ELECTORALA 2009 ÎN INFORMAŢIILE GAZETEI „EST-CURIER” DIN CRIULENI

Va pleda pentru o coalitie largita

In ziua de 16 februarie, o delegatie a Partidului Social Democrat (PSD) in frunte cu secretarul general al partidului, Eduard Musuc, s-a deplasat la Criuleni pentru a lansa programul electoral si a prezenta publicului criulenean persoanele incluse in lista candidatilor pentru functia de deputat in viitorul parlament.

„Partidul are 20 mii de membri si peste 700 de organizatii locale, iar patru mii de membri instruiti in seminare sunt gata sa se implice in campania electorala”, a spus Elena Panus, secretar executiv al PSD. Criuleneanul Serghei Lasenco, pedagog, candidat la functia de deputat, a spus in alocutiunea sa ca a venit timpul schimbarii, ca Moldova sa fie puternica, cu o economie inalt dezvoltata, care ar oferi cetatenilor o viata mai buna. – „Partidul de guvernamant se lauda ca avem succese si stabilitate, dar in realitate avem stabilitatea saraciei. Nu trebuie sa comparam viata de azi doar cu ceea ce a fost in trecut, dar si cu ce se intampla in jurul nostru, in tarile vecine, unde calitatea vietii a evoluat mult, iar moldovenii pleaca intr-acolo pentru un loc de munca mai platit”. Inca un candidat de pe lista PSD, prezentat la Criuleni, este Nina Iurco, contabil, ex-sefa a Directiei raionale economie. In luarea sa de cuvant Eduard Musuc a spus ca esenta propunerilor PSD este modificarea sistemului de remunerare a muncii si a sistemului de pensii, integrarea economiei Moldovei in sistemul economic regional, dezvoltarea relatiilor economice cu vecinii, crearea a circa 80 mii de locuri de munca, atragerea investitiilor in economia Moldovei, plasarea preturilor la marfurile de prima necesitate, a carburantilor si a serviciilor comunale sub controlul Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Consumatorilor, creata pe langa Parlament. Un alt punct din platforma electorala tine de asigurarea independentie justitiei. Potrivit lui Musuc investitorii ocolesc tara noastra, pentru ca nu sunt de acord cu „dreptul telefonic”, adica nu sunt siguri de calitatea si impartialitatea justitiei. PSD pledeaza pentru neaderarea Moldovei la NATO. Eduard Musuc a mai spus ca PSD va fi prezent in viitorul parlament si va pleda pentru schimbarea modului de alegere a presedintelui tarii, adica vor cere, ca presedintele sa fie ales de popor prin vot direct, iar cel ales sa depuna cerere de parasire a partidului din partea caruia a candidat si sa reprezinte intreg poporul, nu interesele unui grup. Intrebat din sala, de ce partidele democratice nu s-au asociat si cu alte partide, ca sa fie o forta mai mare, Musuc a raspuns ca PSD are experienta de formare a coalitiilor postelectorale si nu a parasit nici una, onorandu-si obligatiunile. Daca nu s-au coalizat pana la alegeri, probabl, partidele democratice o vor face dupa alegeri, iar PSD va pleda pentru o coalitie largita, iar la functia de presedinte al tarii va accepta un candidat fara de partid.

Tinerii aduc schimbarea

Intrunirea preelectorala a reprezentantilor Partidului Liberal din Moldova cu criulenenii, planificata pentru 1 martie, ora 15.30 a inceput cu intarziere si a durat peste trei ore.

