UN ISTORIC ŞI PEDAGOG DESĂVÂRŞIT: ANDREI GROSU

UN ISTORIC ŞI PEDAGOG  DESĂVÂRŞIT: ANDREI GROSU

nastere grosu 4Pe domnul Andrei Grosu, prietenul meu de multi ani, l-am cunoscut în 1970, când am intrat la facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Chişinău. Eu venisem la studii din raionul Criuleni, el din raionul Hânceşti (atunci Cotovsk). Ambii eram setoşi de cunoştinţe, ambilor ne plăcea istoria şi doream s-o cunoaştem cu desăvârşire, iar undeva ascuns, probabil în subconştient, era şi gândul de a face o descoperire ştiinţifică importantă, să găsim ceva ce nu mai este cunoscut de nimeni…

Vreau sa vă mărturisesc că aceste gânduri până la urmă totuşi le-am realizat, şi cred eu la un nivel înalt. Eu am publicat şapte volume de carte ştiinţifică, din care două au apărut în România cu suportul Autorităţii Naţionale Pentru Cercetare Ştiinţifică din România (una din care am pregătit-o împreună cu profesorul universitar dr. Anatol Petrencu) şi 5 publicate la Chişinău (două din care în colaborare cu Benedict Ciubotaru, Vlad Ciubucciu şi Galina Chiciuc), care au fost înalt apreciate de specialişti cu renume şi de publicul îndrăgostit de istorie.

…Dar nu despre mine este vorba acum, ci de domnul Andrei Grosu, care practic şi-a dedicat viata învăţământului, procesului pedagogic pe care l-a dirijat cu iscusinţă timp de câteva decenii în cadrul Direcţiei de învăţământ (titulatura instituţiei periodic s-a schimbat, dar esenţa rămâne acceaşi) al Sectorului Râşcani din Chişinău. Numai care nu ştie această „bucătărie” a titanicii munci, cu o mulţime de responsabilităţi, probleme şi o sumedenie de ramificaţii mai importante sau tehnice, nu poate înţelege ce capacităţi profesionale, intelectuale, morale şi organizatorice sunt necesare pentru a conduce cu succes o instituţie de stat, căreia îi sunt subordonate toate grădiniţele şi instituţiile de învăţământ aflat în sectorul nominalizat.

Vă asigur, ca domnul Grosu a dat dovadă de cele mai deosebite calităţi, munca domniei sale fiind apreciată cu brio prin sutele de menţiuni, diplome de excelenţă şi alte onoruri binemeritate. N-a uitat însă Domnia sa nici de visurile sale din tinereţea studenţească şi în cele din urmă a făcut o descoperire neaşteptată, dar foarte interesantă. Scotocind prin arhive, biblioteci de carte rară a depistat o mare personalitate necunoscută din istoria Basarabiei din prima jumătate a secolului XX

Este vorba de Dionisie Petrovici Gulkin, un ţăran rus înstărit din Teleneşti, Orhei, deputat în Duma de Stat a Rusiei care a apărat drepturile moldovenilor din Basarabia „de a vorbi şi învăţa în limba lor”. După ce domnul Andrei Grosu a făcut o investigatie documentară serioasă, a studiat zeci de  cuvântări ale personalităţii descoperite de el, a umblat pe urmele distinsului deputat din Duma de Stat- unde a locuit, unde a muncit…a scris o frumoasă, interesantă şi necesară carte despre viaţa şi activitatea eroului său Dionisie Gulkin… „Lipoveanul.Un fenomen basarabean în Duma de Stat a Imperiului Rus”(Chişinău, Ed. Ştiinţa, 2013, 215 pag.)

 

29.04.2013 20-47-02_0002 (копия)29.04.2013 20-47-38_0003 (копия)

 

Adevărat vă spun, este o descoperire adevărată şi pentru acest lucru Domnul Andrei Grosu, merită toţi laurii cercetării ştiinţifice.

Astăzi distinsul istoric şi profesor Andrei Grosu sărbatoreşte Ziua Naşterii.

Cu această ocazie, îi dorim tradiţionalul LA MULŢI ANI !

Alexandru Moraru

P.S. Mai jos publicăm câteva poze din albumul îngălbenit de timp:

Dl Andrei Grosu 22012-09-22 18.44.34

Eu joc colaciiGrosu Andrei nascut 3

Grosu Andrei nascut 1nastere grosu 3

20150905_12370920150905_123807

New Image 720150905_124213

2012-09-22 18.33.24

Grosu Andrei nascut 4

LA MULŢI ANI !

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Galerie | Acest articol a fost publicat în Documente, FELICITĂRI, Fotografii, ISTORIA IN IMAGINI, OAMENI DEOSEBIŢI, PUNCTE DE VEDERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la UN ISTORIC ŞI PEDAGOG DESĂVÂRŞIT: ANDREI GROSU

  1. Pingback: ALEXANDRU MORARU: TOATĂ PUBLICISTICA DIN ANUL 2015 | Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s