ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT- OCROTITORUL MUZEULUI MILITAR

      ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT- OCROTITORUL MUZEULUI MILITAR

Ştefan cel Mare deschide, în istoria poporului nostru, una din cele mai strălucite pagini de la întemeierea statelor medievale. De-a lungul unei domnii de aproape cincizeci de ani Marele domnitor a făcut din Moldova un factor însemnat al relaţiilor internaţionale in această parte a Europei.

 Prin activitatea sa remarcabilă în sfera politicii externe, Ştefan cel Mare a inaugurat o nouă eră a afirmării internaţionale a Moldovei, care s-a impus Marilor Puteri vecine, datorită rolului politic pe care şi l-a asumat în condiţiile reluării ofensivei otomane, şi a câştigat, împreună cu măreţul ei domn, un prestigiu international, care a atras preţuirea şi alianţa unor mari puteri, angajate in confruntarea antiotomană. Conducătorii statelor i-au căutat alianţa, duşmanii l-au privit cu respect, iar umaniştii au fixat pentru posteritate imaginea acestui strălucit domnitor.

Pornind de la realitatea istorică, figura lui Ştefan cel Mare a devenit mitică şi legendară. Imaginea sa se proiectează in creatiile folclorice şi în literatura cultă, dând naştere la unele dintre cele mai însemnate opere istorice.

Unul din primele portrete din cronicele moldoveneşti reprezintă primul portret literar al atât de cunoscutului domnitor Ştefan cel Mare realizat de cronicarul Grigore Ureche. Înzestrat fiind cu darul de povestitor, G. Ureche este întemeiatorul portretisticii în literartura veche. În virtutea talentului sau, el selecteaza figurile domnitorilor sau boierilor, le ierarhizeaza, le dă contur propriu, punând alături de trăsăturile fizice şi anecdote -însuşiri de caracter definitorii.

Anul acesta, la 2 martie a avut loc redeschiderea expoziţiei permanente a Muzeului Militar la care în afară de vizitatori au fost prezente mai multe persoane oficiale, inclusiv Preşedintele Republicii Moldova domnul Nicolae Timofti.

Un sobor de preoţi militari, printre care Gheorghe Gavriliţă, Corneliu Dobrogeanu,Tudor Spătaru şi Nicolae Andrieş au sfinţit locaşul Muzeului Militar. Ocrotitorul edificiului a fost ales Ştefan cel Mare şi Sfânt. Icoana cu chipul Marelui Domnitor a fost plasată într-un loc de cinste, nu departe de lista eroilor căzuţi pentru integritatea şi independenţa Republicii Moldova.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Imaginea Marelui Domnitor poate fi depistată în mai multe săli expoziţionale ale Muzeului Militar

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Galeria de imagini-portrete de domnitori din Sala Antică şi Medievală a Muzeului Militar, executată la un nivel înalt artistic de pictorul militar, colonel (r) Eduard Stahi a devenit o carte de vizită al acestei săli de expoziţii. În această arcă a domnitorilor, care completează de minune exponatele muzeului militar un loc de frunte îi este rezervat Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Datorită măestriei pictorului, imaginea apărătorului creştinităţii este impunătoare şi măreaţă, moment apreciat şi de mulţi vizitatori.

 SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUChiar sub această galerie„domească” pe un suport expoziţional se află un bust al Marelui domnitor al Ţării Moldovei Ştefan cel Mare, pe care nu putem să-l comparăm cu altele. Este un unicat, irepetabil şi a fost executat cu mare talent de sculptorul  Boris Dubrovin, are o culoare neagră şi a fost confecţionată din plastilină, la care a fost aplicată o tehnologie modernă pentru  ca materialul să fie rezistent la schimbul de temperaturi. Mulţi elevi, studenţi şi vizitatori,inclusiv străini aflându-se în această sală, nu ratează şansa de a se fotografia pe fundalul acestei lucrări interesante.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Glorificand eroul, care a dat Moldovei stabilitate si independenta, vis-a-vis de galeria domnitorilor pe un perete uriaş puteţi observa Arborele genealogic al Neamului Muşatinilor, din care a făcut parte şi celebru Domnitor. Şi aceasă lucrare a fost semnată tot de talentatul  pictor militar Eduard Stahi.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

 Imaginea lui Ştefan cel Mare este prezentă şi în Sala Renaşterii Naţionale şi Formării Armatei Naţionale. Chiar în prima vitrină se observă chipul Domnitorului pe primele unităţi băneşti al tânărului stat Republica Moldova. In ordinea primelor publicaţii cu grafie latină, alături de primul număr al revistei”Nistru”(1990) se află şi revista”Cugetul”(nr.1) din 1991 pe coperta căreia se află fotografia monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU 

Este important de remarcat, că chipul şi faptele eroice săvârşite de Ştefan cel Mare  pentru apărarea Ţării Moldovei şi prosperarea ei, sunt exemple concrete demne de urmat pentru tânăra Armată Naţională.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

 Ordinul Ştefan cel Mare din colecţia „Decoraţiile Republicii Moldova. Muzeul Militar

Alexandru Moraru

Anunțuri

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, ISTORIA IN IMAGINI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s