ELECTORALA 2014: ÎN FAŢA URNEI DE VOT SAU DACĂ VREI SĂ NU TE TAIE- NU FI OAIE!

ELECTORALA 2014:
ÎN FAŢA URNEI DE VOT SAU DACĂ NU VREI SĂ TE TAIE- NU FI OAIE!

Partidele s-au compromis

Am început să cred tot mai mult că la noi, pe lângă multele lucruri făcute la întâmplare, cu neseriozitate, unul dintre cele cu repercusiuni greu de reparat este politica. Felul în care se practică politica, similar fotbalului ca afacere murdară, seamănă cu jocul Răului cu Focul. Totul se face prin trişare, prin minciună, ură şi multă perfidie. Ah, desigur, nu spun eu, aici, vreo noutate. Lucrurile sunt pecetluite de marii analişti şi de filozofii politicii mondiale. Numai că la noi, la locuitorii mioritici, în ţara în care ciobanul criminal din balada Mioriţei este personaj, iar cel laş, care-şi acceptă destinul pecetluit de ciobanii invidioşi, devine erou, totul continuă să fie pe dos. Şi prin dos. Dosul lumii al acestui neam, care aşteaptă, de 24 de ani de jocuri periculoase ale politicii, făcute în interesul unor grupuri, de obicei, aproape aceleaşi grupuri, în care se perpetuează, lamentabil, aceiaşi inşi lipsiţi de scrupule, de inteligenţă socială, de cele mai multe ori nişte repetenţi penibili, care, nestrălucind în viaţă prin ceva personal, au ajuns în politică. Desigur, nu toţi din politică sunt repetenţii pe care-i ştiam.Sunt şi care au învăţat bine dar… fac rău!

