CUM A RĂMAS SATUL JEVRENI FĂRĂ MUZEU

CUM A RĂMAS SATUL JEVRENI FĂRĂ MUZEU

Fostul deportat Valeriu Ion Moraru(1925-1988), profesor de istorie, fiind directorul Şcolii medii din satul Jevreni, Criuleni, din contul propriului timp şi a câteva concedii a adunat cu sprijinul elevilor, părinţilor şi altor săteni un număr impunător de documente, fotografii şi obiecte şi la 8 mai 1985 s-a deschis în centrul satului un frumos muzeu de istorie a localitaţii. Acesta a fost amplasat în fosta clădire a cârmuitii kolhozului, care fusese confiscată în 1949 de la alt deportat Prichoche Burdilă, fost represat cu toată familia în Siberia. Toate  iniţiativele lui Valeriu Ion Moraru privind  inaugurarea muzeului au fost susţinute de preşedintele kolhozului de atunci Onisim Constantin Brăguţă, un excelent conducător şi un om de o cultură înaltă.

Acest depozit al istoriei locale a început să fie vizitat de elevi, săteni, turişti, oaspeţi ai satului.Soarta muzeului însă, n-a fost să fie prielnică. Clădirea i-a fost restituită până la urmă adevăratului stăpân, iar pentru transferarea muzeului în altă clădire nici Ion(Valeriu)Petru Brânză, primarul satului de atunci, nici Vasile Gheorghe Brânză, preşedintele kolhozului de atunci nu i-au dus capul, dând dovadă de o impotenţă socială totală. Această chestiune a fost tratată de ambii cu o indiferenţă strigătoare la cer, deoarece în sălile muzeului de istorie din Jevreni erau multe exponate şi fotografii despre buneii si străbuneii lor. De la mic până la mare toţi locuitorii satului  au contribuit la acest muzeu, adunând câte o pietricică, câte un toporaş de piatră, cate o armă, câte un cartuş, câte o fotografie, etc pentru a fonda acest muzeu…

Văzând că conducerea locală nu este în stare să soluţioneze problema cu spaţiu pentru muzeul satului Jevreni, Preşedintele Executivului Raional Criuleni a emis o Dispoziţie în care se prevedea, ca tempoar exponatele muzeului din Jevreni să fie luate la evidenţă şi păstrare de Muzeul Raional Criuleni de Istorie şi Etnografie(director Alexandru Valeriu Moraru) pentru a păstra patrimoniul satului integru. (vezi Documentul anexat):

JEVRENII DIN INIMA BASARABIEI

Cu regret însă cei doi mintioşi conducători din Jevreni (Ion P. Brânză şi Vasile Gh.Brânză) au făcut o gafă şi mai mare, au călcat în picioare Dispoziţia Executivului Raional Criuleni, refuzând sa transmită exponatele la păstrare temporară la Muzeul raional. Aceşti  şmecheri au luat altă decizie, de a transmite exponatele muzeului la Şcoala medie Jevreni (director Mircea D.Znagovanu). Ţin să remarc, că şcoala activa în două schimburi şi respectiv nu putea avea posibilitate de a rezerva o incăpere câtuşi de modestă pentru exponatele muzeului. Acestea au fost duse în beciul şcolii, unde au prins mucegai şi putrezit(covoare istorice de 200 ani vechime, vestimentaţie naţională adunată cu atâta efort de Valeriu Ion Moraru, unelte din lemn şi multe altele.

Aşa a dispărut de pe faţa pământului Muzeul Satului Jevreni, Criuleni…trist dar adevărat.

Alexandru Moraru

Sursa: http://www.jevreni.wordpress.com

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, Documente, PUNCTE DE VEDERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s