UCRAINA- VECINA NOASTRĂ, PRIETENA NOASTRĂ!

Vă prezint un articol mai vechi, publicat de mine la 25 iunie 2010 la Secretele Istoriei, dar care cred că este azi mai actual ca oricând. Străinii au fost și au rămas stăpâni în casa noastră și la masa noastră; aceștea operează personal sau prin cozile de topor  aleși de noi, în speranța că „ăştea” sunt mai buni decât „ăia” care au fost…dar în concluzie sunt exact la fel. Sistemul de partide este unul depăşit în care alegătorul a pierdut totalmente credibilitatea. Indiferent de poziţia unui sau altui partid pe arena politică (dreapta, centru sau stânga) rezultatul este sărăcirea de mai departe a populaţiei, îmbogăţirea fabuloasă a „aleşilor”, „perfectarea” legislaţiei conform intereselor personale sau de clan, subordonarea banului public în interesul afacerilor personale, pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere…în final rămânem înjosiţi, dezamăgiţi, mai săraci  decât cum am fost şi prostiţi pentru a câta oară? Strămoşii noştri s-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea la ce am adus Ţara…suntem fricoşi, laşi şi trădători! Din acest motiv nu vom face nimic  ca măcar copiii noştri să trăiască decent…vom înălţa monumente de milioane, care ne exprimă „mintea noastră lucidă„- monumentul Mioriţei, monumentul Badea Mior,Monumentul limbii etc, etc…vom închide şcoli, grădiniţe, cantine şi biblioteci…mai mult nu zic nimic…

UCRAINA DEMULT VREA…ŞI PALANCA !

Aşa    cum am mai vorbit, continuam cu dezvaluiri despre Palanca. De la 1989 încoace, toţi şefii mai mari şi mai mici, indiferent de culoarea politică s-a exagerat din plin numele şi chipul viteazului domnitor Ştefan Voievod. Acestea le puteţi găsi unde vreţi, începînd cu bancnotele Republicii Moldova (de parcă alţi domnitori de vază n-am mai avut) şi terminînd cu unul din cel mai ieftin rachiu.

Spun toate acestea, fiindcă cred că, este înjositor pentru un domnitor de talia lui Ştefan cel Mare, pe care l-a respectat întreaga Europă, şi nu numai, numele căruia a intrat cu demnitate în istoria naţională şi universală să fie folosit în scopuri comerciale sau politice, cum o fac mulţi politicieni din Moldova, fără mustrări de conştiinţă.

Cum a putut preşedintele Snegur să stea în genunchi la Putna, la mormîntul celui care a fost Ştefan cel Mare; să taie panglica la deschiderea bustului lui Nicolae Iorga, apoi să “negocieze” pămîntul apărat de domnitor – cazacilor, rusofonilor veniţi din lumea vînată sau turcilor creştinaţi, şi apoi să bea şampanie cu un Smirnov, un criminal ordinar care demult trebuia sa fie pus la dubă pe viaţă, ţinînd cont de gravitatea infracţiunii comise.

Ne dezbină şi ne fărămiţează înghiţindu-ne bucăţică cu bucăţică vecinii noştri de la nord şi est – ucraineni, veneticii mai vechi şi mai noi; adică cei vechi – care au venit în 1940, apoi în 1944 cu mînile în buzunare şi au fost împroprietăriţi cu apartamentele şi casele celor represaţi, sau nevoiţi să se refugieze, deoarece ocupanţii veneau cu tancurile. Mai noi – cei care ne distrug economia, sau ce-a mai rămas din ea. Cred că aţi priceput că este vorba de inundaţia mărfurilor ucrainene şi ruseşti. Majoritatea se vinde la un preţ relativ mai mic decît cele de producţie autohtonă. Bomboane, bere, mezeluri, mirodenii ş.a. Cine are nevoie de bomboane sau bere ucraineană?

Toată Europa cumpără bomboane din Moldova, fiind considerate cele mai bune după calitate şi ingrediente naturale, iar mintioşii guvernanţi de la noi, au deschis drum verde mărfurilor mult mai proaste din punct de vedere a calităţii, dar mai ieftine. Cred că acest lucru vorbeşte despre faptul că legislaţia actuală nu numai că nu apără producătorul autohton, dar îi organizează o concurenţă bolnavă bazată pe mită. Avînd în vedere capacitatea minoră de cumpărare a populaţiei noastre, sigur că mult se îndreaptă spre mărfurile mai ieftine, fapt care creează o problemă serioasă şi face ca mărfurile moldoveneşti să staţioneze pe tejghea. Cum poate berea, făinoasele sau alte produse aduse din Krivoi Rog sau Haricov sa fie vîndute în Republica Moldova mai eftin decît cele locale? Şi trebuie să credem că în aceste cazuri nu este vorba de mită impresionantă dată factorilor de decizie din Republica Moldova. E straniu şi faptul că directorii fabricilor de bomboane, bere ş.a. nu se revoltă privind pierderile financiare din urma concurenţei. Ce poate fi la mijloc? Formula mită-corupţie, incompetenţa de a aprecia piaţa, indiferenţa sau trădarea economică la nivel național?