Dionisie Boaghie, presedintele organizatiei raionale a PL, insotit de vicepresedintii Constantin Racu, primar de Jevreni, Valentin Sascov,coordonator la FNF, avocatul Ion Casian si candidatul la functia de parlamentar din partea raionului Criuleni Galina Sascov au inceput sedinta afirmand ca PL este unica formatiune care poate aduce schimbarea. Intrucat multi au venit pentru a contempla „fenomenul Dorin Chirtoaca”, vestea ca vor discuta doar cu Mihai Ghimpu, pentru ca presedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca a plecat la nordul tarii, a generat rumoare in sala. Oricum monologul ulterior al lui Mihai Ghimpu a racit atmosfera. M. Ghimpu a amintit de miscarea de renastere, dar si de faptul ca idealurile promovate de aceasta au fost tocate de masinaria comunista care a folosit din plin lipsa de experienta a unora, lacomia si tradarea altora. PL inca din 2005 si-a propus schimbarea si a realizat-o in capitala, – spunea M. Gimpu – tinerii au salvat capitala de comunism si acum in pofida piedicilor ce le pune guvernarea salariile bugetarilor in Chisinau au fost majorate cu 20 la suta. Actualele obiective fundamentale sunt lichidarea saraciei si integrarea in Uniunea Europeana care pot fi realizate prin garantarea respectului fata de lege, crearea conditiilor pentru dezvoltare economica, asigurarea protectiei sociale, securitatii ener-getice, aplicarea standardelor europene. Pentru aceasta trebuie sa avem o societate sanatoasa – mai spunea M. Ghimpu. Presedintele PL a accentuat „nu sunt un om care am venit dupa voturi, ci vreau sa se produca Schimbarea”. Intrebarea de ce nu se unesc partidele de dreapta ca sa nu disperseze electoratul a fost urmata de raspunsul: ”E foarte greu a vorbi despre aliante, blocuri, caci nu toate partidele urmaresc scopurile pe care le urmarim noi”. Referindu-se la oponentii politici M. Ghimpu zicea: ”Sunt un om tolerant. Nu am pica pe cei care impartasesc o alta doctrina, ci pe acei, care folosesc convingerile acestor persoane in interese personale”. Cat priveste reglementarea conflictului transnistrean Ghimpu a specificat ca de fapt este un conflict R. Moldova-Federatia Rusa si ca partidul sau va pleda ca in grupul de solutionare a acestui diferendum Statele Unite si Uniunea Europeana sa aiba si drept de vot, nu doar de observator. PL este pentru colaborare cu Federatia Rusa, dar in baza unui acord, nu pe baza de santaj. „Cap trebuie sa avem si apoi vom avea si piata” – n-a ratat Ghimpu ocazia sa lanseze o fraza inaripata. De altfel a explicat ca vorbele lui mai nastrusnice sunt un rod al inaccesibilitatii la mass-media publica. „Daca nu spui vreo trasnaie nu te arata la televizor” – a recunoscut el.

Avocatul Ion Casian in discursul sau a remarcat ca Statul are menirea sa fie in slujba omului si nu invers. Pentru instaurarea acestui adevar si in tara noastra a ales Partidul Liberal, dar si pentru faptul ca e convins ca familia Ghimpu nu va trada interesele nationale. Mihai Ghimpu, de altfel, a tinut si o lectie de identitate nationala, citandu-l chiar pe Lenin, care spunea ca in Basarabia locuiesc romanii. Galina Sascov, candisdat pe lista PL, a pomenit de primavara ce trebuie sa ne aduca schimbarea si care va veni cu adevaratelea la 5 aprilie, amintind si de faptul ca in calitate de sef al Sectiei asistenta sociala si protectia familiei nu poate decat sa stearga lacrima de pe obrazul celor necajiti, ca bani pentru ajutorarea lor reala statul nu da suficienti. Bani pentru ajutorarea celor nevoiasi Mihai Ghimpu a zis ca sunt, doar ca finantele publice trebuiesc gestionate mai rational.

„Avem obligatia sa traim bine aici, la noi acasa”

este fraza cu care si-a finalizat dialogul cu locuitorii or. Criuleni, Vladimir Filat la 27 februarie 2009 Liderul formatiunii Vladimir Filat a intrat in sala rece a Centrului de cultura „Grigore Sarbu” insotit de candidatii la mandatul de deputat din partea formatiunii respective, Calin Vieru si Elena Frumosu la ora 17. A dat mana cu cetatenii care se asezasera in primele randuri si si-a scos haina, cand a iesit la microfon, ca sa salute asistenta.

