ION MĂLDĂRESCU: Kremmschnitt si tămâie

Frau Merkel, Cancelarul Republicii Federale Germania sosit în vizită oficială la Chişinău, în ziua de 22 august, a servit românilor din stânga Prutului un discurs cu kremmschnit şi cucută. În aceeaşi zi s-a întors la Berlin, iar momentul seamănă leit cu ziua de 23 august 1939, când Joachim von Ribbentrop a mers la Moscova, a semnat, împreună cu Molotov – în prezenţa „Tătucului popoarelor” – acel „pact neghiob”, ale cărui consecinţe sunt suportate şi astăzi de către românii de pe ambele maluri ale Prutului, şi tot în acea zi a revenit la Berlin. Deşi drumul a fost bun și fără guri de canalizare „în relief”, cineva a dorit mult să-i ofere un cadou „aprins” – de pe vremea lui Molotov – oaspetelui domnului Filat. Să fi mers Frau Merkel la Chişinău de dragul moldovenilor? Ba!, zic eu. Să fi ajuns Frau Merkel în Moldova de dragul lui Filat? Ba!, zic eu. Venit-a mai degrabă cu gând ascuns. Umblă prin târg vorbă rea că Ţarul Putin şi Frau Merkel ar fi pus gând rău românilor. Ce ţi-e, Doamne şi cu vremurile astea zăpăcite! Până una-alta, prevăzătoare, Frau Ribb-kel[1] a mai adunat un coş de puncte pentru următoarea campanie electorală din Germania. Se pare că interesele succesorilor lui Karl I, der Große[2], s-au întâlnit cu cele ale urmaşilor lui Petru I cel Mare, la fel de parşive, la fel de distructive ca şi-n ’39. Cancelarul german i-a aburit pe moldoveni cu vorbe mieroase, nepomenindu-le decât în treacăt de anii grei ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Auzit-aţi domniile voastre să ceară niscai scuze pentru grelele suferinţe la care au fost supuşi basarabenii după ce au fost rupţi de ţara-mamă, în 1940? Ciotul de ţară, nedorit de postdecembrista „bunicuţă” în ’90, stă acum pe un cazan în clocot (vezi situaţia de la Bălţi) şi nu de dragul românilor moldoveni le pasă occidentalilor. „Interesul poartă fesul”, chiar dacă nu este piesă în vestimentaţia la modă în Berlin. Frau Ribbkel n-a scos o lacrimă pentru suferinţele celor dispăruţi, pentru „destrămarea neamului românesc și ruperea teritoriilor, pe care acum nu le vom mai recupera, iar sânge pentru el s-ar curge în zadar, pentru că nu avem putere în fața armatei ruse, și nici puterea cuvântului în fața celor de la Kremlin.”[3]

După 73 de ani de la semnarea nefastului Pact Molotov-Ribbentrop, prin care România a fost ruptă în bucăți, iar Germania își declara dezinteresul faţă de teritoriul Basarabiei, Frau Ribbkel a transmis un mesaj dificil de înţeles, corelat și „parafat” împreună cu Moscova. N-a venit Frau Ribbkel, nici să ceară scuze pentru faptele lui Ribbentrop sau Hitler din ’39, nici să dea o mână de ajutor în rezolvarea problemei transnistrene. N-a scos un sunet despre mult discutata federalizare, ci doar ambiguităţi despre regimul liberalizat de vize şi că Moldova ar fi făcut progrese în ultimii ani… „Barierele artificiale dintre cele două maluri ale Nistrului trebuie înlăturate, iar libertatea de mişcare trebuie garantată pentru promovarea dezvoltării şi încurajarea investiţiilor”, a mai spus cancelarul german. Declaraţia pare a fi o reeditare edulcorată a memorandumului Kozak de federalizare a Republicii Moldova, propus de Vladimir Putin în 2003″.[4]

„Toți liderii când nu au ce spune apasă pe «progresele» Moldovei cu un picior, iar cu celălalt pe frână și laudă autoritățile, chiar dacă acestea nu au mișcat ani buni un deget pentru a realiza ceva benefic pentru Țară. […] Noi vom continua să trăim în mijlocul acestui război de idei și destrămare încă mulți ani înainte, poate chiar până când fotografia cu Ea și Vlad Filat va îngălbeni de trecerea timpului”. [5] Am totuşi, o nedumerire: ce-o fi căutat Voronin la întâlnirea restrânsă cu Frau Ribbkel? Să-l fi delegat Ţarul?

Despre premierul-gazdă şi discursul său, numai de bine, dar… cam cusut cu aţă albă: „Dumneavoastră sunteţi un lider marcant politic al timpului nostru, sunteţi unul din marii politicieni ai Europei. Prin soluţii inovative aţi consolidat unitatea europeană, marcând nu doar cursul istoric al poporului german, dar şi al întregii Europe.”[6]… bla… bla… bla… cu miros de tămâie.

merkelChişinău, 22 august 2012 – Din discursurile celor doi:Vlad-Filat_3

„Ţările noastre cunosc experienţa amară a războiului, separării şi a dezbinării.”
[7]

„Noi toţi trăim sub acelaşi cer, dar nu avem aceleaşi orizonturi”
[8]

Epilog grotesc:
– Nefiind prea greu de perceput mesajul adresat românilor de pe ambele maluri ale Prutului, mai că-mi vine să-i zic vizitatoarei de-o zi, delicat, în limba cea mai uzitată azi în relaţiile internaţionale: „Go home, frau Ribbkel! Go home!”
– Potrivit Jurnal.md, premierul moldovean şi-a stăpânit cu greu lacrimile în momentul despărţirii. Frau Ribbkel l-a îmbrăţişat cu amândouă mâinile pe prim-ministrul moldovean din stânga Prutului. Mai lipseau câteva cutii goale, agăţate de ampenajul avionului, înscrisul „Just married”… şi plecau în „luna de miere”.

Grafica – Ion Măldărescu

–––––––––––––––––––––
[1] Angela Merkel – Ribbkel, prescurtare pentru Ribbentrop-Merkel
[2] Carol cel Mare – în limba germană Karl I, der Große (n.742 – d. 814, Aachen) fondator al imperiului Carolingian, primul împărat european după prăbuşirea Imperiului Roman.
[3] Moldova.org
[4] Cotidianul.ro, 29 august 2012
[5] Ibidem
[6] http://politicom.moldova.org/news/discursul-public-al-angelei-merkel-tradus-in-romana-vezi-discursul-integral-232564-rom.html
[7] Angela Merkel

[8] Vlad Filat citându-l pe Konrad Adenauer

Sursa: http://www.art-emis. ro

Anunțuri

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Articole, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s