UN NEROD SAU NETREBNIC ?

LUCIAN BOIA, un nerod sau un netrebnic?

  SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUDomnule profesor ION COJA, ați primit de la Moș Crăciun ceva?

O carte am primit și niște ciorapi. Niște ciorapi care mă cam strâng… Era o vorbă prin Constanța copilăriei mele: „Băi, ești șmecher? Te strâng ciorapii?”… Mult mai rău mă strânge cartea pe care am primit-o: De ce este România altfel?, a lui Lucian Boia. Am primit-o, n-aș fi cumpărat-o! Dar cred că greșeam! Trebuia să citesc această carte! Au rostul lor și cărțile proaste! Mai ales când sunt și ticăloase!…

Mai are Lucian Boia niște cărți cu care a făcut valuri!

Cu care a fost ajutat să facă valuri!… Fă deosebirea 

Vă ascult!

Cred că vorbind despre această carte mi se ivește ocazia potrivită pentru a postula: există o categorie de istorici români mercenari, năimiți, aflați în solda minciunii… Și a unor interese ne-românești, anti-românești chiar. Așa cum sunt și ziariști, și politicieni… Întâlnești astfel de istorici la toate popoarele, în toate culturile, în toate timpurile! Cum îi recunoști? În cazul nostru, al românilor, îți dai seama cine este dedicat adevărului și cine minciunii în funcție de câteva subiecte pe care istoricii cumpărați de „forțele întunericului” le evită sau le prezintă deformat. Iată-le, nu știu dacă le-am identificat chiar pe toate. Le pun laolaltă sub numele de test. Testul onestității pentru un istoric român:

 1. Atunci când se referă la Mihai Eminescu să nu omită opera sa de gânditor politic. Eminescu este azi mai actual ca orice alt gânditor român prin opera sa politică. Mai actual decât Caragiale, bunăoară, care este deseori invocat. Invocat greșit, de cele mai multe ori.
 2. Să facă cunoscut rolul jucat de români în „cruciada anti-bolșevică”, începând chiar din 1917. României și românilor li se datorează faptul că ofensiva „internaționalismului proletar” a fost stopată și n-a depășit, în final, hotarele URSS. A fost nevoie de încă un război mondial și de trădarea de la Yalta pentru ca revoluția bolșevică să cuprindă teritorii noi. Se pare că azi, noi, românii, suntem pedepsiți pentru că am stricat de prea multe ori aranjamentele celor mari.
 3. Să nu omită Mișcarea Legionară sau să aprecieze „după ureche” acest moment de excelență românească. Să-l prezinte ca atare, inclusiv din perspectivă universală, ca pe o contribuție românească de mare răsunet, a cărei traiectorie pe firmamentul planetei noastre nu s-a încheiat încă! Mișcarea Legionară ne-a făcut altfel decât toată lumea! Într-un mod onorabil, ca să nu spun mai mult!
 4. Să nu omită, când se referă la Carol al II-lea, faptul că avem de-a face cu cel mai odios personaj din istoria României.
 5. Să facă distincția între cele două „epoci” comuniste: cea cominternistă și cea naționalistă. Diferența este categorică! În linii mari, anul 1964 face delimitarea între cele două epoci.
 6. Să recunoască Rezistența anti-comunistă din munți ca fenomen unic românesc în lagărul comunist.
 7. 7.      Să spună adevărul despre Ceaușescu, în sensul celor relevate de Larry Watts, și despre adevăratele motive ale decapitării sale. Adevărul mai ales desprepotențialul economic atins de România înainte de 1990!
 8. Să spună adevărul despre distrugerea economiei românești facută după 1990 sub pretextul privatizării și ca o condiție a intrării în Uniunea Europeană.
 9. Să pună în evidență condițiile ne-democratice, ne-colegiale, incorecte, care ni s-au impus pentru și prin „intrarea în Europa”. Să pună în evidență falsa democrație din interiorul UE.
 10. Să pună în evidență caracterul instituționalizat al anti-românismului, rolul real și nefast al acestuia în ultimii 150 de ani de istorie și mai ales după 1945! În mod deosebit după 1990! Anti-românismul este un fenomen istoric, un mecanism care funcționează și produce efecte. Istoricii, laolaltă cu politicienii, adică deștepții neamului, sunt datori să conștientizeze acest pericol, să-l studieze și să-l contracareze prin strategii ad hoc concepute, chiar la nivel guvernamental.
 11. Să demonteze eșafodajul de minciuni țesute în jurul realității actuale și să denunțe agresiunea pe multiple planuri la care suntem supuși ca țară și popor! Suntem o țară ocupată! Repet: ROMÂNIA ESTE O ȚARĂ OCUPATĂ. Dar nu de armate străine, ci de instituții multinaționale și de interese străine de „nevoile” noastre. Suntem amenințați în existența noastră biologică chiar, suntem amenințați ca România, acest spațiu, să-și piardă caracterul românesc! Să încetăm, în două-trei generații, a mai fi populație net majoritară.