votul tau
Peste câteva zile vom merge din nou la vot, să alegem componenţa unui nou parlament. Cu regret, simplul alegător a pierdut încrederea în toţi şi în toate partidele politice, care s-au compromis total! Indiferent de culoarea politică sau de locul de pe eşicherul politic din Republica Moldova oamenii nu au pentru cine vota! Cine aranjează atat de frumos clasamentul candidaţilor în cursa electorală în aşa fel, încât de departe parcă fiecare partid are o culoare politică, o platformă, un mesaj către alegători, conturat mai bine sau mai slab, iar de aproape, când intri în detalii- toţi liderii sunt de la o mama. Unii spun că mama idioţilor e mereu gravidă! Dar în cazul dat, poate fi parafrazată celebra expresie, că mama idioţilor şi hoţilor e mereu gravidă!
DubiileDacă în urmă cu câţiva ani Parlamentului cu o majoritate comunistă i se spunea „Parlamentul ruşinii”, acum, parlamentulului cu o majoritate „democratică” i se poate spune „Parlamentul dezastrului”.
Cine făcea şi face politica? Agramaţii, subculturalii, mincinoşii şi hoţii, pentru a avea imunitate şi să nu fie judecaţi…ba chiar şi mai mult, să poată presta tâlhăria în continuare, fără a fi tras la răspundere. Plus, la toate periodic modifică legile după bunul plac, punând interesul personal în „capul” legii.
Vorbim de aleşii poporului, care au pus la pământ acest popor! Aleşii poporului, care se întrec între ei la bogăţii, conturi în bănci, maşine de lux, vile, etc. Ce au făcut ei pentru popor până acum, au trecut mai bine de două decenii?
Sigur că printre ei, sunt şi câţiva deputaţi serioşi, oameni verticali, dar ciuruiţi de vulgaritatea şi nimicnicia celor care, cică, fac politică. În acest moment, când trădarea este victorioasă, când un partid îi plăteşte cu bani grei pe unii dintre parlamentari ca să treacă în tabăra concurentă nu poate fi vorba de o stabilitate. Majoritatea acestor „aleşi” nu au o opţiune şi o stabilitate morală. Vă asigur- nu se gândesc ei la popor, ci la propriile interese de familie, clan sau grup.
fgty7652Să luăm de exemplu Partidul comuniştilor. La alegerile parlamentare precedente pe lista electorala erau înscrişi: Greceanîi Zinaida, Dodon Igor, Stepaniuc Victor, Petrenco Grigore, Mişin Vadim şi mulţi alţii.
Să luăm un alt exemplu, Partidul Liberal Democrat din Moldova. La alegerile parlamentare precedente pe lista electorala erau înscrişi: Tănare Alexandru (numărul 2 pe listă), Godea Mihai (numărul 3 pe listă), Nagacevschi Vitalie, Vieru Călin, Ioniţă Veaceslav şi alţii.
Această situaţie persistă şi în celelalte partide politice, fără a ţine cont de culoarea lor.
Unde sunt acum aceste „slugi a poporului”?
Vă spun eu, şi-au făcut alte partide sau s-au alăturat altor formaţiuni politice, indiferent de culoarea politică, important este să fie siguri, că-şi va ocupa din nou fotoliul moale în parlament şi un cincinal se poate odihni din greu rezolvând problemele personale pe banii statului, se va folosi gratuit de automobilele parlamentare luxoase, care sunt schimbate odată la 2-3 ani, iar cele „vechi” sunt deconectate şi cumparate tot de ei la un preţ simbolic. Dacă mai au puţin noroc, în afară de vacanţele petrecute în străinătate, vor mai merge în „deplasări de servici” tot peste hotare, sigur că tot din banii noştri. Nu uită „aleşii noştri” nici de îngrijirea trupului…cine a avut fericita ocazie să poată pătrunde în clădirea parlamentului a observat cu ochiul liber, că fiecare parlamentar are şi câte o secretară, consilier care pe departe nu este selectată după nivelul profesional sau cunoaşterea limbelor străine, ci după exterior şi după măsura sutienului pe care-l poartă respectiva. Majoritatea parcă sunt aduse de pe podiumul  caselor de modele.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUAtunci când sunt depistate tot felul de afaceri necurate,materiale compromiţătoare pe oameni “politici respectabili”, informaţii despre delapidări enorme din banii publici, tot de aceşti “politicieni respectabili” poţi auzi mereu una şi aceiaşi frază:“Politica este o afacere murdara !”Această expresie a devenit tradiţională,de referinţă, ceva obişnuit. Şi credeţi-mă că astfel de gândire este nu numai greşită, dar şi extrem de periculoasă nu numai pentru cei care au luat-o drept atitudine faţă de politică şi politicieni, dar şi pentru cei care ascultă la nesfârşit această frază aberantă.
Adevărul este că nu politica este murdară,ci oamenii (în majoritatea cazurilor delitanţi,agramaţi, cu un nivel inelectual sub cel mijlociu sau oameni de afaceri, care au investit în campania electorală pentru un partid sau altul şi acum ajuns deputaţi, aşteaptă să-şi restituie banii investiţi şi desigur să scoată şi devidente financiare şi morale) pentru care interesul naţional este o noţiune necunoscută şi lupta pentru putere în campania electorală nu este altceva decât ocuparea rândului la “treuca” parlamentului, unde este turnat bugetul statului. Iertată să-mi fie comparaţia, dar ceva mai potrivit nu am găsit.
Parcă nu suntem cu totul proşti sau nebuni, dar cu toate acestea numai pe cine n-am avut sau avem în rândul politicienilor.Doar câteva exemple:Dumitru Moţpan, Maricica Liviţchii, Andrei Sangheli, Eugenia Ostapciuc, Vasile Iov, Victor Stepaniuc, Vadim Mişin, Vasile Stati, Vladimir Reus, Vlad Cubreacov, Ion Morei, Alexei Tulbure, Gheorghe Străisteanu, Dumitru Zidu, Valerii Senic, Petr Şornicov, Alexandr Jdanov, Victor Zlacevschii, Andrei Versteac, Anatolii Popuşoi, Vladimir Solonari, Nicolae Andronic, Valentin Crâlov, Lucheria Repida, Vasile Tarlev, Serafim Urechian,Vladimir Molojen, Sergiu Fandofan, Iurii Calev,Ceslav Ciobanu, Mihai Alexei, Alexandru Jolondcovschii, Veaceslav Untilă, Visarion Ceşuev, Eduard Muşuc, Ion Godonoga, Ion Suruceanu, Veronica Abramciuc, Gheorghe Mazilu, Ludmila Scalinaia, Boris Birştein, Valentin Cunev, Maria Postoico, Vasile Şova, Igor Dodon etc.