Intrunirea a fost moderata de Mihai Chislari, presedintele organizatiei criulenene a PLDM. In discursul sau Vladimir Filat a amintit ca „La 5 aprilie urmeaza impreuna sa decidem incotro se va misca Moldova, iar PLDM si-a propus sa fie un partid ener-gic, un partid-actiune”. In acest context a amintit despre initiativa din primavara trecuta de a convoca un referendum pentru a responsabiliza statul fata de cetateni prin alegeri nominale de circumscriptie, de actiunile pentru promovarea semnarii Conventiei privind traficul de frontiera. Or, afirma V. Filat, primarii din sudul tarii au estimat ca din cauza imposibilitatii comercializari zarzavaturilor in Romania 30 la suta din sateni au plecat peste hotare. Oferta electorala a fost prezentata clar si succint. Pentru dezvoltarea tarii e necesara o piata economica libera, securitatea si siguranta investitiilor, sustinerea producatorului autohton, respectarea proprietatii private. Totodata a mai subliniat ca fara accesarea fondurilor europene agricultura nu va putea fi redresata. Integrarea europeana trebuie realizata in practica, nu doar declarata. Uniunea Europeana nu este o notiune abstracta, este un sistem valoric la baza caruia sta respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Liberal-democratii isi propun sa dezvolte infrastructura, sa asigure servicii de sanatate pentru toti, ca cetateanul sa aiba in mana nu doar polita de asigurare medicala, ci si servicii de calitate. „E usor a face promisiuni, dar e mai greu sa le indeplinesti, – spunea liderul PLDM – caci pentru aceasta trebuie sa ai o echipa de profesionisti si PLDM o are, complementata cu argumentul in plus – tineretea”.

Calin Vieru si-a amintit ca a fost la Criuleni cand Anatol Codru filma „Tranta” unde in calitate de decor postbelic era si casa, ce a avut de suferit in urma exploziei unei butelii de gaze. Calin Vieru a remarcat decorul casei de cultura – un rand de draperii rosii urmat de patru randuri de draperii verzi, care spunea el, are un mesaj de „verde pentru Moldova”. Elena Frumosu in discursul sau a accentuat, ca cetatenii simt nevoia de a fi auziti, de a-si spune pasul, dar „ne-am putea jelui unul altuia la nesfarsit, insa, solutia este Votul”.

A urmat runda intrebarilor si raspunsurilor. Constantin Balaban, care nu si-a putut adresa intrebarile sefului statului, le-a redirectionat lui Vladimir Filat. A aflat ca bugetul statului pe parcursul a sapte ani este constituit 70% din veniturile de la importurile, la baza carora stau remitentele moldovenilor care trimit bani de peste hotare, ca e mai usor sa controlezi fluxul financiar la vama, decat sa creezi conditii pentru a castiga acasa. La reprosul ca reprezentantii din teritoriu n-au organizat intrunirea bine si ca sunt secretuosi, V. Filat a zis ca formatiunea tinde spre transparenta si telefoanele, adresele de contact nu sunt un secret, dar si ca nu vrea sa i se aduca oamenii la intruniri incolonati. Totodata a spus ca la Dubasarii Vechi s-a intalnit cu cetatenii la o terasa in timp ce Vasile Iovv de la PCRM – in scoala, desi toti concurentii electorali trebuie sa aiba conditii egale. Intrebat despre rezolvarea conflictului transnistrean V. Filat a accentuat ca acesta poate fi aplanat pe cale pasnica, dar nu peste noapte. Multe depind de pozitia Ucrainei, relatiile cu care Moldova le-a neglijat in ultimul timp. Pentru a urgenta reintegrarea trebuie ca viata in RM sa fie mai atractiva. La intrebarea vizand statutul functionarului public si prevederile de pensionare a acestuia, V. Filat a informat ca „pensionarea functionarilor publici, dar si a reprezentantilor organe-lor de drept e o chestiune controversata ce trebuie revazuta. Revenirea la limita de varsta de pensioanre pentru barbati la 60 de ani si pentru femei – la 55 de ani – este o prioritate pentru PLDM. „In procesul de administrare a statului sa fie cat mai multi tineri. Sa fie create oportunitati pentru deschiderea afacerilor pentru oricine” – a fost raspunsul la intrebarea despre posibilitatile pentru tineri.