Te rog să treci cărțile acestui Boia prin grila de mai sus. Dacă ne referim numai la cărticica scoasă de curând, nimic din cuprinsul ei nu rezistă acestui test. Cade la fiecare punct! A ignorat complet tot „ce ne doare”!

În termeni mai generali, ce-i reproșați acestei cărți?

Domnule, noi trecem printr-un moment greu, ca popor! Nu-l vom putea depăși decât prin luciditate și curaj! Dăruire cât mai multă, dar în cunoștință de datele problemei! Aparent, Lucian Boia este mintea lucidă, care ne pune în față oglinda: ăștia suntem, alții mama nu mai face!… Dar minte, exagerează și omite, cu scopul evident de a ne propune o imagine deplorabilă, deprimantă a noastră, ca popor, ca țară, ca istorie! Ca viitor, în concluzie! Or, pentru orice persoană lucidă, așa cum vrea să pară individul, este clar că suntem supuși unui proces subtil, perfid, insistent și bine organizat de pierdere a identității noastre naționale. Un proces de de-românizare! E tragic, e cumplit, mai ales când înțelepții cetății fac fel de fel de piruete ca să nu se vadă situația în care ne aflăm! Se cheamă trădare acest comportament!…

Acesta este „verdictul” dumneavoastră în cazul lui Lucian Boia?

Zi-i dumneata altfel acestui individ care, în flecuștețul acesta de carte, găsește potrivit să susțină și să dovedească că România este un stat multi-național!… Că n-ar fi un stat unitar din punct de vedere etnic, național! Ca altele, din zonă!… Firește, aduce și argumente, în principal rolul jucat de străini în istoria noastră, inclusiv de maghiarii ajunși să trăiască la București în număr mare!… Este o realitate asta!… Dar dacă ești istoric serios, atunci bagă de seamă că niciun maghiar ajuns sub acțiunea legilor românești nu a fost obligat să-și schimbe religia, numele, limba, așa cum s-a întâmplat cu românii de peste munți sau din alte țări vecine! Dacă te interesează caracterul național sau multinațional al României și ești un om serios, care mereu faci comparații cu vecinii, atunci trebuie să faci o mențiune apăsată a faptului că România nu a dat nicio lege și nu a încurajat niciun curent de opinie publică favorabil deznaționalizării alogenilor din România!

Netrebnicul de Boia, pe urmele lui Tismăneanu, susține că noi, românii, i-am determinat pe germani și evrei să plece din țară, după 1945! Măi, istoriografule! Nici măcar anii pe care i-ai trăit nu i-ai înțeles?!

Poate ar fi bine să dați un citat. E de necrezut că poate cineva să susțină asemenea aberație!

Poftim, la pagina 100: „Prea mulți țigani, după gustul românilor, dar, din păcate – descoperă tot ei după un timp, prea puțini germani, poate și prea puțini evrei. Cine e de vină? N-au vrut românii și nu vor în continuare să-și spună „stat național unitar”? Atunci să fie chiar așa!” Deci românii sunt de vină că nemții au plecat! Dacă plecau in RDG, da, aș fi zis că e vina noastră!… Că au plecat de răul nostru, al concetățenilor lor!