moldova-atacataNu mai vorbesc de faptul,că în Parlament, Preşedenţie şi Guvern in perioada de la 1990 s-au strecurat şi oameni care nu şiu limba statului acesta, s-au strecurat homosexulali, s-au strecurat oameni care sunt certaţi cu legea şi locul lor era şi este în puşcărie şi nu in fotoliu de parlamentar.
Cu siguranţă,că politica zoioasă o fac oamenii cu mânele “murdare” ! Este de ajuns sa facem o comparaţie cu anul 1990, câţi locuitori avea RM şi câţi au rămas în 2014, câţi bani s-au cheltuit în perioada 1991-2014 inclusiv şi activitatea unui minister specializat pentru rezolvarea “problemei Transnistriei” şi care este randamentul acestor cheltueli fabuloase; cât constituiau preţurile la alimentele de primă necessitate-pâine, lapte, ulei, unt, carne în 1990 şi de câte ori au crescut ? Câte şcoli, librării, case de cultură, cinematografe, biblioteci activau în 1990 şi câte au mai rămas ?
N-aveţi nici o ruşine nemernicilor! Minţiţi poporul cu televizorul ! Cât timp? Până când odraslele voastre vă vor lua locul ?
Şi dacă mai facem o comparaţie a RM cu Ţările Baltice,unde se află acestea şi unde a rămas Moldova, cu toate ca au inceput mişcarea de eliberare naţională în acelaş timp, apoi putem da o apreciere reală „clasei politice” de la Chişinău.Dacă se poate astfel de numi această specie, care au adus ţăranul nostru nu numai la faliment, dar şi la sinucidere. Excroci, Laşi, Trădători,Antihrişti şi Depravaţi. Cu regret, numărul oamenilor de treabă, oneşti şi patrioţi, care au fost sau sunt în prezent în structurile puterii este atat de mic, încât ei nu pot hotărî nimic.

