CINE L-A TRĂDAT PE PICTORUL RUS POPOV ? – DOSARE DE ARHIVĂ

                                                                                            SECRET

PREZIDIUMULUI JUDECĂTORIEI SUPREME A RSSM

 

R E C U R S

(în ordinea supravegherii)

La sentinţa Judecătoriei Supreme

a RSSM pe dosarul lui Popov

Nicolai Timofeevici

Prin sentinţa Judecătoriei Supreme a RSSM din 30 iulie 1952 a fost condamnat pe art. 54-10 alin.1  al CP al RSSU la 10 ani de detenţie în LCM şi 5 ani de interdicţie de drepturi,

POPOV NICOLAI TIMOFEEVICI, anul naşterii 1917, originar din oraşul Stalingrad, rus, cetăţean al URSS, fără de partid,  cu studii medii, căsătorit, fără antecedente penale, pînă la arestare locuia în oraşul Chişinău şi lucra ca pictor-gravor la Combinatul poligrafic.

POPOV a fost condamnat pentru faptul, că locuind în oraşul Chişinău, în anii 1947-1950, în rîndul lucrătorilor combinatului poligrafic făcea agitaţie antisovietică, clevetea guvernul sovietic referitor la reforma bănească, răspîndea zvonuri provocaţioniste despre biruinţa americanilor în Coreea şi izbucnirea  războiului între URSS şi ţările imperialiste.

Acest fapt se confirmă prin depoziţiile martorilor BADINTER David Semionovici, BADINTER Uzraiel Şinovici, ORIG Avram Moiseevici şi alţii  (p.d. 298, 299, 300, 301).

Astfel, urmează de recunoscut, că POPOV a fost tras la răspundere penală şi   condamnat pentru activitate antisovietică corect.

Totodată, avînd în vedere, că declaraţiile antisovietice ale lui POPOV nu au un caracter premeditat şi nu au dus la careva urmări , consider sentinţa stabilită lui prea dură.

În baza celor expuse şi conducîndu-mă de art. 16 al Legii privind organizarea judiciară în URSS, republicile unionale şi autonome şi Decretul Prezidiumului Sovietului Suprem al URSS din 14 august 1954,

R O G :

Sentinţa Judecătoriei Supreme a RSSM din 30 iulie 1952 referitor la POPOV NICOLAI TIMOFEEVICI de modificat, pedeapsa de micşorat pînă la 5 ani de LCM şi, în virtutea Decretului din 27 martie 1953 „Despre amnistie”, a-l pune în libertate.

Procurorul RSS Moldoveneşti

Consilier juridic de stat de clasa 3                                   (A. KAZANIR)

Arhiva Naţională a Republicii Moldova,  F.3085, inv.1, d.783, f.168-169

Reclame

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Documente, DOCUMENTE NECOMENTATE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la CINE L-A TRĂDAT PE PICTORUL RUS POPOV ? – DOSARE DE ARHIVĂ

  1. Pingback: ALEXANDRU MORARU: TOATĂ PUBLICISTICA DIN ANUL 2015 | Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

  2. Pingback: PUBLICAȚIILE LUI ALEXANDRU MORARU DIN 2015 | ALEXANDRU MORARU BLOG

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s