OAMENI DEOSEBIŢI: IULIANA GOREA- COSTIN- VALOARE DE TALIE EUROPEANĂ

FV nr20_54-60

FV nr20_54-602

FV nr20_54-603

FV nr20_54-604

Am avut fericirea sa cunosc această personalitate de talie europeană, atunci când era în funcţie de Primul Director şi Intemeetoarea Liceului român-englez Mircea Eliade din Chişinău. Am văzut o Femeie Frumoasă, Inteligentă, cu un Intelect avansat, cu o Dragoste de copii şi cu o Dorinţă nestăvilită de a da copiilor din instituţia pe care o conducea un bagaj de cunoştinţe mult mai mare, comparativ cu celelalte şcoli din Republica Moldova. Cel mai interesant este că, Doamna Iuliana Gorea-Costin a izbutit să realizeze această performanţă şi multe altele. De spiritul patriotic nu mai vorbesc, Dânsa a fost acea „producătoare” ale primelor promoţii de oameni instruiţi la nivel european, de buni români, care au generat o dezvoltare sau mai bine spus o reacţie in lanţ  pentru tânăra generaţie din Republica Moldova. În scurt timp, sub conducerea Doamnei Iuliana, Liceul Mircea Eliade a devenit cea mai puternică instituţie de învăţământ preuniversitar. Absolvenţii respectivei şcoli în prezent sunt specialişti importanţi in diferite domenii în ţară şi peste hotarele ei…EA   a fost conducătoarea acestei forjerii excelente de cadre. După plecarea Dânsei de la cârma acestei instituţii, cei care au venit în respectiva funcţie, n-au putut atinge nivelul instructiv-educaţional lăsat de cea care a înfiinţat acest liceu. Acest lucru ne vorbeşte despre talentul profesional de excepţie a Distinsei Doamne.

A trecut prin perioade dificile, cu agrarienii la conducerea Republicii Moldova, a avut de suferit destul de mult pentru românismul din inima ei şi pentru aspiraţiile proeuropene. A fost eliberată din funcţie, apoi restabilită prin Lege. Este o Luptătoare, este un Exemplu viu   cum trebuie să fie o Femeie contemporană, un Exemplu nu numai pentru femei, dar şi pentru bărbaţi, care de multe ori s-au arătat  a fi laşi sau nepăsători faţă de cele ce se întâmplă în ţară.

Au urmat un şir întreg de funcţii de mare responsabilitate naţională şi internaţională pe care Doamna Iuliana Gorea-Costin le-a onorat şi le-a ridicat importanţa prin o muncă titanică zilnică, prin puterea cunoştinţelor şi a artei oratorice, prin ţinuta sa impecabilă şi credinţa în bunul Dumnezeu.

Câtă dragoste trebuie să ai în suflet şi inimă pentru Omul Drag, soţul Nicolae Costin (omorât mişeleşte de duşmanii românizmului ) pentru ca să aduni o sumedenie de documente, materiale şi fotografii ca în cele din urmă să publici un album extraordinar despre viaţa şi activitate Marelui Patriot, Primului Primar al Chişinăului  ales democratic, Nicolae Costin. Dânsa a găsit timp şi pentru acest nobil luctu, care o înalţă în ochii oamenilor  de bună credinţă. 

Despre Doamna Iuliana am de spus multe. Scriu o carte despre viaţa şi activitatea Dânsei, deoarece în viziunea mea este Femeia, care a adus un aport considerabil în viaţa social-politică şi culturală a Republicii Moldova şi ne-a prezentat cu demnitate la Consiliul Europei şi alte structuri internaţionale.

Şi cum spuneam, mai dă Doamne Femei ca Iuliana Gorea-Costin Ţării Noastre !

                                                                                Alexandru Moraru

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, OAMENI DEOSEBIŢI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s