ANIVERSĂRI 60: VALENTINA MIHAI MORARU

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUAZI, 14 APRILIE 2013  CUNOSCUTA PROFESOARĂ DE LIMBĂ ŞI LITERATURĂ ENGLEZĂ DE LA LICEUL TEORETIC ” BORIS DÂNGA” DIN CRIULENI A  MAI ADĂUGAT O FLOARE ÎN GLASTRA ANILOR, CARE NE FAC MAI BUNI ŞI MAI ÎNŢELEPŢI.

Valentina  Moraru (născută Rusu) s-a născut la 14 aprilie 1953 în satul Sofia, Drochia în familia lui Mihail şi Mariei Rusu, fiind al cincilea copil.

PĂRINŢII:

Tata, Mihail Tudor Rusu, un ţăran înstărit cu 4 clase româneşti, care depăşeau cu mult cele 10 clase la sovietici şi era  din categoria ţăranilor  gospodăroşi şi descurcăreţi. Era un bărbat frumos, înalt cu ochi albaştri, făcuse armata românească la pichetul de grăniceri din Ustia, raionul Criuleni, situat pe malul bătrânului Nistru. Avea un caracter dur şi extrem de nervos în cazul dacă era provocat de cineva, dar se bucura de respect în rândul sătenilor din Sofia, iar cuvântul său avea greutate. Îi plăcea foarte mult istoria şi literatura, citea mult şi era o enciclopedie adevărată a medicinei populare şi a proverbelor.

Mama, Maria Pavel Rusu a fost o femeie deosebită, chiar rară este cuvântul potrivit. Multe a îndurat în viaţă, dar şi-a păstrat bunătate şi răbdare  pentru toţi până la ultima clipă de viaţă. A fost o femeie credincioasă în adevăratul sens al cuvântului, mergea la biserică destul de des şi respecta toate rânduelele ortodoxe. A fost un excelent pedagog pentru copiii săi, chiar dacă nu avea studii şi în genere n-a ştiut carte. A crescut şi educat 5 copii  şi o puzderie de nepoţi, din care 2 fete au făcut facultatea, iar cei trei băeţi- au susţinut şi teza de doctor în ştiinţe.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Domnişoara Valentina Rusu, după ce a absolvit Şcoala medie din satul natal, în anul 1970 devine studentă la anul I al facultîţii de limbi străine, specialitatea limbă şi literatură engleză a Universităţii de Stat din Moldova. Din câte ştiu, în anii de şcoală a avut o profesoara de engleză foarte bună, motiv din care în scut timp a devenit o bună specialistă în filologia engleză. Fiind studentă, la 24 februarie 1973 s-a căsătorit  cu un student de la facultatea de istorie din aceiasi instituţie, care este şi autorul acestor rânduri. În acelaş an a născut primul fecior, pe care l-am numit Traian, iar în ianuarie 1976, s-a născut Boris.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Valentina a fost şi a rămas o femeie frumoasă la trup şi la suflet, o profesoare talentată, care are discipoli în multe ţări ale lumii cu funcţii  importante în diferite sfere ale economiei naţionale; copiii care au avut fericirea s-o aibă profesoară pe Dna Valentina Moraru cu siguranţă că cunosc bine limba engleză şi se pot deplasa şi trăi în orice colţ al globului pământesc, deoarece respectiva limbă are circuit internaţional.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Valentina mi-a dăruit doi copii frumoşi şi deştepţi( ambii jurişti cu calificarea cea mai înaltă care poate fi) şi 20 de ani de viaţă reală cu nevoile, bucuriile, problemele, conflictele, dragostea şi desamăgirile ei, căldură şi atenţie, greşeli şi ascensiuni.

Anul acesta pentru Valentina Moraru este un an trist, deoarece nu demult a pierdut-0  pe unica sa soră, Eugenia Sârghi din Nicoreni, Drochia. S-o odihnească Dumnezeu în pace!

Dar tot acest an i-a adus Doamnei Valentina şi o bucurie nemărginită, în familia celui de-al doilea băiat  Boris s-a născut o fetiţă, pe care au numit-o Ioana Maria Moraru. În acest fel, bunicuţa Valentina şi autorul acestor rânduri  avem deja doi nepoţi, Ştefan Vlad, fiul lui Traian şi Ioana Maria, fiica lui Boris.

 SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUDRAGĂ VALENTINA! SINCERE FELICITĂRI CU ZIUA NAŞTERII ! MULTĂ SĂNĂTATE ŢIE, COPIILOR ŞI NEPOŢILOR NOŞTRI, DRAGOSTE, FERICIRE ŞI MULT NOROC LA TOATE !

DEOARECE SUNTEM ÎN POSTUL MARE IARTĂ-I PE CEI CARE  AU GREŞIT!

SĂ NE TRĂIEŞTI LA MULŢI ANI!

CU DRAG, ALEXANDRU MORARU

Anunțuri

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în FELICITĂRI, OAMENI DEOSEBIŢI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la ANIVERSĂRI 60: VALENTINA MIHAI MORARU

 1. Draga noastră Valentina,
  Incredibil, dar adevărat! Te-am regăsit!!! Căutam ceva pe net şi am dat de această pagină ce ţi-a dedicat-o Alexandru. La mulţi şi fericiţi ani! (chiar dacă e cu atâta întârziere) Felicitări pentru nepoţei şi condoleanţe pentru pierderea surorii tale!
  Adresa noastră de e-mail: vasilefluturel@yahoo.com Contactează-ne! (Noi nu-ţi ştim e-mail-ul.)
  Te îmbrăţişăm cu mare drag,
  Elena şi Vasile Fluturel
  Dragul nostru Alexandru,
  Nota zece pentru această pagină! Valentian o merita. Bravo! Te urmărim şi te citim pe net de ai de zile, dar nu am reuşit să te contactăm. Poate reuşim acum.
  Felicitări pentru nepoţei şi pentru tot ce ai scris! Adresa noastră de e-mail este mai sus, în mesajul pentru Valentina.
  Cu aceeaşi dragoste te îmbrăţişăm şi pe tine,
  Elena şi Vasile Fluturel
  P.S. V-am pus mesajele aici, împreună, pentru că noi nu v-am perceput decât împreună, deoarece aşa v-am cunoscut în acel fantastic, divin decembrie 1990.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s