ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ: ESTE FURT INTELECTUAL SAU …?

Blogul Secretele Istoriei

Dragi Prieteni !

La 4 februarie 2011 pe Blogul Secretele Istoriei am  scris şi publicat articolul: Ion Druţă: Scrisoare din armată. Probabil că a trezit un mare interes, ca am primit un număr mare de felicitari şi comentarii, câteva din aceste chiar le-am publicat. Documentul pe care l-am pus la dispoziţia cititorului l-am depistat in AOSPRM, l-am tradus din limba rusă şi publicat pe blogul meu. 

Cu mare regret şi cu tot respectul faţă de domnul Constantin Tănase, redactor-şef al publicaţiei ” Timpul”, trebuie să menţionez, că ieri, 12 februarie 2013, a apărut  în respectiva publicaţie articolul” O scrisoare inedită (din 1950) a soldatului Armatei sovietice Ion Druţă” avandu-l ca autor pe cunoscutul publicist si scriitor Constantin Tănase. În articolul cu pricina se menţionează,  că textul  se reproduce după ” scrisoarea în traducerea realizată de Rețeaua „Esențe”. Straniu, să ştie oare reţeaua aceasta unde se află arhiva de unde eu am depistat documentul ?Să ştie oare respectiva reţea, că în articolul meu am pus la dispoziţia  cititorului varianta originală (în limba rusă) a scrisorii, apoi traducerea ce-mi apartine în română? Să nu ştie oare Domnul Tănase Constantin, că fiecare articol, mai interesant sau mai puţin interesant, are până la urmă un autor? Să nu ştie maestrul Tănase, redactorul-şef al „Timpul”-ui, că dacă un text a fost publicat doi ani în urmă, apoi peste doi ani de la publicare, această informaţie nu mai este noutate pentru gazetari?

 Şi să ştiţi că mie-mi merge ! Anul trecut vre-o 5 portaluri şi 2 bloguri au publicat  câteva articole despre canibalism, dar „au uitat” să indice autorul… Să fie oare adevărat faptul, că dacă la un articol i se schimbă titlul şi primele 2-3 propoziţii, inseamnă că este alt articol?

De fapt, dacă o sumedenie de oameni respectabili, prin plagiat, au ajuns doftori în ştiinţe, inclusiv prim-ministru din România, de ce nu poate fi plagiat un articolaş cu un document de arhivă? Că nu vom mai sta cu toţii să roadem scaunele prin arhive…

Cu nedumerire, Alexandru Moraru (www.mazarini.wordpress.com)

Anunțuri

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ: ESTE FURT INTELECTUAL SAU …?

  1. Pingback: ESTE FURT INTELECTUAL SAU…? | INFORMAŢII BOMBĂ DE LA CRONICARUL ÎNŢELEPT

  2. Inexplicabil, inadmisibil și incredibil plagiat din partea dlui C. Tănase. Se pare că L. Balga ironize ingenious: plagistul este privilegiul clasicilor. Dl dr. A. Moraru e în drept moral și profesional să sesizeze instiuțiile competente și instanța de judecată.

  3. Inexplicabil, inadmisibil și incredibil plagiat din partea dlui C. Tănase. Se pare că L. Balga ironiza ingenious: plagiatul este privilegiul clasicilor. Dl dr. A. Moraru e în drept moral și profesional să sesizeze instiuțiile competente și instanța de judecată.

  4. La 4 februarie 2011, dl dr. Alexandru Moraru a publicat pe blogul său articolul intitulat: Ion Druţă: Scrisoare din armată. Cunoscutul arhivist a descoperit o scrisoare inedită a lui Ion Druță. La 12 februarie 2013, dl Constantin Tănase, semnează un material în ziarul „Timpul” intitulat „O scrisoare inedită (din 1950) a soldatului Armatei Sovietice Ion Druță”, fără a face careva referințe la publicația dlui A. Moraru. La 13 februarie 2013, acesta a publicat pe blogul său întrebarea-nedumeritoare: ESTE FURT INTELECTUAL SAU…? GG: Inexplicabil, inadmisibil și incredibil plagiat din partea dlui C. Tănase. Se pare că L. Blaga ironiza savuros de ingenious: plagiatul este privilegiul clasicilor. Dl dr. A. Moraru e în drept moral și profesional să sesizeze instiuțiile competente și instanța de judecată.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s