
General Br. (r) Aurel I. Rogojan: România este statul postcomunist cu cea mai săracă, lacunară şi vulnerabilă legislaţie a domeniului securităţii naţionale şi a activităţii serviciilor de informaţii. Pe cale de consecinţă, întreaga comunitate naţionala de informaţii are probleme foarte serioase, care s-au cronicizat şi au anchilozat conduita serviciilor în tiparele unei doctrine de securitate cu izvoarele în perioada depăşită a Războiului Rece. De aceea, în faţa societăţii, a oamenilor care au astăzi o cu totul altă percepţie asupra nevoii de Securitate, serviciile nu ar trebui să vină cu mesaje de forţă. Desigur, la nevoie, informaţia direcţionează forţa, dar activitatea serviciilor este secretă şi din raţiunea de a nu fi percepute ca instrumente ale forţei represive. Dar, din nefericire, adoptarea unui model de conduită impropriu lumii informaţiilor secrete duce serviciile în zona exercitării de atribuţii poliţieneşti.
V.D. : După 25 de ani de reforme democratice ale serviciilor, ni se pare o concluzie îngrijorătoare.
A.R. : Ştiu ce afirm şi cunosc intim toate încercările de depăşire a acestui handicap, pe care îl consider un act de subminare a ordinii constituţionale, un sabotaj la care au subscris toate partidele parlamentare, dar şi entităţi departamentale de informaţii, care-şi doreau şi ele un statut juridic de acelaşi calibru cu Serviciul Român de Informaţii.
V.D. : Ce responsabilitate revine partidelor?
A.R. : Au proclamat demagogic depolitizarea serviciilor, dar nu au acceptat operaţionalizarea acestui principiu într-o lege a supravegherii şi controlului parlamentar, într-o lege a statutului ofiţerilor de informaţii, în însăşi organizarea şi mecanismul de funcţionare a serviciilor de informaţii şi, de ce nu, în crearea instituţiei independente a inspectorului general al comunităţii de informaţii. Sunt modele în S.U.A., Canada, Marea Britanie ş.a.
V.D. : Dar au existat iniţiative legislative în acest sens?
A.R. : Desigur, au existat. Unele chiar ca soluţii rezultate din studii şi cercetări doctorale. Fiindcă, este bine de ştiut, suntem ţara cu cei mai mulţi doctori în materie de informaţii pentru securitate naţională. Cum au apărut, ce mesaje transmit în spaţiul public şi pe unde sunt unii dintre ei reprezintă o problemă care-mi depăşeşte disponibilitatea exprimării publice decente. Spun asta ca să nu creadă cineva că mi-a dispărut curajul. Dar este bine să reţinem că s-a făcut cercetare temeinică în materie. Serviciul Român de Informaţii a avut, începând din 2002, poate mai are, nu cunosc, şi un Centru pentru Studii şi Cercetări de Securitate Naţională.
V.D. : Cine şi de ce a blocat legiferarea domeniului securităţii şi al activităţii serviciilor?
V.D. : Foarte interesant acest expozeu, argumentaţia are o logică, ceea ce ar însemna că trebuia să se fi încercat depăşirea situaţiei?
A.R. : Da, au fost făcuţi paşi importanţi. Primul a fost un proiect naţional pentru promovarera culturii de securitate în sfera legislativului, executivului şi în societate, la nivelul comunităţilor de afaceri, academice, al organizaţiilor neguvernamentale. Al doilea, adoptarea Doctrinei Naţionale a Informaţiilor de Securitate, un document de concepte şi breviar de termeni specifici, pentru cunoaşterea şi înţelegerea domeniului şi a problemelor securităţii naţionale.
V.D. : Unde s-a ajuns cu aceşti paşi?
A.R. : Tot pe fundăturile întunecoase ale beznei politice. Ale acelei bezne care a ţinut România în situaţia de a nu se putea adopta în Parlament documentul strategic de apărare a ţării, după ce la revizuirea din 2003 a Constituţiei au fost induse confuzii conceptuale de natură a da înapoi, în secolul anterior, configurarea sistemului de Securitate naţională. Practic, fără clarificări conceptuale de nivel constituţional, nu este posibilă reforma instituţional-juridică a Armatei, Serviciilor şi Poliţiei. Cine afirmă că a reformat domeniile menţionate, cu baza constituţională existentă, nu ştie ce spune. Un cuvânt din Constituţie poate semnifica revoluţionarea unui domeniu şi arhitectura unui sistem cu zeci sau sute de mii de oameni[1].
General Br. (r) Aurel I. Rogojan
––––––––––-
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.