E nemernic rău individul! Adică ne găsește pricină că vrem să fim un stat național unitar?! Mai pune și ghilimele!

Probabil că ar fi preferat soluția maghiară. Budapesta, după 1945, i-a constrâns pe germanii din Ungaria să se declare unguri, sub amenințarea că cine vrea să mai rămână german va fi considerat nazist și va fi expediat în Siberia!… Ce să mai zic de românii din Ungaria, al căror număr a scăzut de zece ori după 1918?! Nici nu merită să-i dăm vreo atenție acestui mercenar dacă nu ar fi evident că îi dau alții atenție și îi promovează ticăloșiile, am auzit că au ajuns și prin manuale!

Mai dați un citat edificator.

Anii ’90 au fost dezastruoși, în bună măsură din pricina întârzierii marilor privatizări, și implicit a unei infuzii modeste de capital străin.” …Domnule, circulă pe internet o listă cu peste 1500 de întreprinderi, fabrici, uzine etc., care au fost deființate, distruse fizic după 1990! Întreprinderi care până în 1990 au funcționat și au avut producție de export etc. Deci toată lumea vorbește acum în termeni clari, imposibil de contestat, despre distrugerea, repet, domnule Boia, DISTRUGEREA economiei românești! Nu privatizarea! Ci distrugerea!… După un plan bine pus la punct, nu de români, nu de statul român, nu de guvern, ci, foarte probabil, de cei care au organizat atât de bine și mascarada tragică din decembrie 1989! Iar domnul istoric al lui pește ne mai vorbește de privatizare, că nu s-a făcut destulă!… Lasă, domnule, lasă gazetele și ziariștii de doi bani perechea să susțină mai departe minciuna cu privatizarea, iar tu, ca istoric universitar, care vezi adevărul de dincolo de propaganda oficială sau oficioasă, spune curat că este vorba de DISTRUGEREA ȚĂRII, propriu zis! De o distrugere riguros planificată. Iar dacă ești a toate clar văzător, spune clar și unde s-a făcut planificarea, de către cine! Iar dacă nu știi, stai naibii în banca ta!…

Dar știe ticălosul! Știe și bate câmpii cu privatizările, la derută! Nu-ți este clar că însuși Lucian Boia ăsta face parte din scenariul, din oastea distrugerii?! Căci este important să credem altceva, să fim duși cu preșul!

Amărîtul,  că să mai dau un exemplu, în strădania lui de a scădea tot ce este românesc, ține să sublinieze apăsat că un arhitect francez a proiectat Ateneul de la București, fala tuturor românilor!… Ce vrea el să insinueze? Că și publicul care a făcut de atâtea ori neîncăpătoare sala Ateneulul este adus din Franța?! Din altă țară?! Din Bulgaria, din Ucraina, din Ungaria?…

Vrea detalii semnificative? De ce nu pune în discuție Casa Poporului, cea mai mare clădire din lume, ca volum și complexitate! Pe care Ceaușescu a ținut s-o facă numai cu materiale, instalații și artefacte made in Romania! Și cam așa a și fost construită! La importuri s-a apelat abia după 1990! Azi, după 23 de ani de democrație, economie de piață și stat de drept, nici măcar să zugrăvești o garsonieră nu poți fără să apelezi la produse de import! Nu mai avem industrie, nu mai avem economie! Dar am avut! Și asta i-a deranjat pe mulți, inclusiv pe această coadă de topor numită Lucian Boia!

Nu sunteți prea aspru? 

Ba ai dreptate! Ar trebui să-i mulțumesc ipochimenului…

Ce înseamnă ipochimen?

