APARIŢII EDITORIALE: ALEXANDRU MORARU, BENEDICT CIUBOTARU ” GARDA DE FIER ÎN BASARABIA. DOCUMENTE”

coperta_garda-de-fier_a3_ff1 Nu demult  la Editura Iulian din Chişinău a apărut într-un tiraj modest primul volum al culegerii de documente de arhivă „Garda de Fier în Basarabia” semnată de Alexandru Moraru în colaborare cu Benedict Ciubotaru. Lucrarea este tipărită în format A4 şi are 384 de pagini. Coperta a fost realizată de cunoscuta deja Laura Moraru, elevă la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chişinău, autoare a mai multe volume de carte.

 SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUDin start vreau să vă informez, că la apariţia acestui volum nu a contribuit nici o organizaţie  politică sau nonguvernamentală, cartea a văzut lumina tiparului datorită banilor celor doi prieteni, care sunt şi autorii  acestei cărţii. În primul volum au fost incluse  următoarele: 1. Cuvânt înainte 2. Despre arhive şi arhivistică 3. Prefaţa 4. Cronologia Mişcării legionare 5. Rezumatul documentelor 6. Bibliografia Mişcării legionare 7. Cuprinsul În prezenta culegere au intrat 300 de documente inedite de arhivă depistate în Arhiva Naţională a Republicii Moldova. Deşi nu sunt menţionate în cuprins, cartea conţine peste 20 de ilustraţii- copii de pe originalele documentelor.

Subiectul documentelor propuse este incendiar, deoarece dă peste cap toate învinuirile aduse Mişcării legionare de către falsificatorii comunişti şi sionişti.

Volumul (I) de faţă, conceput  ca o lucrare istorico-arhivistică (în 3 volume)  la restabilirea adevărului istoric depăşeşte limitele unei colecţii obişnuite de documente din motiv că acesta din start devine un instrument de lucru pentru istorici, cercetători ştiinţifici, savanţi, politologi, jurişti, sociologi, oameni politici,etc.

Suntem cu speranţa, că această carte va deveni o lucrare de referinţă, dacă ţinem cont de încărcătura informaţională şi ştiinţifică a documentelor cuprinse în culegerea de faţă dar şi cronologia mişcării legionare şi bibliografia acesteia, considerate de noi importante şi adunate de noi din diferite surse.

Documentele au fost depistate din dosarele Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, preponderent fondurile arhivistice ale poliţiei, jandarmeriei şi siguranţei române, primăriilor, preturilor şi altor instituţii ale Ţării; tot aici, la sfârşitul colecţiei au fost incluse şi câteva documente sovietice, din fondul arhivistic al Procuraturii RSSMoldoveneşti şi traduse din limba rusă.Sub această copertă aveţi 300 de documente de arhivă, în majoritate inedite şi apar în premieră absolută. Am încercat sa ordonăm documentele din punct de vedere cronologic, dar nu am izbutit să facem acest lucru pe tot parcursul, deoarece sunt documente îngrijite prost de funcţionarii care le-au elaborat şi unele din ele nu conţin lucrurile elementare pe care trebuie să le aibă un document : numărul de înregistrare, data, luna, anul, destinatarul şi autorul scrisorii. Mai mult decât atât, cu regret în unele documente sunt  schimonosite denumirile localităţilor sau numele celor despre care este vorba în scrisoare.Am considerat de cuviinţă, să  lăsăm respectivele documente exact conform originalului.

  Considerăm, că mişcarea legionară nu a fost o mişcare fascistă, nazistă sau de dreapta: ea nu se înscrie în asemenea clasificări, nesatisfăcînd criteriile vreunei asemenea clasificări. Mai mult chiar, legionarii refugiaţi după „rebeliune” în Germania nazistă au fost îndată arestaţi şi internaţi în lagărul de concentrare de la Buchenwald. De factură nazistă a fost formaţiunea cuzistă – PNC-LANC.

Mişcarea legionară a fost o mişcare de eliberare naţională a poporului român de sub ocupaţia puterilor străine. Dat fiind că ea era o mişcare autentică de eliberare naţională, în virtutea acestei esenţe a ei, ea era o mişcare anti-sistem.

Şi încă ceva. Mişcarea legionară era formată din oameni în majoritatea lor covârşitoare absolut sinceri care şi-au asumat jertfa vieţii lor pentru a obţine eliberarea neamului lor.

Cu regret, ideologia comunistă, sionistă, a făcut un efort major începând cu anii 30 ai secolului trecut şi până în prezent pentru a ascunde adevărul despre legionari şi a falsifica istoria mişcării legionare.Documentele de faţă mărturisesc că legionarii au fost mereu ţinuţi în vizorul poliţiei fiind consideraţi drept criminali, bandiţi şi infractori.

 Pentru a da o ripostă acestor minciuni  şi aberaţii, venim în faţa Dvs. cu aceste documente de arhivă, care crează posibilitatea cititorului de a-şi face propria concluzie vis-a-vis de acest subiect direct de la sursă.

                                                                    Alexandru Moraru

MESAJ DE LA UN PRIETEN

Igor Ciobanu 15 aprilie 2013
Buna ziua Dl Moraru, urmaresc cu atentie toate publicatiile dstra. Chiar daca sunt cu serviciul in Budapesta am reusit sa procur cartea dsra „Victimele terorii comuniste din Basarabia”. Vreau sa Va felicit si cu aparitia recentei carti „Garda de Fier in Basarabia”. Undeva am gasit ca un oarecare Ciobanu Ion din Nicoreni a fost sef de cuib. Unchiul meu Ciobanu Ion, fiul lui Gheorghe s-a nascut la 10 martie 1922 in Nicoreni. Ma intereseaza daca acest Ion gasit in documente nu este si unchiul meu. El devenise foarte activ in perioada renasterii nationale, dar a decedat in 1995. 
De fapt interesul meu se extinde spre tot ce are legatura cu Familia Ciobanu din Nicoreni, si de informatii refereitoare la satul Casla, rul Telenesti (unde m-am nascut eu). Tatal meu a fos director de scoala in acest sat, iar mama invatatoare de istorie. Inca odata primiti felicitarile mele cu aparitia acestei carti si sper la vara sa o pot procura sau chiar si sa obtin un autograf de la dstra. Cu respect, Igor
Reclame

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în BIBLIOTECA SECRETELOR ISTORIEI, Carti, Documente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la APARIŢII EDITORIALE: ALEXANDRU MORARU, BENEDICT CIUBOTARU ” GARDA DE FIER ÎN BASARABIA. DOCUMENTE”

  1. Stimate domnule profesor,sunt putin curios daca in documentele ce au stat la baza lucrarii dv.exista vreo mentiune legata de o persoana,un nume-Minculescu Constantin din orasul Panciu,avocat de meserie?Deosebita stima!

    • Stimate Domnule Minculescu ! Nu exclud ca numele mentionat este in cartea mea, dar cu siguranta nu pot sa va spun acest lucru,in carte sunt foarte multe nume din diferite localitati.Nu uitati ca vor mai urma inca 2 volume.Ramane sa gasiti si sa procurati cartea, pentru a depista singur informatia necesara.
      Cu urari de bine, Alexandru Moraru

  2. Era fratele bunicului meu,prof.Minculescu Ion.Cu stima,Robertino

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s