TINERI MILITARI- EROI ÎN ISTORIA NOASTRĂ

TINERI MILITARI – EROI  ÎN  ISTORIA NOASTRĂ

De fapt, despre copii  şi tineri am  mai scris  un articol pe care l-am întitulat „Copiii în „grija” statului sovietic (din negativul adevărului bolşevic 1944-1951) şi a fost publicat în săptămânalul „ Glasul Naţiunii” nr.19 din 20 mai 2004. Ceva mai târziu, acest material a fost perfecţionat, completat şi publicat cu titlul „Copiii noştri…în şcoala sovietică”(Documentele acuză regimul de ocupaţie sovietic) în săptămânalul „ Literatura şi Arta” din 25 octombrie 2007.

Tinerii despre care vreau să vă vorbesc sunt din altă generaţie, mai concret din perioada interbelică şi a Războiului de Eliberare Naţională din 1941-1944

 SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUÎn Cartea de Citire pentru clasa II din anul 1941 găsim textul „Puiul de român” în care se spune:

„Ghilaş Vasile, elev de şcoală din comuna Stodolna, judeţul Orhei, e un copil mic de stat, dar foarte inimos.Când s-a început războiul, pentru aducerea la Patria-mamă a Bucovinei şi Basarabiei, răpite de ruşi, Ghilaş Vasile nu mai avea astâmpăr.Ieşea mereu înaintea trupelor române şi se ţinea de ele, rugându-se, când pe unii, când pe alţii, să-l ia şi pe el. Văzând însă că ostaşii n-au timp de povestit cu dânsul, s-a hotărât să se ducă la comansantul trupelor care vor mai trece pe acolo. Şi cum a spus, a făcut. Pentru că Vasile e din firea lui un copil foarte hotărât. S-a înfăţişat comandantului unui batalion care tocmai rămâsese peste noapte în sat.

         Domnule ofiţer, pe mine mă cheamă Ghilaş Vasile, sunt şcolar român şi vă rog să mă luaţi şi pe mine cu dumneavoastră.

         Bine, mă băiţaş, dar ce să mai facem şi cu tine? Să-ţi mai purtăm şi ţie de grijă?

         Domnule ofiţer, luaţi-mă şi n-are să vă pară rău!

Ofiţerul, văzând hotărârea copilului, îl luă în batalionul său.

Fiind din partea locului şi cunoscând bine limba rusă, Vasilică, pentru că aşa îl numeau ostaşii acum, se strecura la inamic şi, zi de zi, aducea veşti la ai noştri despre cele ce se petreceau la duşmani.

Multe din patrulele noastre erau călăuziţi de el, pe poteci cunoscure numai lui, până dincolo, departe. Alteori se strecura singur printre tirurile de foc şi cum descoperea un cuib de mitralieră duşman sau un tun inamic, alerga la comandantul batalionului şi-i dădea toate lămuririle, ca apoi să poată fi nimicit.

Pentru faptele lui şi pentru bărbăţia fără margini, Conducătorul Statului l-a dat de pildă pe întreaga Armată Română.

Iată un pui de român care s-a înscris în Cartea Neamului alături de vitejii ostaşi. Fapta lui vrednică să fie cunoscută de toată Ţara.

Cinste lui !

Fericiţi sunt părinţii cărora Dumnezeu le-a hărăzit să crească un asemenea pui de viteaz. O Ţară cu astfel de copii-eroi  nu va pieri în veci!”

Este o povestire adevărată despre un  copil- erou din Basarabia, care binevol s-a înscris în lupta pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică, acţionând în cadrul Armatei Române.

Cu toate acestea, informaţia din textul menţionat pentru un specialist în istorie nu poate fi luat drept document. Din acest motiv, am încercat să fac o investigaţie mai amănunţită.

În cele din urmă am depistat în publicaţia „Curentul” din 1 decembrie 1941 o informaţie cu titlul „Eroismul unui copil”(Ordin de zi pe armată nr.15 din 13 noiembrie 1941)

„Copilul Ghilaş I Vasile, elev în clasa a treia de liceu, din comuna Stobolna, judeţul Orhei, în timpul ocupaţiunilor din Basarabia s-a pus în serviciul batalionului maior Ştefan Alexandru, din regimentul II dorobanţi, aducând preţioase informaţii. Zi de zi , la Lalova, Stobolna şi Jora, a călăuzit patrulele de cercetare şi a ajutat la identificarea armamentului şi organizaţiunile inamice de la Butuceni, Jora şi Juri.