In curand vor fi alegeriOite VOTATI LUPII !
Partea leului din vina acestei situaţii o are sistemul politic, ca să nu spun mafiotic. Poporul, care in majoritatea cazurilor, este considerat o turmă uşor de manipulat folosind toate mijloacele moderne de influenţă asupra psihicului inclusiv prin intermediul muzicii, televizorului, internetului,filmelor, alimentaţiei publice etc. Vor trage consecinţele unei schimbări, iar beneficiari in toate situaţiile sunt o mană de oameni mediocri, dar hoţi în delapidarea banului public şi şantajabili.
Dacă o fi să facem o retrospectivă a celor întâmplate în viaţa politică din Republica Moldova, apoi schimbări esenţiale politice nu prea s-au petrecut. Mai concret,Semion Grosu (prim secretar al CC al PCM) a fost înlocuit cu Mircea Snegur (secretarul 3 al CC al PCM), apoi Snegur Mircea este înlocuit cu Petru Lucinschi (secretarul CC al PCUS), apoi Lucinschii Petru a fost înlocuit cu Vladimir Voronin (prim secretar al CC al PCRM) În consecinţă partidul comunist n-a pierdut puterea in acest stat încă mult timp, pur şi simplu pentru „prostime” a fost inlocuit unul cu altul, dar mama a rămas aceiaşi !.Exact ca-n cântec”vin ai noştri, pleac- ai noştri, noi rămânem tot ca proştii…”
Despre comunişti nici nu vorbim,deoarece toată această clică a lui Voronin ar fi trebuit să aibă soarta lui Sadam Husein.Inclusiv şi pupcuriştii lor din rândurile mass media de teapa lui Starâş, Berlinschii inclusiv satana cea cu pălărie…
Cu mare tristeţe suntem nevoiţi să recunoaştem că in Republica Moldova încă nu s-a format o clasă politică ! Cum poti să-l numeşti pe un ex-vicepreşedintele al Parlamentului Republicii Moldova, care când a ajuns la putere pe valul românismului l-a pus în scaunul de ministru pe unul ,care greu şi cu mare efort leagă câteva cuvinte”maldavneşte”(cum scria regretatul publicist Constantin Tănase) şi nici nu era cetăţean al RM şi avea viza de reşedintă in apartamentul său din Sank-Petersburg din Rusia.Tot aici se inscrie şi Tudor Leancă, Transmarconi etc. Cum se numeşte omul care vorbeşte frumos, dar face urât ?
Din cauza „clasei politice”, Republica Moldova a fost transformată în patria sărăciei şi mizeriei. Totuşi guvernanţii noştri sunt tari de fire sau poate că nu se gândesc, că ar putea fi traşi la răspundere în faţa Legii (chiar dacă au întocmit o serie de legi care să-i protejeze juridic, politic şi financiar) şi a lui Dumnezeu. Dacă observaţi din istorie, pe multe personalităţi i-a ajuns pedeapsa puţin mai târziu. Poate de aceea şi se spune: Dumnezeu nu bate cu băţul! Şi nu este cazul să se laude, că sunt deputaţi în parlament. Face-ţi mai bine o comparaţie cum trăiau oamenii înainte de a veni D-voastră în Parlament cu prezentul, cu „reformele” şi „demonocraţia” voastră, cu faptul că ati devenit o filoxera politică, care distruge embrionul de bază a statului, Familia.
026 (1)Mulţi dintre guvernanţii actuali mai au neruşinarea şi îndrăzneala să candideze. Propun, că acei care au candidat, în anii 1990-2009 şi au îndeplinit diferite funcţii, să nu mai candideze, mulţumindu-le pentru asemenea „cârmuire înţeleaptă”. E greu de crezut, că alegătorul nostru mai are încredere în cineva din ei, indiferent de culoarea lor politică. Să aibă dreptul de a candida numai acei, care şi-au onorat programul şi promisiunile electorale. Adică nici unul !
Datorită politicii promovate de aceşti delitanţi şi impotenţi politici sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au părăsit ţara şi s-au dus pe lumea vanătă în căutarea unul loc de muncă. Mii de moldoveni cu studii superioare, cu experientă în pedagogie, medicină, inginerie, agricultură sau ştiinţifică muncesc câte 12-18 ore pe zi cum munceau în secolele trecute negrii pe plantaţii sau in mine.Mii de moldovence cu studii superioare şterg fundurile bătrânilor din Italia,Turcia,Israel, Spania sau au devenit prostituate. În loc să caute şi să găsească solutii pentru a deschide locuri de muncă, ei se laudă că au avut „discuţii la nivel înalt” şi că Polonia,România, Bulgaria, Italia ori altă ţară e gata să primească un anumit număr de moldoveni la muncă în aceste ţări…Asta-i politica voastră, să ne alungaţi „binevol” din Patrie ? Pentru cine „eliberaţi” ţara noastră de noi ?
Un caz strigător la cer.Un fost coleg de facultate a fost deputat în Parlamentul RM.
Probabil că din cauză că a fost onest şi nu s-a alăturat la structurile-căpuşă ale „oamenilor politici” în următorul legislativ„nu a trecut consursul” şi a plecat la muncă în Italia. Fermierul italian, când mai trage câte un păhărel, aducea la el acasă pe toţi cunoscuţii, şi-l arata pe acest ex-deputat ca pe o specie din grădina zoologică lăudându-se, că în tot oraşul numai dânsul are lucrător care a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova ! Cam ce impresie îşi fac acei italieni despre clasa „noastră” politică?
.
Este o Tragedie şi Ruşine Naţională l-a care ne-au adus acesti laşi după care rage puşcăria ! Nu e acesta un genocid tacit ? Comparaţi statistica natalităţii din ultimul deceniu de existenţă a RSS Moldoveneşti cu ultimii 10 ani (2000-2009) ai Republicii Moldova şi vă veti îngrozi ! Copii nu se mai nasc ! Moldovenii n-au voie să se reproducă ! Suntem sortiţi peirii datorită legilor”democratice” aprobate de aceşti politicieni. Ştie cineva câte datorii are RM faţă de Banca Mondială şi alte stucturi internaţionale ? Nu le vor putea achita copil de copilul nostru ! Şi ne vor blestema pe merit, deoarece un om cu datorii, o ţară cu datorii este uşor de manipulat, influenţat şi controlat. Pentru a îngloda la nesfârşit ţara în noi şi noi datori nu este neapărat sa fii mare politician ! Este mai uşor să împrumuţi decât să restitui datoria ! Dar când ştii că nu tu vei întoarce datoria şi nimeni nu te va trage la răspundere pentru datoriile făcute, apoi nu este deloc dificil să ieşi la televizor şi să te prezinţi ca pe un salvator al naţiunii,că tu ai „vorbit, ai negociat” şi că ne vor mai da un nou împrumut…S-a găsit un patriot pe nume Nicolae Ceauşescu în România şi a restituit toate datoriile Ţării ! Şi…l-au împuşcat, fiindcă Ţara trebuie ţinută în hăţuri de guvernul mondial, iar soluţia ideală este robia de cabală.
Când vor fi traşi aceşti corifei la răspundere penală pentru acest genocid ? Care a fost şi este randamentul şederii lor in fotoliile de parlamentar ? Cu ce a contribuit fiecare din ei pentru a avea o ţară prosperă ? Merită deputaţii sau miniştri salariile fabuloase care le primesc ? Mă tem că nu merită nici jumătate din ceia ce primesc ! Prin ce se deosebeşte această nouă nomenclatură de cea sovietică ? Mă tem că aceştea sunt mai locomi! Numiţi măcar un partid politic sau un deputat independent care a trecut în Parlament şi şi-a respectat programul electoral sau promisiunile făcute în timpul campaniei electorale. Nimeni ! Ne spun pătărănii şi minciuni, ne aduc artişti şi concerte pentru a ne tâmpi din nou!
Vasăzică totuşi nu politica este murdară, ci oamenii care o fac ! Ar fi bine să dăm uitării expresia„Politica este o afacere murdară!”. Nu poate o politică infăptuită de oameni buni, oneşti, profesionişti şi patrioţi să fie o politică murdară! Nu ! Factorul uman este cel dicesiv în soluţionarea acestei probleme. Vrem să avem o politică curată- că alegem oameni curaţi, oneşti, necompromişi, patrioţi, care să pună în capul mesei interesul naţional şi nu personal, meschin sau de grup.
Au mai rămas câteva zile până la noile alegeri parlamentare. Din nou, vin partidele politice şi candidaţii independenţi la noi, dăruindu-ne calendare colorate mai mari sau mai mici, cu siglele partidelor lor, sau cu imaginea mutrele lor roze, vorbindu-ne cu îngrijorare despre situaţia grea a poporului, în care tot ei ne-au adus. Chişinăul este împânzit cu banere electorale în competiţia cărora Usatâi, Dodon, Lupu, Voronin şi Filat care dovedesc publicului, adică electoratului că deţin bani buni şi pentru banere şi pentru concerte. Pâine şi Distracţii- de asta are nevoie pleba! Aşa să fie!