Au urmat apoi raspunsuri la intrebarile cum a fost privatizata fabrica de ciment din Rabnita, despre dosarele pierdute la CEDO de Republica Moldova, despre posibilitatea predarii orelor de religie in scoala etc.

V. Filat a spus ca nu raspunde la atacurile asupra sa pentru ca „nu merita sa intri in polemica cu cineva care apartine deja trecutului” si ca o coalitie in viitorul Parlament este inevitabila pentru ca majoritatea nu o va avea nimeni, dar nu vor admite colaborarea cu PCRM.

Avem un program de guvernare pana in 2013 – un talmud de 500 pagini i-a informat Serafim Urecheanu pe locuitorii raionului Criuleni veniti la intrunirea preelectorala cu reprezentantii partidului „Alianta „

Moldova Noastra” la 4 martie 2009, ora 14.00

Intrunirea a fost anticipata de o evoluare a artistilor de la Teatrul „Satiricus” din Chisinau, imbalsamata cu melodiile interpretate de Natalia Barbu.

Serafim Urecheanu, liderul AMN, insotit de Dumitru Simon, presedintele raionului Criuleni si liderul organizatiei raionale a AMN, candidatii la functia de parlamentar Victor Guzun, originar din Magdacesti, Oleg Ogor, de la Slobozia Dusca, Gheorghe Ojog de la Corjova si Eugenia Chistruga au fost salutati de sala ridicata in picioare. Victor Guzun a explicat succint de ce este cu aceasta formatiune si de ce trebuie si criulenenii sa voteze AMN. Argumentele au fost: AMN are un lider – Serafim Urechea – unicul care a demonstrat pe parcursul a 11 ani in calitate de primar-general al Chisinaului ca are capacitati,

– AMN este unicul partid care niciodata n-a tradat;

– Are echipa pregatita sa preea functiile cheie in tara;

– Are un program calculat pentru a face viata mai buna.

Gheorghe Ojog a venit cu felicitare pentru doamnele din sala indemnand, „haideti sa facem schimbarea. O data la patru ani avem dreptul de a ne hotara soar-ta noastra si a copiilor nostri”.

Oleg Ogor i s-a alaturat cu felicitare si doleanta de a vota o lege ca „comunistii sa nu mai fie pe fata pamantului”. Eugenia Chistruga a spus ca nu mai vrea sa traiasca in minciuna, umilinta. Vrea sa fie respectate toate drepturile omului deaceea in campania actuala cetateanul trebuie sa se foloseasca de dreptul sau primordial – dreptul la vot”. Serafim Urechean a multumit asistentei pentru prezenta, ca nu este indiferenta de soarta tarii si si-a inceput discursul cu o trecere in revista a problemelor societatii. A spus ca in 2001 din Republica Moldova au plecat peste hotare 40 mii de oameni, in 2009 sunt dusi cca un milion si ca a plecat „floarea natiunii”, care trimite bani acasa si la fiecare dolar este furata de 37 centi. Actualmente 0,9 lucratori asigura pensia unui pensionar, pe cand lituanienii bat alarma ca la ei trei lucratori intretin un pensionar. In scoli nu-s profesori, iar trecerea la medicina asigurata a fost un pas negandit intro tara saraca. In sute de sate nu exista asistenta medicala. Nimeni in lume nu-si salarizeaza medicii si profesorii atat de prost. Este un genocid in adresa poporului, a declarat Urecheanu. Pentru redresarea starii de lucruri AMN pe parcursul a 2,5 ani a elaborat un program de Guvernare «un talmud de 500 pagini» si propune cetatenilor sa:

– Constientizeze ca sunt stapanii tarii, sa scape de comunism;

– Deschiderea pentru Uniunea Europeana si Declararea intentiei de aderare la UE;

– Crearea a 350 mii locuri de munca, salariu mediu de 500 Euro, pensia minima de 175 Euro. Pentru redresarea agriculturii AMN isi propune subventii de un miliard lei. Copiii sa aiba acces la invatamant. Justitie nepartinitoare. Imbunatatirea relatiilor interstatale cu Ucraina si Romania.

Religia sa fie predata in scoala; Gardurile din jurul padurilor sa fie scoase. Credite pentru familiile tinere. Lichidarea posturilor vamale interne.

Serafim Urecheanu a raspuns la intrebarile asistentei, spunand ca si reprezentantii AMN din teritoriu la telefonul 20.088 pot raspunde la intrebarile alegatorilor.

“Am pus in centrul atentiei noastre omul concret…”

Cea de a 20 intrunire preelectorala a primului secretar al PCRM Vladimir Voronin, care exercita si functia de presedinte al Republicii Moldova, a avut loc la Criuleni, la 26 februarie, ora 9.30 si a fost anticipata de un spot publicitar. Dumitru Goncearenco, primul secretar al PCRM din Criu-leni a moderat intrunirea, referindu-se si la beneficiile raionului Criuleni generate de aflarea la putere a PCRM, printre ele si cele 10 mln. de lei investite in gazificarea localitatilor. Vitalie Onisciuc, reprezentantul Guvernului in teritoriu, a subliniat in acelasi context, ca suntem un popor mioritic, ca raionul Criuleni este „o ferarie de cadre, o pista de decolare pentru multi functionari” si ca 5 aprilie va fi un moment crucial in destinul tarii. A mai amintit si de faptul ca Vladimir Voronin si-a inceput carierea la Criuleni. D. Goncearenco a remarcat faptul ca in sala sunt foarte multe persoane care ar dori sa tina un discurs, dar ca fiind presedintele in criza de timp cuvantul va fi oferit doar la patru cetateni, cei mai insistenti. Primul a urcat la tribuna preotul Vasile Pistrui, care a multimit presedintelui pentru ajutorul acordat la constructia bisericii din localitate, incheindu-si discursul cu „Intr-un ceas bun si Doamne ajuta”. Ion Tagovas, presedintele organizatiei raionale a veteranilor, a multumit pentru sustinerea veteranilor, amintind printre altele ca 119 veterani au beneficiat de tratament balnear. De la Ion Tagovas asistenta a aflat ca la initiativa Guvernului la Criuleni a fost creat un azil de batrani(?) si ca la Dubasarii Vechi a fost deschisa o cantina sociala. Raisa Mocanu, presedinta organizatiei orasenesti Criuleni a veteranilor, s-a referit, ca de obicei, la spiritul gospodaresc al guvernantilor si i-a daruit presedintelui Voronin, in semn de recunostinta din partea a 16 mii de pensionari pentru fericirea de a primi pensiile la timp, un buchet de garoafe care aveau culoarea rosie, dar nu prea pronuntata.

Simion Chiriuhin, elev la LT „Boris Danga” a multumit pentru grija statului fata de tineret, posibilitatea de a face studii gratuit si a asigurat ca tinerii vor vota PCRM.

