EROUL ARMATEI ROMÂNE, GENERALUL STAN POETAŞ, UCIS ÎN LUPTA PENTRU APĂRAREA BASARABIEI

Eroul Armatei Române, Generalul Stan Poetaș, ucis în lupta pentru apărarea Basarabiei

Vă prezint un articol inedit, extras din arhive și prezentat în exclusivitate de Daniel Siegfriedsohn, despre Eroul Armatei Române, Generalul Stan Poetaș, care și-a dat viața pentru apărarea Basarabiei, pământ românesc!

01. Generalul Armatei Rom+óne Stan Poeta+č (Muzeul Militar Regele Ferdinand, Bucure+čti)

«Unul dintre marii comandanţi ai trupelor române din Basarabia, mort glorios la postul său, pe malul Nistrului. A fost omorât în comuna Ataci (corect Otaci-Al.M), judeţul Soroca în dimineaţa zilei de 6 ianuarie 1919, de o bandă de bolşevici. Moldovenii patrioţi l-au imortalizat prin denumirea unor străzi, din toate oraşele basarabene cu numele său, ridicându-i o statuie în oraşul Soroca şi o cruce pe locul unde a fost omorât.

Iată amănuntele asasinării acestui erou: Generalul Stan Poetaş comanda o brigadă din Divizia IX care îşi avea sectorul la nordul Basarabiei, judeţul Hotin şi Soroca. În dimineaţa zilei de 6 ianuarie 1919 i s’a adus ştirea, că trupele bolşevice au trecut Nistrul şi că cele româneşti s-au retras din sectorul Nistrului la ora 24, fiind omorâţi mai mulţi ofiţeri şi soldaţi români.

Generalul Stan Poetaş nu s’a încrezut în cele ce i s’au adus la cunoştinţă şi a plecat de la postul său de comandă spre satul Ataci. Nu exista nici o legătură telefonică, căci în noaptea de 5 spre 6 ianuarie s’a distrus legătura telefonică.

Generalul a plecat cu trăsura, având cu sine numai pe soldatul său vizitiu, iar în urma trăsurii mergea ordonanţa călare pe calul generalului. În momentul când a ajuns la marginea satului Ataci, a fost încadrat de focuri de armă şi puşcă-mitralieră din partea unui grup de bolşevici adăpostiţi lângă un zid de piatră. La primele focuri au căzut, răpuşi de gloanţe, ambii soldaţi.

Generalul Stan Poetaş, văzându-se atacat, a luat armele soldaţilor morţi şi dându-se jos din trăsură, s’a adăpostit într’un şanţ şi s’a luptat vitejeşte o jumătate de oră cu întreaga bandă de bolşevici, trăgând mereu focuri, nelăsându-i să se apropie, până când a terminat toate cartuşele, după care, în cele din urmă, a căzut glorios străpuns de nenumăratele gloanţe inamice.

Astfel şi-a sfârşit vieaţa eroul Stan Poetaş. Satul unde a fost asasinat mişeleşte de bolşevici îi poartă azi numele său glorios.

În urmărirea bandei bolşevice care a ucis mişeleşte pe generalul Stan Poetaş, au mai căzut vitejeşte Sub-Locotenenţii Magheru şi Droc şi alţi ostaşi români, reuşind a-i asvârli pe bolşevici peste Nistru cu pierderi simţitoare în rândurile lor.»

02. Statuia generalului Stan Poeta+č ridicat¦â +«n Soroca +«n Basarabia (30 octombrie 1921)04. Statuia generalului Stan Poeta+č ridicat¦â +«n Soroca  +«n Basarabia (30 octombrie 1921)

03. Statuia generalului Stan Poetas ridicata in Soroca  în Basarabia (30 octombrie 19 21)(1)

05. Statuia generalului Stan Poeta+č ridicat¦â +«n Soroca  +«n Basarabia (30 octombrie 1921)Material extras din “ALBUMUL BASARABIEI ÎN JURUL MARELUI EVENIMENT AL UNIRII” de căpitan Gh .V. Andronachi – MO şi Imprimeriile Statului, IMPRIMERIA CHIŞINĂU 1933

02.030405

07. Regina Maria a Romaniei ALBUMUL BASARABIEI0607Daniel SIEGFRIEDSOHN

SURSA: http://www.redescoperaistoria.ro

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în BIBLIOTECA SECRETELOR ISTORIEI, Documente, ISTORIA IN IMAGINI, MILITARI DE CARIERĂ:, OAMENI DEOSEBIŢI, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s