DAVAI CEAS! DAVAI PALTON! ANUL 1945: TÂLHĂRIILE ŞI CRIMELE RUŞILOR ÎN CHIŞINĂU (3)

10176060_439711659498948_7128784662544399574_n

(sfârşit. continuarea textului documentului )

STRICT SECRET

La 8 noiembrie 1945 la ora 24 pe strada Pavlovskaia militarii sovietici din Regimentul tancuri Vasilenco şi Kudreavţev, care păzeau un depozit de alimente şi se aflau la post au oprit din drum pe colaboratorul inspecţiei rutiere, locotenent major Barâşev Alexandr Grigorievici  şi cu forţa armelor l-au dezbrăcat de palton, iau luat arma şi l-au bătut.

La solicitarea colaboratorilor NKVD şi reprezentanţilor comenduirii militare de ai preda pe infractori, ofiţerul de gardă al unităţii, locotenentul major Siniţin, fiind în stare de ebrietate categoric a refuzat să-i predeie pe infractori şi a promis că aceştea vor fi pedepsiţi în cadrul unităţii.

La 15 noiembrie 1945 la piaţa centrală militarul sovietic din brigada nr. 51 Şuvalov N.S. fiind în stare de ebrietate a deschis foc din automat în rezultatul căruia au fost răniţi două cetăţene – Gvintulina P.I. şi Poleacova N.T. În cele din urmă făptaşul a fost reţinut şi transmis procurorului garnizoanei Chişinău.

на сайт помним гордимсяLa 25 noiembrie 1945 în casa nr.34    din strada Meşceanskaia locotenentul Regimentului 229 al Diviziei 49 Fomin V.F. din motiv de gelozie a împuşcat-o pe cetăţeana Krivulean V.L. Dosarul a fost transmis procurorului Corpului de Armată.

La 1 decembrie 1945 la ora 19 pe strada Prunculovscaia(aşa au tradus şi denumit strada Pruncului- Al.M.) militarii sovietici din unitatea 84414 Juravliov şi sergentul Ivanov au săvârşit un furt de la cetăţeanul Şuşkov, i-au furat garmonica.

Dosarul a fost transmis procurorului militar al Corpului de Armată.

La 4 decembrie 1945 militarii sovietici din unitatea militară nr.190 Scorobogatov S.I. şi  Şilaev V.V. au prădat pe cetăţeanul Gheorghiţă G.S. Făptaşii au fost reţinuţi şi trimişi procurorului militar al garnizoanei Chişinău.

La 9 decembrie 1945 pe strada Kojuharskaia (corect Cojocarilor- Al.M.) militarii sovietici din batalionul penal nr.51 BarţevE.P. şi Agafonov au săvârşit un furt de apartament în număr de mai multe obiecte. Făptaşii au fost reţinuţi, obiectele furate au fost întoarse stăpânului, iar materialele dosarului au fost expediate comenduirii oraşului Chişinău.

La 11 decembrie 1945 în oraşul Chişinău pe strada Kiliiskaia (corect strada Chiliei –Al.M.) casa nr.25 militarii sovietici din Corpul 10 Gardă Kucinin şi Livaşov fiind în stare de ebrietate au provocat bătăi  în apartament cu militarii sovietici grăniceri Titarenco N. , Mâcitobaiev J. şi  Ciuvankov în urma căreia Titarenco a fost omorât, iar  Mâcitobaiev şi  Ciuvankov au fost grav răniţi. Dosarul a fost înaintat procurorului militar al unităţilor NKVD.

La 14 decembrie 1945 în oraşul Chişinău pe strada Şmidt militarii sovietici din unitatea militară 7481 Oleinik N.A. şi Kojnikov au snopit în bătăi pe miliţianul de gardă Perjov. Dosarul a fost înaintat la procuratura garnizoanei Chişinău.

La 16 decembrie 1945 în oraşul Chişinău în sectorul Buiucani, la casa nr.14 în timpul când militarii sovietici neidentificaţi au încercat să fure un gard de lemn în procesul de reţinere a acestora a fost împuşcat căpitanul serviciului medical din Regimentul 105 Armată Zlotin.

La 17 decembrie 1945 pentru acte de huliganism  au fost reţinuţi militarii sovietici Poleakov G.N. şi Arosov I.C. care au bătut mai mulţi locuitori din Chişinău şi au opus rezistenţă fizică în procesul de reţinere a lor.

La 17 decembrie 1945 în sectorul şoselei Hânceşti pe drum militarii sovietici din unitatea militară nr.7375 au provocat între dânşii o bătaie în urma căreia a fost omorât sergentul inferior Vladimirov. Dosarul a fost înaintat procurorului militar al garnizoanei Chişinău.

Cu cazuri asemănătoare la secţiile de miliţie din oraşul Chişinău  se adresează zilnic un număr important de oameni.   

       Document depistat, tradus din limba rusă şi publicat de Alexandru Valeriu Moraru (mun.Chişinău)      

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Carti, Documente, DOCUMENTE NECOMENTATE, MILITARI DE CARIERĂ:, PUNCTE DE VEDERE, RECENZII. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la DAVAI CEAS! DAVAI PALTON! ANUL 1945: TÂLHĂRIILE ŞI CRIMELE RUŞILOR ÎN CHIŞINĂU (3)

  1. Pingback: DAVAI CEAS! DAVAI PALTON! ANUL 1945: TÂLHĂRIILE ŞI CRIMELE RUŞILOR ÎN CHIŞINĂU (3) | A R H I V U S

  2. Pingback: DAVAI CEAS! DAVAI PALTON! ANUL 1945: TÂLHĂRIILE ŞI CRIMELE RUŞILOR ÎN CHIŞINĂU (3) | BLOG DE ISTORIE MILITARĂ

  3. Pingback: DAVAI CEAS! DAVAI PALTON! ANUL 1945: TÂLHĂRIILE ŞI CRIMELE RUŞILOR ÎN CHIŞINĂU (III) | MARIA BOTNARU BLOG

  4. Pingback: ALEXANDRU MORARU: TOATĂ PUBLICISTICA DIN ANUL 2015 | Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

  5. Pingback: PUBLICAȚIILE LUI ALEXANDRU MORARU DIN 2015 | ALEXANDRU MORARU BLOG

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s