Maria Calinchin, directoarea SP nr 2 din Criuleni si-a exprimat recunostinta fata de stat pentru faptul ca au fost alocati 700 mii lei ce au contribuit la termoficarea institutiei, la perfectionarea atelierelor de studii. De asemenea, directoarea si-a exprimat recunostinta ca statul a gasit mij-loace pentru alimentarea copiilor de la scoala polivalenta, caci printre discipolii ei sunt dintre acei, care au mancat pe saturate prima data anume la scoala. Vorbitoarea a concretizat ca nu este membra a PCRM, dar stimeaza membrii formatiunii respective ce dau dovada de profesionalism. Fiind locuitoare a or. Dubasari, Maria Calinchin s-a interesat daca vizita preconizata a lui Medvedev la Chisinau va contribui la solutionarea conflictului transnistrean, iar ca profesor de istorie – daca mai este actuala lozinca „Proletari din toate tarile – uniti-va!” si daca PCRM colaboraeza cu formatiuni similare din alte state. N-a primit raspuns, chiar daca Vladimir Voronin i-a promis ca ii va raspunde, dar mai tarziu, ca la ora 10 „e prea dimineata ca sa vorbim de lucruri mai complicate”. In calitatea sa de prim-secretar al PCRM, presedintele Voronin a avertizat de la bun inceput ca in acea zi mai are intalnire cu alegatorii din Dubasari, apoi cu cei din Ialoveni si ca nu vine sa cerseasca voturi pentru ca „acest lucru trebuie sa se petreaca la nivelul constientului”. La 25 februarie s-au implinit 8 ani de cand PCRM se afla la Guvernare si conteaza parerea cetatenilor. El a amintit ca in 2001 oamenii n-au votat comunistii pentru ca au pledat pentru comunism sau socialism, ci pentru ca nu mai stiau ce sa faca de deznadejde. Vladimir Voronin a trecut in revista toate problemele pe care le-au avut de solutionat venind la putere, principala fiind saracia. „84% din populatie traiau sub pragul saraciei. Si in America 18 % traiesc sub pargul saraciei, dar la dansii pragul e altul, la noi nu aveau de o paine” – spunea presedintele Voronin. – Noi am pus in centrul atentiei noastre omul concret.” Apoi a urmat pomenirea blocadei economice din partea Rusiei, secetei, inundatiilor, crizei gazelor, pe care guvernarea le-a infruntat stoic.

Reusitele Guvernarii PCRM-iste nu le vom enumera, ca se vad. Oricum, salariile pedagogilor, conform spuselor lui Vladimir Voronin, s-au majorat de 12 ori, ale medicilor – de 10 ori, pensiile – de 7 ori. Daca in 2001 erau in Moldova 4 aziluri de batrani, acum sunt 178. Durata medie a vietii barbatilor a ajuns la 59 ani, dar la pensie iese la 62 ani. Moldova este primul stat din CSI care a trecut la medicina asigurata si efectele ei sunt vizibile. De aceea in 2009 investitii in medicina sunt prevazute in valoare de 4 miliarde 400 miloane lei. Salariul mediu a ajuns la 300 dolari si Legea despre asigurarea sociala e foarte buna, dar trebuiesc foare multi bani pentru a o realiza. De prevederile ei pot beneficia acei care n-au un venit de 450 lei de caciula, dar acestea-s multi. Pentru urmatorii ani PCRM promite salarii de 500 euro, care au la baza calcule reale.

Referindu-se la concurentii electorali Vladimir Voronin le-a pus la indoiala capacitatile organizatorice. Votarea trebuie sa fie constienta, ca buletinul introdus in gaura mica a urnei de votare poate avea impact mare, si cu cel „tanar, frumusel, faceti dragoste, dar nu-l puneti in fruntea orasului cu un milion de oameni”. Incercarile unor persoane din sala de a pune intrebari au esuat, pentru ca Vladimir Voronin a replicat: „La intrebari de ordin personal nu raspund” si ca „Intrunirea respectiva nu-i miting, dar adunare preelectorala”.

Pentru inscrierea cererilor personale in sala era consilierul presedintelui Voronin.

S. Cernov

Sursa: EST-CURIER(Criuleni)

Reclame

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s