CAZUL „DIALIZA”: MOLDOVEANUL CONDAMNAT LA MOARTE…

Cazul „Dializa”: Moldoveanul condamnat la moarte de sistemul medical din Moldova, salvat de cetățenia română

Cazul „Dializa”: Moldoveanul condamnat la moarte de sistemul medical din Moldova, salvat de cetățenia română

Recent am mers la Iași cu Ion. Ion este un cetățean al Republicii Moldova, dar și al României, care suferă de insuficiență renală.

Povestea lui Ion, chiar dacă este una la ordinea zilei în Republica Moldova, este atât de dramatică încât m-a cutremurat de-a dreptul.

Nu sunt locuri

Starea lui Ion este una gravă. Dacă el nu și-ar face timp de trei zile dializă pur și simplu ar muri. În Moldova dializă poate fi făcută doar în câteva spitale, marea lor majoritate din Chișinău.

Deși Ion are asigurare medială moldovenească, atunci când a căzut la pat și era gata-gata să se stingă, niciun spital din Moldova nu-l primea la dializă. Motivul: „Nu sunt locuri”. Ion murea, soția plângea, dar medicii erau impasibili: „Nu sunt locuri”.

Trezit în fața morții, Ion, ajutat de rudele sale a aflat că, totuși, locuri la dializă în Chișinău pot fi foarte ușor de găsit. Pentru asta este nevoie de nici mai mult nici mai puțin de 5 mii de euro. Noroc că Ion are o soră care este stabilită de ani buni în Germania, care a putut să-l ajute și astfel i-a salvat viața.

Nu te lasă nici să mori nici să trăiești

Dar ce viață… Chiar dacă dializa îi permitea să trăiască, Ion nicidecum nu putea avea o viață normală. Medicii moldoveni care-i administrau dializa întotdeauna mai așteptau de la Ion câte ceva. Spre exemplu ori de câte ori mergea la medic pentru a-l întreba de ce se simte rău, i se răspundea franc: „Boala e de vină”.

„Am aflat că alți pacienți la aceste consultații mai strecoară medicilor câte 500 de lei, pentru a nu li se spune că nu doar ‘boala e de vină’. Astfel, în procesul de dializă li se mai administrează niște ‘vitamine’ și ei se simt mai bine”, îmi povestește Ion de la volanul automobilului său, cu care face zilnic curse la Iași.

Nu este singurul caz în care Ion s-a lovit de indiferența „animalică” (cum îi spune el) a medicilor moldoveni.

„Odată am observat că sutura prin care mi se administra dializa era prinsă într-un singur loc. Am întrebat-o pe asistenta medicală și mi-a spus că ‘se mai întâmplă’, să nu-mi fac griji. După dializa m-am pornit acasă, la un moment dat văd că sunt totul plin de sânge. Am tras pe dreapta și am văzut că mi s-a desprins total cateterul. Am oprit hemoragia și apoi m-am întors la spital, ca să îl coase din nou. Dacă se desprindea în somn muream”, povestește cu amărăciune Ion.

Salvarea – cetățenia română

Văzând Ion că Moldova nu-i acordă prea multe șanse de supraviețuire, a început să caute mai multe informații despre ce se întâmplă în România. El este cetățean român deja de 10 ani, domiciliat în Iași, și a aflat că poate exista o soluție care să-i salveze viața.

Și-a făcut asigurare medicală românească, a obținut câteva acte și până la urmă a ajuns la un centru privat de dializă din Iași.

„La prima ședință de dializă, obișnuit fiind ca la Chișinău, întind mâna să țin tuburile, în timp ce asistenta medicală se pregătea să înceapă administrarea. Ea s-a uitat mirată la mine și mi-a zis: ‘Asta ar fi culmea!’”, povestește entuziasmat Ion, care a spus că a trăit o mare rușine în acele clipe.

Nu e singura rușine trăită de Ion la Iași. După câteva ședințe, a cumpărat ceva cadouri de la Chișinău, ciocolate, coniac, pentru a i le da unui medic de acolo, în semn de recunoștință. „Domnule, vă rog, hai să rămânem prieteni”, i-a răspuns medicul, refuzând cu politețe.

Și Ion are toate motivele din lume să le fie recunoscători medicilor români. Spune că se simte mult mai bine de când face dializa la Iași, că este tratat omenește și că, în sfârșit, a început să simtă că trăiește din nou.

„Aici îmi administrează vreo 38 de vitamine. Simt că trăiesc din nou. Pot să fac orice activitate. La Chișinău, după dializă doar în pat trebuia să stau. Nu-mi administrau totul de ce era nevoie”, spune Ion.

„Nici nu vreau să le povestesc medicilor români ce situație era la Chișinău. Pentru ei ar fi incredibil. Ar crede că mint”, precizează el.

Pensie de 900 de RON, certificate de odihnă, „tartine”

Ion povestește că în cele câteva ore în care îi este administrată dializa asistentele de la Iași îi pregătesc câte o „tartină consistentă” și întotdeauna îi aduc câte o ceașcă de cafea. Medicii îi stau întotdeauna la dispoziție, cu sfaturi, iar toate aceste lucruri sunt gratuite, oferite de statul român.

Mai mult decât atât, el beneficiază de o pensie în valoare de 900 de lei românești (aproximativ 4000 de lei moldovenești) și primește certificate care îi permit să meargă gratuit la odihnă. Comparativ, Republica Moldova îi oferă doar 800 de lei pensie.

Datorită dializei de la Iași, Ion își permite să mai câștige câte ceva, în condițiile în care are doi copii,  iar soția sa, profesoară de limbi străine, are în Moldova un salariu de doar 2 mii de lei. El face curse zilnic cu automobilul său personal, ducând chișinăuieni la Iași, a căror destinație predilectă sunt mall-urile din oraș.

„Aici totul este mai ieftin. Vin ai noștri și-și cumpără haine, electrocasnice, chiar și alimente. Eu aproape toate alimentele le cumpăr de aici. Sunt mult mai calitative și un pic mai ieftine”, povestește Ion, îndemnându-mă să ne oprim la un hipermarket de la periferia orașului.

Ion așteaptă acum să-i vină rândul la transplantul renal și se gândește foarte serios să se stabiliească într-o suburbie a orașului.

„Iată, în acest bloc, chiria este sub 100 de euro”, îmi arată Ion un bloc din Tomești, o suburbie a Iașului.

El mulțumește lui Dumnezeu că a avut norocul de a-și face cetățenie română la momentul oportun și spune că-și dorește cu toată ardoarea unire.

„Dar ea nu va fi posibilă. Mafia politică, mafia judecătorilor, mafia medicilor, cu care eu m-am confruntat deja, nu-și doresc să trăiască după reguli europene”, constată cu amărăciune Ion, care suferă de insuficiență renală și a fost salvat de la moarte de cetățenia română.

Alex Cozer

SURSA: http://www.independent.md

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE NECOMENTATE, FĂRĂ COMENTARII:, SECRETELE SĂNĂTĂŢII LA SECRETELE ISTORIEI, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s