FĂRĂ COMENTARII: OPINIILE UNOR SPECIALIŞTI

SECRETELE ISTORIEI CU ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU
SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUordin-22-iunie1941
 ” … Adevarat este ca  nici Istoria românilor nu face o exceptie in cadrul istoriei popoarelor de pe întreg pamântul. Orice istorie, a oricarui popor o vom studia, vom afla despre tot felul de nelegiuiri, tradari, sau decadere a moravurilor{:  Babilonul a fost vazut ca tarfa  tarfelor. Imperiul persan a cazut in mana a 30.000 de machedoni datorita tradarilor si venalitatii satrapilor. Egiptul a cunoscut lungi perioade de decadere morala, politica, sociala si economica. Ce sa mai vorbim de Cartagena unde se exterminau copiii pe banda rulanta. Biblia este si ea plina de crime si faradelegi. Roma s-a fondat cu talhari si ucigasi si a pierit lamentabil sub loviturile hoardelor barbare. Istoria Europei medievale, moderne si contemporane este sufocata de crime si de tradari. Statele Unite stau pe un munte de cadavre si pe doua oceane  de imoralitate. La fel si China, Japonia si multe alte neamuri si-au scris istoria cu sange. }
Istoria românilor nu putea face nici ea exceptie {si ne este darnica cu exemple:
·        hiclenirea si hainirea sfetnicilor, deseori chiar a domnilor;
·         sotii de voievozi, si nu numai, disparute pentru a face loc altora, drept este ca nici ele nu s-au lasat „mai prejos”, (vezi sotiile Movilestilor );
·        surori si frati care se omoara pentru tron/mostenire/avere sau îsi trimit copiii cu buna stiinta la moarte, si nu este vorba de Brâncoveanu aici;
·         uriase sume de bani publici dosite si ramase în buzunare proprii;
·        în lipsa curajului, pârâciuni la toate „portile”.
       Fel de fel de „facaturi” pe care istoria nu le mai poate descâlci în vecii vecilor:
·        asasinarea lui Mihai si Tudor,  se pare, caz unic, cu acordul generalilor proprii;
·         pierderea unor teritorii mostenite de la stramosi fara a se trage macar un foc de arma, teritorii locuite de fratii nostri;
·        armistitiul cu sovieticii, urmat de ocuparea militara abuziva, fara razboi, a arealului national;
·         evenimentele din decembrie 1989 …
Dar parca nimic nu doare mai mult decât:
·        tradarea lui Decebal de catre apropiati,
·        razboirea lui Stefan cu Tepes si cu Iancu de Hunedoara, binefacatorii sai,
·         atacarea lui Matei Basarab de catre Vasile Lupu
·         rusinarea Doamnei Movila de catre turci fara ca macar un palos moldovean sa iasa din teaca.
·        Dubla tradare a lui  Cantemir (Dimitrievici l-a vandut pe Brancoveanu turcilor; are chipul pe bacnota de 1oo de ruble transnistrene)
·        permanenta gâlceava a celor din fruntea treburilor tarii.
       Lista  aceasta ar putea continua… }
    Cand privim in oglinda istoriei, nu putem, asemenea carturarilor poporanisti, nu putem sa nu ne  întorcem cu fata spre taranul nostru de pretutindeni si dintotdeauna, indiferent de natie si religie, pentru a-i aduce, cu evlavie, un prinos de recunostinta fiindca, nestiut de nimeni, a zidit cu plugul si cu turma, singurele arme cu care se cuceresc si stapânesc teritorii,  un neam si o tara în pamantul careia sa ne gasim vesnica odihna .
        Problemele noastre actuale si grave sunt ca, astazi, nu mai avem tarani, ca scoala a devenit un poligon de exersare a tirului razboiului informational asupra traditiilor si elementelor fundamentale ale identitatii nationale, ca am devenit o societate care consuma fara sa produca, ceea ce antreneaza o circulatie monetara anormala, de natura a stirbi ori suprima suveranitatea deciziilor politice si a pune tara sub protectorat international. Intre  asemenea consecinte  si ceea ce legea defineste a fi legatura de la  cauza la efect in cazul tradarii, exceptia, daca ar exista, nu ar face decat  sa intareasca regula.
        Oricine s-ar întreba de ce manualele, cursurile şi chiar lucrările academice ocolesc cele mai multe dintre asemenea evenimente, omiţând prezentarea completă, corectă, clară, categorică a greşelilor, a gafelor, a păcatelor noastre ?
           Din cât se cunoaşte, a omite e sinonim cu a minţi şi nimeni nu poate folosi, fără  grave consecinţe în timp, minciuna în educaţie. Oricine percepe aici un semn al neputinţei de a recunoaşte bărbăteşte nişte păcate, de care, mai devreme sau mai târziu, fiecare cetăţean se va lovi, căci lipsa unei judecăţi drepte şi cinstite cu noi înşine ne-a afectat şi ne afectează asemenea unui blestem.
             Nici un observator atent nu poate să nu ajungă la concluzia că istoria noastră a constituit principalul cap de pod în îngenuncherea românilor, un popor nesupus, mereu cârtitor, călăuzindu-se mai mult după propriul interes decât după lege şi ordine, tradiţionalist şi conservator, greu de educat şi de instruit, dar cu atât mai uşor de manipulat din cauza rămăşiţelor mentale gentilice. Cu toate că  a avut vecini mai mult ori mai puţin ostili, răul ni l-am făcut  şi ni-l facem, mai întotdeauna, singuri, caci: “Toporul fără coadă, nu doboară pădurea !”
Reclame

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în FĂRĂ COMENTARII:, PRIETENII M-AU INFORMAT:. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s