
DRAGOŞ DIACONIŢĂ
Bunul meu prieten din Ţară domnul Dragoş Diaconiţă mi-a expediat câteva zeci de poze din arhiva personală, deoarece străbuneii dânsului au fost veterani ai Primului Război Mondial (1914-1918), iar o parte din aceste poze au fost depistate de domnia sa în Arhiva Diviziei I Infanterie Dacica şi Arhiva Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale.
Când am primit aceste poze, mi-am amintit de mama mea, care cu sfinţenie păstra o fotografie de-al tatălui său (bunicul meu pe care nu l-am văzut niciodată) sergentul Andrei Botezatu din satul Măşcăuţi, Criuleni (atunci judeţul Orhei), care a fost mobilizat în armata ţaristă şi care a căzut prizonier la austieci unde s-a aflat aproape 16 ani. Probabil, a fost nevoit să înveţe germana şi maghiara, fiindcă când s-a întors acasă, mama povestea că citea gazete germane, austriece, iar la primăria satului a fost invitat de câteva ori să traducă nişte texte din germană. A fost un autodidact, care avea cunoştinţe vaste în diferite domenii. În anul 1940 (după 28 iunie), când ruşii sovietici au ocupat Basarabia, un ofiţer rus l-a împuşcat, fiindcă a refuzat să predea casa proprie autorităţilor sovietice, care se cuibărise în sat cu instituţiile lor comuniste…
Cu regret, fotografia, pe care mama o păstra s-a pierdut…dar bine că mai sunt acemenea Oameni ca prietenul meu Dragoş Diaconiţă, care păstrează şi adună bucăţică cu bucăţică istoria militară a Neamului nostru românesc. Prin intermediu Blogului îi aduc suncere mulţumiri din numele tuturor cititorilor Secretelor Istoriei şi le propun spre vizionare.
ALEXANDRU VALERIU MORARU
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.