SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA NOASTRĂ (Din cronica anilor)

SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA NOASTRĂ 

                         (Din cronica anilor)

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

*În 1919 la Chişinău se înfiinţează Liceul militar „Regele Ferdinand”, care a dat României generaţii de ofiţeri.

*În 1939 Germania invadează Polonia i începe cel de-al II război mondial.

* După mărturiile cronicelor, a încetat din viata Petru Rareş

* În 1941 prin Legea pentru organizarea provinciilor Basarabia şi Bucovina, se înfiinţează Guvernământul Basarabiei, cu sediul la Chişinău.

* În 1939 după dezlănţuirea celui de-al doilea război mondial, Guvernul român declară oficial neutralitatea.

* În 1546 pe tronul Moldovei urcă Ilie II, fiul cel mai mare a lui Petru Rareş.

* În 1940 potrivit acordului sovieto-german, 93.548 de germani din Basarabia au fost repatriaţi în Germania.

* În 1917  Rusia  se proclamă Republică.

* În 1941 în luptele din Ucraina cade eroic locotenentul de rezervă Grigore Ciorap din Bravicea, Orhei. Pentru un scurt timp, Căminul Cultural din Horodişte, Lăpuşna a purtat numele acestui erou.

* În 1942 s-a deschis expoziţia judeţeană şi a fost dezvelit monumentul generalului erou Stan Poetaş în Soroca.

* În 1917 la Chişinău apare gazeta „Soldatul moldovan” redactat de Iorgu Tudor, Mihail Minciună, Ştefan Holban şi alţii.

* În 1475 Ştefan cel Mare reînoeşte jurământul faţă de coroana polonă, dar cel care va trăda peste un an, va fi regele polonez.

* În 1943 moare pe câmpul de luptă, în războiul pentru consolidarea eliberării  Basarabiei, locotenent Sergiu Bocear, decorat pentru vitejie cu ordinul „Mihai Viteazul”, absolvent al Liceului „Alexandru Donici” din Chişinău.

* În 1939 Armata roşie întră în Polonia, zdrobită de germani şi ocupă teritorii întinse în baza unei alte înţelegeri Hitler- Stalin.

* În 1917 bande de soldaţi ruşi bolşevizate pradă prăvăliile din Tighina şi omoară pe fiica şefului de gară.

* În 1921 s-a stins din viaţă la Chişinău generalul Matei Donici, participant la evenimentele din anii 1917- 1918

* În 1813 într-o scrisoare dintre două personalităţi ruseşti (Ciceagov contelui Voronţov) se relata: „Împăratul mi-a arătat un lung memoriu, conţinând detalii ale abuzurilor, jignirilor şi plângerilor nenorociţilor moldoveni. Eu nu pot să sufăr încă mult timp asemenea orori, a spus Magistatea sa”.

* În 1878 Senatul României a votat o moţiune, cu privire la Congresul de la Berlin, în care arată că a luat cunoştinţă cu adîncă mâhnire de hotărârile puterilor europene, care prin „voinţa lor arbitrară” au impus României „dureroase sacrificii”. (Referirea se face la cele 3 judeţe din sudul Basarabiei, care au fost reîncorporate la Rusia).

* În 1914 urcă pe tronul României Regele Ferdinand, sub a cărui domnie s-a realizat România Mare.

* În 1920 la ordinea de zi propusă de guvernul sovietic pentru tratativele ruso-române de la Varşovia, generalul Alexandru Averescu transmite reprezentantului român următoarele: „În problema Basarabiei, argumentul nostru este că Republica Moldova s-a constituit în mod liber şi sub această formă ea a întreţinut raporturi, de la stat la stat, cu Rusia şi cu Ucraina. De asemenea în deplina libertate ea a proclamat unirea sa cu România”.

* În 1918 Societatea Naţională Ortodoxă  a femeilor române din Bucureşti adduce în dar la Chişinău două vagoane de cărţi româneşti.

* În 1632 se urcă pe tronul Ţării Româneşti Matei Basarab, întemeietor de tiparniţă, de sub teascurile căreia au ieşit cărţi bisericeşti răspândite şi în Moldova dintre Prut şi Nistru.

* În 1917 pentru apărarea intereselor naţionale ale Basarabiei şi spre a dispune de forţe armate proprii, se înfiinţează la Chişinău primele”cohorte” moldoveneşti sub comanda lui Anton Crihan şi Nicolae Ciornei.

* În 1924 o bandă de ruşi  înarmată, venită de peste Nistru, compusă din circa 20 persoane, comandată de Kolosov , ajutată de coloana a V-a (rusofoni locali), ocupă Nicolaevka, la 30 km de Cetatea Albă. Ei izolează satul, taie firele telefonice şi trec la jafuri şi devastări. Aceştea ucid primarul şi un ţăran, dau foc la primărie, omoară apoi soţia primarului şi doi jandarmi. La plecare ei declară populaţiei că au fost trimişi din Rusia pentru a pregăti revoluţia.

                         Autor proiect şi selecţie Alexandru MORARU

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în SFATURI PENTRU PRIETENII MEI, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s