Este un cuvînt grecesc, fanariot probabil. Folosesc acest cuvînt atunci când sinonimele sale,persoană, individ, am sentimentul că le-aș discredita dacă le-aș atribui celui în cauză! Ipochimenul, acest X, mi-a făcut un mare serviciu, m-a făcut să bag de seamă că ne lipsește un răspuns mai amplu la toate ticăloșiile care s-au debitat la adresa noastră înainte, dar mai ales după 1990! Am tot așteptat ca acest răspuns să-l dea cei care au competențe mai mari, mai sigure, mai ferm atestate decât ale mele, inexistente de fapt. Darul primit de la Moș Crăciun mi se pare că mă obligă la un răspuns. Da, suntem altfel! Dar suntem altfel în cu totul alt fel decât cel prezentat de …ipochimen. Discuția noastră este bună, dar n-o putem lungi decât într-o formulă mai așezată. Te rog să reluăm acest subiect, sub această formă, de dialog. E cea mai potrivită. Dacă ai fi mai tînăr sau eu mai bătrân, i-am putea spune  Dialog între nepot și unchi! Un dialog despre România, despre neamul românesc, în ce fel este altfel, diferit de altele! Am nevoie de cineva care să mă mai tragă de mânecă atunci când bat câmpii în credința mea că noi, românii, nu suntem chiar ultimii de pe fața pământului, cum ar vrea unii să ne știe!

O asemenea sarcină nu s-ar potrivi să și-o asume un istoric, un coleg de-al domnului Boia?

Așa s-ar cuveni! Dar, faute de mieux, în lipsă de ceva mai bun, mulțumește-te și cu mine! Nu sunt istoric, ca domnul Boia sau ca doamna Zoe Petre, dar nu trebuie să fac istorie propriu zisă. Nu voi veni cu date noi despre ziua și locul luptei de la Rovine! Ci cu desprinderea unor semnificații din spectacolul public al istoriei, al cărților de istorie! Câteva am mai citit și noi… Îl iau în serios pe Nicolae Iorga. Zicea că „istoria este un gen literar”! Or, la literatură sunt mai acasă decât Boiai ăsta!

Boiai ați spus?

Da, Boiai, așa se pronunță numele său, udemerizat, ca să știm cu cine avem de-a face!

De ce ați pomenit-o și pe doamna Zoe Petre?

Am auzit că a declarat pe la televiziuni că Ponta n-a plagiat!… Ăștia sunt istoricii noștri…

Și eu cred că Ponta nu a plagiat! Nu e atât de prost! A plagiat cel pe care l-a pus să-i scrie lucrarea…

Ce-i ăsta? Ultimul banc?!…

…Dă-mi voie, în încheiere, să dau un citat. E foarte probabil că sub semnul acestui motto voi scrie textul la care mă obligă nevrednicul Boiai. Îi rămân îndatorat… Citez dintr-un evreu, că tot le duce dorul, că au plecat din România alungați de români. Te rog să pui în ramă citatul care urmează:

„Lumea românească nu e nici lumea occidentală, nici lumea orientului slavo-asiatic. Îndrăznesc să spun că are calitățile amândorura și cusururile nici uneia.”

Ce părere ai? Multe din calitățile noastre le-am luat de la alții, de la străini, dar nu am luat și cusururile, defectele acestora! Sună bine?

Îndrăzneț ovreiul! Cine e?

Este un evreu care a avut de suferit mult în România, dar nu pe vremea lui Antonescu, ci pe vremea comuniștilor! A cominterniștilor! A evreilor comuniști! Dar a știut, s-a învrednicit să priceapă că nu tot ce se întâmplă în România are caracter românesc, este reflectarea spiritului românesc, autohton! Întreabă-l pe Boiai ăsta cine este acest evreu năzdrăvan! Iar dacă-l prinzi că nu știe, trage-i vreo două! Una din partea mea! Pune-i mâna în chică și alungă-l din templu! Cât o să-i mai răbdăm pe toți obraznicii, să-și bată joc de cumsecădenia noastră?! De răbdarea noastră! Oricât ar fi ea de „altfel”, are o limită! 

27 decembrie 2012

A consemnat  Petre  Burlacu

 Sursa: http://www.ioncoja.ro

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în FĂRĂ COMENTARII:, PUNCTE DE VEDERE, RECENZII, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s