Pentru eroismul şi spiritul de jertfă de care a dat dovadă, îl citez ca exemplu pe intreaga Armată.

                            Comandant de căpetenie al Armatei Mareşal I. Antonescu”

Micul cercetaş Vasilică Ghilaş născut în 1928, din ţinutul codrilor Orheiului, ar fi împlinit frumoasa vârstă de 85 de ani. Numai bine terminase Liceul Militar din Iaşi, când începuse războiul. În timpul  operaţiilor militare din 1944, în urma ocupaţiei Ţării de către forţele sovietice, bravul  cercetaş Vasile Ghilaş a fost dat pierdut fără veste. Se spune că ar fi fost capturat de către serviciul militar de recunoaştere sovietic şi executat; altă versiune- cum că, în timpul unui zbor aerian, avionul în care se afla, împreună cu alţii camarazi de luptă, a fost doborât de inamic…

  Greu de imaginat, după atâta amar de vreme, care a fost sfârşitul tragic al scurtei sale vieţi. Adevăr este că fapta vitejească a acestui pui de român basarabean va dăinui peste ani în inimile generaţiilor de patrioţi ai neamului;

Numele lui va fi înscris pe veci în analele istoriei românilor.

În timpul Războiului de Eliberare Naţională din 1941-1944  au căzut cu moarte de erou  un număr impunător de basarabeni şi bucovineni; au fost  şi multe cazuri de împlicare în  luptă a copiilor şi adolescenţilor împotriva ocupanţilor sovietici.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

 Un document de arhivă, care se păstrează la Arhiva Naţională a Republicii Moldova datat cu 9 februarie 1942, fiind un raport al Inspectorului Pregătirii Premilitare General C. Stefiu, semnat şi de Şeful Statului Major, colonel V. Georgescu. Documentul este adresat Preşedenţiei Consiliului de Miniştri (Cabinetul Civilo- Militar) în care se spune:

Am onoarea de a vă raporta următoarele:

1.     În ziua de 25 septembrie 1941, premilitarul Munteanu Gheorghe din comuna Onceşti, judeţul Orhei  a urmărit şi prins pe paraşutista Natalia Dobrovoliskaia din Chişinău aducând-o la Postul de jandarmi Onceşti din judeţul Orhei, Basarabia.

La pergheziţia ce i s-a făcut de către organele jandarmereşti s-a găsit asupra ei un revolver Brovning, 84 cartuşe şi suma de lei 10.000 precum şi 85 de ruble.

2.     În ziua de 19 septembrie 1941, premilitarul Oprea Ion, ctg 1944  din comuna Acedar, judeţul Orhei a urmărit şi prins pe paraşutistul Dorman Ştefan , fiind înarmat cu două grenade şi revilver „Mogan” cu 7 cartuşe în revolver şi 12 cartuşe rezervă.

Având în vedere actul de bravuri  a premilitarilor Munteanu Gheorghe şi Oprea Ion , cu onoare vă rugăm să binevoiţi a aproba, celor de mai sus, un premiu în bani conform dispoziţiunilor în vigoare.

Pentru decorarea lor s-a intervenit la Ministerul Apărării Naţionale cu Nr. 23.942.1942

Pentru confirmare puteţi vedea copia xerox anexată la prezentul articol.

Cu regret, Regele Mihai I, spre sfârşitul lunii august 1944 a săvârşit un act de trădare, arestându-l pe Conducătorul Statului Mareşalul Ion Antonescu şi l-a dat pe mâna ruşilor , de partea cărora a trecut întreaga armată prin poruncă regală. Basarabia a fost din nou ocupată de ruşi şi transformată în RSS Moldovenească, fiind ruptă din trupul Ţării. De fapt de ruşi a fost ocupată toată Europa de Est în care o perioadă foarte îndelungată au fost ţinute armate ale URSS.                                                         

        Alexandru Moraru                             

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Documente, ISTORIA IN IMAGINI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la TINERI MILITARI- EROI ÎN ISTORIA NOASTRĂ

  1. Pingback: TINERI MILITARI-EROI ÎN ISTORIA NOASTRĂ | IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

  2. Pingback: TINERI MILITARI-EROI ÎN ISTORIA NOASTRĂ | SĂRATA GALBENĂ A MARIEI BOTNARU

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s