Legislaţia noastră, reacţia întîrziată la toate evenimentele, mita sau corupţia ne-a făcut să avem o ţărişoară, teritoriul căreia din an în an devine mai mic, fapte pe care TV Chişinău le interpretează ca pe succese ale diplomaţiei moldoveneşti; o ţărişoară condusă de trei preşedinţi (unul din ei din modestie îşi zice başcan – Al.M.); o ţărişoară cu trei capitale, cu două armate, cu două unităţi băneşti, cu cîteva limbi de stat (!), cu trei drapele de stat (!), cu trei parlamente, în schimb gurile rele spun că are un singur regizor şi patron – Rusia.

De s-ar ridica Ştefan-Vodă.. ar fi pedepsiţi cei, care n-au ascultat povaţa bătrînului voievod că în caz de neputinţă să nu închine ţara ruşilor, să nu vîndă pămîntul strămoşesc cum au făcut-o şi o fac fără demnitate guvernanţii „noştri”.

I-a venit rîndul satului Palanca. E şi firesc, deoarece cu pierderea Tighinei, Cuciurganului, Rîbniţei, Dubăsarilor, Camencăi, Grigoriopolului şi a celorlalte localităţi ne-am obişnuit. Se duce pe apa sîmbetei mănăstirea Chiţcani, cum s-a dus mai înainte Biserica Măzărache din Chişinău. Biserica creştin-ortodoxă, construită din sursele financiare şi cu mînele muncitoare ale credincioşilor a fost dărîmată, sau dacă vreţi cedată, confesiuni religioase ruseşti a lipovenilor. Toate confesiunile şi-au construit sau închiriat lăcaşuri, pe cînd lipovenii, care n-au pus nici a cărămidă la acest edificiu creştin, sunt stăpîni.

Istoria ne dovedeşte prin fapte că Ucraina, la fel ca Rusia a avut şi are o poftă mare de pămînturi străine. Să ne amintim – regiunea Lemberg (Lvov), Crimeea tătarilor, regiunea Cernăuţi, Hotin, Cetatea Albă, Insula Şerpilor şi altele mai mici, în care în curînd va intra şi Palanca.

Poate pentru mulţi cetăţeni cuvîntul Palanca este o noţiune abstractă, un punct pe micuţa hartă a Republicii Moldova. În realitate este un loc atît de pitoresc ca codrii Orheiului sau altele. Palanca este un punct strategic foarte important, Palanca este un loc unde trăiesc români basarabeni buni şi harnici, Palanca este un loc unde sunt păduri şi ape bogate în animale şi peşte. Este unul din locurile unde se odihnea „cultural” cu arma de vînătoare Ivan Bodiul împreună cu invitaţii săi din „republicile-surori”. Dar Bodiul nu chema la vînătoare pe capii de partid din republicile unionale într-un loc nepitoresc sau unde lipseşte fauna şi flora naţională!

Pofta Ucrainei faţă de Palanca este de demult. Ştiu ucrainenii ce ştiu, şi tare doresc s-o aibă. Încă din 1949, şi chiar ceva mai înainte, au încercat dar n-au izbutit. Pentru a confirma cele spuse vă pun la dispoziţie un document depistat din Arhiva Naţională a RM (F.2848,inv.22,d.73,f.28), care confirmă, că RSS Ucraineană în mod grosolan, ilegal şi abuziv a luat un teritoriu foarte impunător atît ca spaţiu cît şi ca calitate de la raionul Olăneşti, care aparţinea satului Palanca şi l-a “alipit”, cum le place să spună ocupanţilor, la raionul Staro-Kazacie, regiunea Ismail.

În fotografie avem copia xerox al Hotărîrii Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr. 731 din 11 iunie 1949 „Despre restabilirea proprietăţii funciare al satului Palanca, raionul Olăneşti”.

Acest exemplu este numai un singur caz despre vehiculata „prietenie moldo-ucraineană”,care de fiecare dată se făcea rentabilă numai pentru ucraineni.

Interesant, care va fi următoarea pradă a Ucrainei din contul teritorial al Moldovei? Document oficial care confirma  lacomia ucraineana

Alexandru Moraru, istoric-arhivist şi publicist (mun.Chişinău)

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Documente, FĂRĂ COMENTARII:, PUNCTE DE VEDERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la UCRAINA- VECINA NOASTRĂ, PRIETENA NOASTRĂ!

  1. Pingback: ALEXANDRU MORARU: UCRAINA – VECINA NOASTRĂ, PRIETENA NOASTRĂ! | CU MARIA BOTNARU DIN SĂRATA GALBENĂ

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s