ELLDOR.INFO ÎN OSPEŢIE LA SECRETELE ISTORIEI

 ELLDOR.INFO ÎN OSPEŢIE LA SECRETELE ISTORIEI

Foto: Valentin Bălan

Foto: Valentin Bălan

Alexandru Moraru

Alexandru Moraru

După cunoscutele şi apreciatele lucrări „Mareşalul Ion Antonescu şi Basarabia, 1941-1944 (coautor – Anatol Petrencu), “Basarabia antisovietică”, “Victimele terorii comuniste din Basarabia, 1944-1954” ş.a., istoricul-arhivist Alexandru Moraru a lansat o nouă carte cu documente de arhivă “incendiare” – “Garda de Fier în Basarabia. Documente”, volumul I, în colaborare cu Benedict Ciubotaru.

“Garda de Fier în Basarabia. Documente” este o culegere cu sute de documente de arhivă găsite în Arhiva Naţională a Republicii Moldova şi care va apărea în trei volume.

“Subiectul documentelor propuse este incendiar, deoarece dă peste cap toate învinuirile aduse mişcării legionare de către falsificatorii comunişti şi sionişti”, afirmă Alexandru Moraru.

Cititorii au posibilitatea să studieze documentele şi faptele prezentate şi să-şi formeze propria părere despre activitatea legionarilor în Basarabia şi respectivul context istoric.
În ceea ce-l priveşte pe autorul Alexandru Moraru, concluzia sa este că “mişcarea legionară nu a fost o mişcare fascistă, nazistă sau de dreapta: ea nu se înscrie în asemenea clasificări, nesatisfăcând criteriile vreunei asemenea clasificări”.

Istoricul susţine că “în această culegere de documente de arhivă sunt prezentate argumente serioase, argumente indiscutabile că mişcarea legionară a fost o mişcare de eliberare naţională de sub jugul politic, financiar, diplomatic şi economic al străinilor”.

Totodată, Alexandru Moraru este de părere că lucrarea “depăşeşte limitele unei colecţii obişnuite de documente”, fiind “un instrument de lucru pentru istorici, cercetători ştiinţifici, savanţi, politologi, jurişti, sociologi, oameni politici etc.”. 

Volumul I al cărţii “Garda de Fier în Basarabia. Documente” a fost lansat la Biblioteca “B.P. Hasdeu” din Chişinău, la 16 mai, moderatorul evenimentului fiind cunoscutul filolog, publicist, scriitor şi traducător Vlad Pohilă.
Cu prilejul lansării, despre culegerea de documente au vorbit istoricul Veaceslav Lupan, directorul Arhivei Organizaţiilor Social-Politice (OSPRM); dr. Elena Şişcanudr. Vasile Şoimaru, poetul şi scriitorulIonel Căpiţăcamarad Codreanu (după cum l-a prezentat A. Moraru) ş.a.

Publicul a apreciat şi ţinuta grafică a volumului, coperta realizată cu o fineţe deosebită de Laura Moraru, elevă la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Chişinău, fiica istoricului Alexandru Moraru:

Garda-de-fier-in-Basarabia-Alexandru-Moraru-coperta-Laura-Moraru

Primul volum al culegerii “Garda de Fier în Basarabia. Documente” a apărut la Editura “Iulian” din Chişinău, în format A4, cu 384 de pagini, pe banii autorilor, “într-un tiraj modest”.
Istoricul Alexandru Moraru (blog) s-a născut la 30 octombrie 1952, în satul Jevreni (Criuleni), provine dintr-o familie de intelectuali deportaţi în 1941 de organele sovietice. Actualmente este angajat al Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău.
Recomandat: Legionarii la Chişinău – documente şi informaţii inedite   

Momente de la lansarea cărţii:Lansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru

SONY DSCSONY DSC

Lansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru6Lansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru6aLansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru3Lansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru4SONY DSCSONY DSC

Lansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru1Lansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru2

Lansarea-cartii-Garda-de-Fier-Basarabia-Alexandru-Moraru5SONY DSC

Elldor.Info

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în BIBLIOTECA SECRETELOR ISTORIEI, Carti, Fotografii, ISTORIA IN IMAGINI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s