Ar trebui să mai prindem la minte, dar nu ştim cum se întâmplă că unii şi aceiaşi nimeresc la putere, chiar dacă se strecoară dintr-un partid în altul. Chiar dacă sunt certaţi cu Legea, chiar dacă au un comportament amoral, chiar dacă nu cunosc nici limba şi nici istoria acestei ţări, chiar dacă le este „în cot” de idealul naţional, chiar dacă visează „o moldovă fără moldoveni”…
Doamne, ce zile am ajuns, într-o ţărişoară cu atâtea minţi luminate trebuie să alegem dintre dodoni, usatici, voronini, lupi, filaţi şi alţii …

Am zis la început că alegătorul nostru nu are pentru cine vota! Şi acesta este adevărul! Poate dacă în buletinele de vot era întrodusă poziţia „ împotriva tuturor” era utilizată de mine cu regret. Dar la alegeri TREBUIE să ne ducem şi să votăm. Cred că şi eu şi familia mea vom da voturi de încredere Mişcării antimafia condusă de Sergiu Mocanu, o formaţiune politică nouă, cu mulţi tineri, necompromişi, cu cu potenţial intelectual, care n-au fost îndobitociţi de doctrinele totalitare, iar liderul lor ştie, vrea şi poate produce o schimbare spre binele nostru comun.

Doresc să avem un partid naţional numai din oameni oneşti, profesionişti (jurişti,economişti, politologi, istorici, jurnalişti etc.) şi patrioţi! Când vom ajunge ca politica demnitarilor noştri va fi una curată ? Totul depind de fiecare din noi! Totul depinde de unitatea noastră naţională ! Totul depinde de votul fiecăruia din noi!
Doamne ajută!
Alexandru Moraru

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, PUNCTE DE VEDERE, SFATURI PENTRU PRIETENII MEI, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s