OAMENI DEOSEBIŢI: CRISTINA COSTOV

OAMENI   DEOSEBIŢI: CRISTINA COSTOV

DSC_0404Am văzut-o pentru prima data la Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale B.P.Hasdeu din Chişinău. Venise cu tatăl ei, Domnul Igor Nicolae Guţu la întâlnirea de suflet cu cunoscutul general de aviatie, ex- primul ministru al apărării domnul Ion Costaş. O femeie înaltă, tânără, frumoasă, îmbrăcată cu gust, cu o cuafură original şi fardată atât de finuţ, că de abea se observa acest lucru. Avea în mână un aparat fotografic performant profesional cu care făcea poze din diferite unghiuri ale sălii unde avea loc evenimentul. Nu se grabea să apese butonul, ci aştepta momentul cel mai potrivit pentru o poză reuşită. Era calmă, liniştită şi faţa ei frumoasă radia  căldură şi energie pozitivă.

DSC_0353Este vorba de Doamna Cristina Costov, născută Guţu, o femeie despre care am hotărât să scriu din mai multe motive, unul din care ar fi talentul Distinsei Doamne de a vedea prin obiectivul aparatului fotografic lumea din jur într-un mod mai deosebit, mai altfel…De acest lucru m-am convins, când am văzut o parte din pozele dânsei despre întâlnirea cu generalul Costaş. Mi-au plăcut atât de mult încât am hotărât să le folosesc şi eu într-un material informativ, intitulat O întâlnire de suflet cu generalul Ion Costaş în obiectivul Cristinei Costov (vezi: https://mazarini.wordpress.com/2016/03/03/o-intalnire-de-suflet-cu-generalul-ion-costas-in-obiectivul-cristinei-costov/) Dar arta de artist fotografic pentru protagonista noastră este doar un hobby şi atât.

Unul din cele mai importante talente al Cristinei Costov este arta scrisului- poezie, proză scurtă şi romane. Deşi este o femeie tânără, a izbutit déjà  să publice două cărţi bune, în care este interesant nu numai subiectul, dar şi metodele de abordare şi descriere a acţiunii. Această tânără poetă şi scriitoare, unică în felul ei are conturat déjà stilul eu personal, irepetabil, dar foarte atractiv, deoarece când citeşti cele scrise de ea, involuntar simţi că peniţa acestui autor este foarte ascuţită şi că o doare… şi se revoltă prin acest scris împotriva nedreptăţii, corupţiei, neprofesionalizmului, împotriva celor, care au adus societate noastră contemporană la un dezastru moral, economic şi social. Aceste calităţi onorabile sunt o dovadă, că autoarea nu este indiferintă de cele ce se întâmplă în societatea noastră bolnavă şi este un cetăţean activ, care scrie, se revoltă, i-a atitudine şi bate alarma pentru a trezi umanitatea din adormire şi indeferenţă.

DSC_0263

Doamna Cristina este o luptătoare, un Om, care luptă prin scrierile ei pentru adevăr, pentru triumful binelui asupra răului, pentru o protecţie mai serioasă şi solidă a mamelor de către stat.

Născută la 24 noiembrie 1982 la nordul Moldovei în satul Dondușeni Cristina Guţu a copilărit în orașul Ocnița. Se trage dintr-o familie de intelectuali, ambii părinţi sunt profesori, bunica profesoară de limbă română, altă bunică – bibliotecară.  După cum  a menţionat şi dânsa într-o publicaţie, „dinastia familiei se împarte în profesori și polițiști”.

DSC_0073Chiar dacă avea un talent evident în arta scrisului, părinții au decis că facultatea de juridică i se potrivește mai bine. În  anul 2004 a absolvit facultatea de drept la Universitatea de Studii Europene, apoi a activat în organele de poliție aproape 3 ani, gustând și din acest măr al discordiei.

 

Au urmat câțiva ani în care a încercat disperată să-şi găsească calea sa în viață. Se adunase multe pe capul ei: divorț  neplăcut, serviciul în poliție, copil mic…a făcut câteva cursuri la diferite specialităţi: vizaj, masaj, cofetărie,  fiindcă nu putea sta pe loc, trebuia să meargă înainte. Dar  această „pâine”nu a fost să fie a ei.

În anul 2010 s-a recăsătorit. Parcă toate au început a merge bine. Cu regret însă, Doamna Cristina Costov a fost lovită de o tragedie cumplită, în 2012  i-a murit un copil. Cred că nu e cazul să scriu, prin ce calvar trece o mamă când îi moare copilul…Slavă Domnului, în prezent are două fete sănătoase,  cea mare  are 12 ani, iar cea mică doi.  Probabil că, fetița care a decedat a fost acel șoc, care i-a schimbat radical întreaga viața.

În 2015 a decis să fac masteratul în psihologia clinică și nu a greşit, deoarece a făcut acest lucru cu mare succes.

A început a scrie şi de la o simplă înşirare a gândurilor pe hârtie, s-a întruchipat în două volume de carte: romanul”Târfa” și culegerea de povestiri ”Omul din bronz”. Este un record dacă vreţi, deoarece în

timp de 6 luni a scris și editat 2 cărți, care au apărut în România.

Numai după ce criticii literari au apreciat înalt  ambele cărţi, Cristina Costov, pe post de autoare a înţeles, că totuși arta scrisului o reprezentă.

DSC_0443Prin noiembrie 2015  a aderat la Uniunea scriitorilor Europeni din RM, deoarece este firesc ca un scriitor să se afle într-o breaslă profesională.

În secret direct de la sursă am aflat că protagonista noastă are pregătită o carte cu versuri spre editare și mai are trasate câteva proiecte pe care doreşte să le realizeze în anul curent.

Îndemn cu sinceritate pe toţi cei care iubesc să citească cărţi bune, să găsiţi în librării, biblioteci cărţile semnate de doamna Cristina Costov, pentru a savura o lectură proaspătă, originală şi plină de răsturnări de situaţii.

Vă asigur că nu veţi regreta pentru timpul acordat acestei lecturi. Şi încă ceva, la 25 martie, curent, la ora 16.00 în Sala mare a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu” va avea loc lansarea (cu vânzare) volumului de povestiri „ Omul din bronz” semnat de scriitoarea Cristina Costov la care va fi prezentată cartea, iar autoarea vă va oferi un autograf.

În cele din urmă, o felicit pe Distinsa doamnă Cristina Costov pentru aceste realizări frumoase şi necesare, urându-i succese mari în arta scrisului cu speranţa că placheta de versuri de acelaşi autor va vedea lumina tiparului în anul acesta. Inspiraţie, Dragoste, Fericire şi mulţi, mulţi cititori!

Alexandru Moraru, publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, şef oficiu Colecţii Carte Veche şi Rară la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu

Anunțuri

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Galerie | Acest articol a fost publicat în OAMENI DEOSEBIŢI, PRIETENII M-AU INFORMAT:, PUNCTE DE VEDERE, RECENZII, TINERE TALENTE, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s