ION ILIESCU A REFUZAT OFERTA DE UNIRE A MOLDOVEI CU ROMÂNIA

ION ILIESCU A REFUZAT OFERTA DE UNIRE A MOLDOVEI CU ROMÂNIA

 Teodor FILIP

Fostul ambasador român la Chişinău, Aurel Preda a publicat cartea „Memoriile unul diplomat oarecare”. Printre altele, conţine dezvăluiri deosbit de importante despre situaţia din 1991, când Ion Iliescu a refuzat o posibilă unire dintre România şi Republica Moldova. Vă rog să citiţi şi să daţi verdictul!
Trebuiue reţinut că, în primăvare anului 1991, situaţia de la Chişinău şi Bucureşti era volatilă. Premierul Mircea Druc, un fanatic al unirii, fusese înlăturat din ordinul Moscovei, iar preşedintele Ion Iliescu semnase ultimul tratat politic cu Uniunea Sovietică. Ziua în care Parlamentul de la Chişinău a aprobat Declaraţia de Independenţă a fost sărbătorită în toată Moldova.  Şi, puţini cunosc că această declaraţie a fost elaborată de ambasadorul Aurel Preda din Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, la solicitarea preşedintelui Mircea Snegur. În cartea menţionată, Aurel Preda afirmă: „Noi chiar credeam atunci în reunificare. Am insistat pe lângă Snegur ca Declaraţia de independenţşă s-o citească cineva clar şi să spună populaţiei adevărul. Se strânseseră aproximativ un milion de basarabeni în Piaţa Centrală din Chişinău. A vorbit un scriitor din Găgăuzia, care nu prea ştia nici ruseşte, nici româneşte, dar a spus un lucru extraordinar: „Oameni buni, am fost proşti pentru că am fost săraci; am fost săraci pentru că am fost proşti. Dacă vrem să scăpăm de sărăcie, nu trebuie să fim proşti şi de aceea trebuie să ne unim cu România”. Însuşi Snegur mi-a tălmăcit ce spunea scriitorul. Oamenii din piaţă plângeau şi se îmbrăţişau, aşa că să nu-mi spună mie nimeni că basarabenii nu voiau unirea”. Tot Aurel Preda a propus să nu se spună ambasada de la Chişinău, ci reprezentanţa Bucureştiului la Chişinău. Insă Teodor Meleşcanu nici nu a vrut să audă.
În octombrie 1991, preşedintele Snegur trimite doi emisari la Bucureşti, care s-au întâlnit cu ambasadorul Aurel Preda în Parcul Bordei. Erau Vasile Nedelciuc, preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Chişinău, însoţit de Anatol Plugaru, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.
Vasile Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda „propunerea de a-i asigura lui Snegur o funţie de vicepreşedinte al României în schimbul reunificării. Mai precis, parlamentraii trebuiau să introducă în textul noii Constituţii o prevedere privind menţinerea funcţiei de vicepreşedinte al României pentru preşedintele R. Moldova, oricare ar fi fost acela” . Chişinăul mai propunea ca frontiera de la Prut să fie păzită numai de România.
Conform uzanţelor, Aurel Preda a transmis oficial informaţia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe către Ion Iliescu.
Instituţia prezidenţială nu a dat nici un răspuns. Mai mult, la dezvăluirile apărute în „Gardianul”, întrebat fiind asupra situaţiei, Iojn Iliescu a declarat: „Asemenea informaţii nu au ajuns la mine. Nu-mi amitesc, dar ideea era total nerealistă. Erau atunci relaţii peste care nu se putea trece. Armata a 14.a se afla la Nistru”. Şi considera că dezvăluirile diplomatului Aurel Preda sunt simple fabulaţii!!!
Peste o lună, Vasile Nedelciuc şi Anatorl Plugaru au revenit la Bucureşti şi s-au întâlnit în acelaşi loc cu ambasadorul Aurel Preda. Nedeclciuc insista pentru un răspuns al părţii române, afirmând: „Uite, noi credem că am exagerat. Renunţăm la postul de vicepreşedinte al României, dar solicităm în post de senator de drept pentru preşedintele Snegur”. Aurel Preda a redactat un nou raport, supervizat de MAE pe care l-a trimis lui Ion Iliescu. Din nou nici un răspuns.
Aurel Preda işi aminteşte: „După cele două întâlniei cu Vasile Nedelciuc, am avut o revelaţie la Iaşi, în cadrul unei comisii mixte a grănicerilor. Comandantul trupelor de grăniceri din România era generalul Dumitru Luca. Noi am propus ca paza frontierelor R. Moldova să fie asigurată numai de către  România, astfel ca paza sovietică să fie înlăturată. În urma raportului nostru către preşedintele Ion Iliescu, nu s-a primit nici o reacţie. Lui Iliescu nu i–a trecut prin cap să facă unirea…Dacă Ion Iliescu accepta, se făcea unirea atunci, sigur, cei de la Chişinău ar fi pus nişte condiţii aşa cum a procedat şi Pantelimon Halipa la 27 martie 1918 sau ca Iuliu Maniu pentru Transilvania. Ion Iliescu nu mi-a transmis măcar un formal „Mulţumesc!”…
Mircea Druc, primul şef de guvern anticomunist şi unionist de la Chişinău, este uluit de dezvăluirile lui Aurel Preda: „Este un adevăr catastrofal. A fost un moment formidabil, comparabil cu momentul din 1992, când eu i-am propus consilierului lui Ion Iliescu să lase circulaţia liberă pentru leul românesc în Basarabia, la concurenţă cu rubla şi cu cuponul moldovensc. Nedelciuc era pentru mine o personalitate controversată, dar este un om instruit. El nu a votat pentru referendumul din martie 1991 pentru păastrarea URSS. Despre Ion Iliescu ştiu că nu a dost niciodată unionist şi nici nu era sigur că va rămâne preşedinte. Parlamentarii de la Bucureşti nu ar fi respins o asemenea propunere. Nici Snegur nu era sigur de sorta lui. Cât am fost prim-ministru, Ion Iliescu nu m-a primit niciodată. A venit însă cu Petre Roman la Spitalul Elias, unde fusesem internat după ce am fugit de procurorii lui Gorbaciov de la Chişinău” .
Era Ion Iliescu un trădător al intereselor României sau era bolnav de spaimă faţă de orice adiere de la Moscova? În toate cărţile dumisale, părintele democraţiei originale nu lămureşte aceste aspecte. În Constituţia României nu există nici o referire la reîntregirea naţională, aşa cum era în Constituţia Rebublicii Federale Germania. Acum, Republica Moldova se transnistrează lent şi fiindcă parlamentarii de la Bucureşti au adoptat de fapt independenţa Basarabiei faţă de România, iar nu de Rusia. Medvedev l-a feliictat din nou pe Voronin şi i-a propus „un parteneriat strategic adâncit”. Pînă una-alta, originalul Declaraţiie de Independenţă s-a pierdut în focul din 7 aprilie 2009.

Sursa: www. ne-cenzurat. ro

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s