GAZETA „CAPITALA” DESPRE CARTEA „VICTIMELE TERORII COMUNISTE DIN BASARABIA” DE ALEXANDRU MORARU

Noi mărturii despre victimele terorii comuniste în Basarabia

Noi mărturii despre victimele terorii comuniste în Basarabia

Vineri, 09 Iulie 2010  publicaţia  CAPITALA
Între anii 1941 şi 1951 în Basarabia au avut loc  patru valuri de deportări, fiind ridicaţi şi duşi în Siberia peste 60 de mii de oameni.
Cei care au supravieţuit acestui calvar au putut reveni acasă doar după moartea lui Stalin, în 1953.Într-un studiu, istoricul român Florin Mătrescu, stabilit cu traiul în Germania și recunoscut pe plan mondial prin amploarea și temeinicia investigațiilor sale, a furnizat următoarele date relativ la victimele Holocaustului Roșu pentru România în ansamblu: prizionieri de război – 180.000, uciși în lagăre și închisori – 500.000 mii, uciși în timpul colectivizării forțate – 200.000, în mișcarea de partizani – 10.000, supuși deportărilor staliniste în Basarbia și Bucovina – 1.500.000. În total – 245000 de mii de victime .
O scanare impresionantă a faptelor și proceselor desfășuarte în Basarabia în cursul epocii roșii sau a  Holocaustului  Roșu îl constituie și volumul ”Victimele terorii comuniste din Basarabia” de istoricul și arhivistul Alexandru Moraru,  lansat de curând,  în prezența unui vast public,  la Biblioteca ”Onisifor Ghibu”. De remarcat că autorul este și semnatarul studiilor ”Basarabia sub ocupația Kremlinului. Canibalismul provocat de sovietici (Documente șocante)” și a volumului, în colaborare cu prof. univ. dr. Anatol Petrencu, ”Mareșalul Ion Antonescu și Basarabia. 1941-1944”.
Înscris în contextul comemorării victimelor totalitarismului, volumul ”Victimele terorii comuniste”   este un rod al investigațiilor  de preferință și de durată, reunind un șir de documente inedite, depistate în Arhivele din Chișinău.  Potrivit prefațatorului  volumului, prof., dr. Gheorghe Buzatu, directorul Centrului de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române, filiala Iași, ”volumul ne plasează în plină epocă a Gulagului, iar prin deznodământul cauzelor surprinse –  și în etapa care a succedat rapid mortții lui Stalin, aceea a dezghețului”.  Cele mai multe documente datează din anul 1954, astfel ieșind la iveală acele persoane care, în Basarabia eliberată (1941-1944), s-au manifestat pe frontul luptei anticomuniste, dar care, ulterior, în urma ocupării teritoriului dintre Prut și Nistru de către forțele Armatei Roșii și ale NKVD-ului, au fost judecate și condamnate.
Dezvăluirile istoricului Alexandru Moraru sunt zguduitoare pentru că  fiind el însuși, descendent din părinți deportați în Siberia, a aflat despre drama Gulagului din prima sursă. Bunelul  său, Ion Moraru, din Ustia (Criuleni), era membru al Partidului Național Țărănesc și avea în posesie aproape 100 ha de pământ.  Calificat ”dușman al poporului”, a fost deportat la 13 iunie 1941 cu feciorii Alexandru, Valerian, Nicolae și fiica Maria în regiunea Tiumen. Ion Moraru, pe 19 ianuarie 1943, a fost împușcat, cu stigmatul ”criminal”.  Copiii orfani de tată au rămas în supravegherea lui Alexandru, fratele cel mai mare (să fi avut 18 ani), dar acolo, în adâncul Siberiei s-a înecat sau a fost înecat în râul Obi.  Corpul neînsuflețit nu l-a văzut nimeni, dar pe mal i-au găsit hainele.  Peste un an sau doi, numele Moraru Alexandru apare în listele punctului de triere de la Chișinău, ca cetățean reținut de organele NKVD-iste, fără acte asupra sa, și împușcat. Evadatul din imperiul Gulagului, Alexandru Moraru, al cărui nume l-a moștenit istoricul Alexandru Moraru, a fost și poet.
Referindu-se la munca sa titanică de arhivar  (a activat de-a lungul anilor la Arhiva Națională a RM și la Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM), Alexandru Moraru  afirmă că în această carte sunt incluse documente de arhivă, ce apar în  lumin tiparului  în premieră  absolută.   Este un document ce confirmă zecile de mii de crime săvârșite în Basarabia de către ocupanții sovietici. ”Nu există sat sau oraș, care să nu fi pătimit mai mult sau mai puțin de pe urma ocupației sovietice. Despre evenimentele din 1944 în Moldova sovietică  s-au scris cărți, monografii, s-au turnat filme. Și toate aceste opere politizate la maximum de ideologia stalinistă slăvesc armata roșie.   Dar nimic nu s-a spus despre crimele săvârșite sub egida NKVD-ului. Acesta era un mecanism de teroare, un fel de ghestapou, numai că sovietic, care avea sarcina generală nimicirea morală și fiizică a ”dușmanilor poporului”.
Culmea obrăzniciei ocupanților sovietici, susține Alexandru Moraru,  a fost atunci când, după ce au ocupat Basarabia,  zeci și sute de locuitori au fost judecați cu verdictul ”trădători de patrie”,  mai spune autorul.  În context, în volum sunt inserate documente și mărturii ale  organizațiilor patriotice antisovietice din mișcarea de rezistență  precum ”Sabia dreptății”, ”Organizația Naționalistă din Basarabia”. În volumul 1 au fost incluse 307  documente inedite din fondul arhivistic depozitate la  Arhiva Națională.  Totodată, precizează autorul, în Arhiva Națională au mai rămas câteva mii de dosare nevalorificate la tema propusă.

Tamara GORINCIOI
Reclame

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în ALŢII DESPRE MINE, Carti, Documente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s