istoriografia istorică sovietică moldovenească.

Cu toate acestea, pe ici-colea apăreau articole şi alte lucrări, în conţinutul cărora se strecurau alte opinii care se deosebeau radical de linia generală a partidului comunist. În rândul acestora se înscrie articolul „Pe calea socialismului”,  publicat în organul de presă al CC al PCM „Sovetscaja Moldavia” din 23 august 1970. Autorul acestui articol era savantul Alexandru Constantin Moşanu. Da, da, anume cel care a fost primul Preşedinte al Parlamentului RM; anume cel care a semnat documentul privind interzicerea activităţii PCUS pe teritoriul Moldovei.

Dar să revenim la articolul sus-numit. Probabil că demnitarilor de partid din vârful piramidei a RSSM nu le-a plăcut dacă a ajuns să fie pus în discuţie la şedinţa Biroului CC al PCM. În Procesul-verbal № 106 al Biroului din 15 septembrie 1970 alături de alte probleme discutate se numără şi subiectul „Despre articolul lui A. Moşanu” „Pe calea socialismului” publicat în „Sovetscaja Moldavia”. Aici se menţionează că „la 23 august anul curent gazeta „Sovetscaja Moldavia” a publicat articolul secretarului ştiinţific al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a RSS Moldoveneşti A. Moşanu „Pe calea socialismului” în care denaturează evenimentele şi faptele istorice. Autoul minimalizează rolul Armatei Sovietice în eliberarea României de fascism, importanţa ajutorului economic şi politic ale Uniunii Sovietice la diferite etape de construire a unei noi societăţi în RPR, greşit se tratează problemele internaţionalismului proletar şi principiile relaţiilor comune dintre ţările socialiste şi partidele comuniste.

Politic dăunător, care dezorientează cititorul, articolul „Pe calea socialismului” a pătruns pe paginile gazetei „Sovetscaja Moldavia” din cauza iresponsabilităţii şi miopiei politice a redactorului adjunct tov. Macarov L.N şi altor colaboratori ai gazetei.

Membrii Biroului organizaţiei de partid al Institutului de Istorie al AŞ a RSSM în timpul discuţiei articolului nominalizat, au admis liberalism, n-au estimat la justa lui valoare, în fel şi chip s-au străduit să minimalizeze vina lui A.C. Moşanu” (fragment) / traducerea ne aparţine – Al. M. /

Acest document este depozitat la Arhiva Organizaţiilor Social-Politice a Republicii Moldova în fondul arhivistic Comitetul Central al PCM (F. 51) în inv. 31, dosar 19, f. 24.

       În perioada respectivă, apariţia unui asemenea articol era egală cu o sinucidere intelectuală şi un impact mortal pentru o carieră ştiinţifică. Acest articol exprimă, fără îndoială, o îndrăzneală a Dlui Alexandru Moşanu, o bărbăţie a unui Om de ştiinţă, o luptă deschisă pentru adevărul istoric.

    Îl cunosc pe distinsul istoric şi Om politic Alexandru Moşanu din 1994, fapt cu care mă mândresc, îl cunosc şi sunt în relaţii prieteneşti cu Personalitatea care a scos comunismul în afara legii, cu Omul care a fost ales Primul Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu Omul care a contribuit esenţial la crearea iî Republica Moldova a unei societăţi democratice, cu Omul care a avut un cuvânt important de spus în cadrul Conferinţei Internaţionale privind consecinţele Pactului Molotov – Ribbentrop, cu Omul care a pus bazele şi mulţi ani a fost şi redactor-şef al revistei „Destin românesc” care este înalt apreciată de specialiştii în istorie şi drept.

Dl Alexandru Moşanu niciodată nu a alergat după funcţii înalte sau remunerări materiale. Probabil că este unicul din pleiada oamenilor politici care, după ce a primit o funcţie înaltă în stat, a rămas să locuiască în vechiul său apartament de la Telecentru şi nu s-a mutat în case noi de lux pentru „slugile poporului” din centrul oraşului. Domnia sa este un Adevărat Bărbat al Neamului, cumpătat la gând şi vorbă, cu un caracter uneori dur şi aprins pentru dreptate, dar care nu a depăşit normele bunului simţ şi al modestiei.

Îl felicităm din suflet pe Marele patriot Alexandru Moşanu cu împlinirea acestei frumoase vârste şi îi urăm multă sănătate şi noi realizări.

În fotografie: Alexandru Moşanu cu subsemnatul  în trista zi, când a fost înmormântat cel care a fost Andrei Vartic (2009)

Foto: Dr.Vasile Şoimaru

Alexandru Moraru


Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, FELICITĂRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s