INTERVIU CU DOAMNA PARASCOVIA NEGRUȚĂ
1. În ce perioada ați fost aleasă in funcție de primar al comunei Piatra, Orhei ?
-In funcție de primar al comunei Piatra, raionul Orhei am fost de la 1 iulie 2011 până la 9 iulie 2015 conform Hotărârii Judecătorești Orhei din data din 1 iulie 2011.
- Ați candidat independent sau pe lista unui partid politic?
-La alegerile din 2011 am candidat la funcția de primar pe lista Pardidului Democrat din Republica Moldova.
- Pe cine ați avut concurenți? Care a fost raportul de desfășurare a scrutinului?
În buletinul de vot la funcția de primar al comunei Piatra au fost desemnați 9 candidați. Astfel, am avut 8 concurenți. Cel mai putertnic candidat a fost reprezentantul Partidul Liberal Democrat – Veverița Petru . De la alte partide -Negruţă Nicolae, Mândru Efrosenia , Andrițchi Ion, Guţu Victor , Buhaniuc Dimitrie, Melnic Larisa , Buhaniuc Oleg. Am reușit din turul 2 cu difirența de peste 300 voturi, acumulind 65%.
- Cum este sa fii primar într-o comună ca Piatra ? Care credeți ca a fost cauza că sătenii v-au susținut candidatura Dvs.?
Nu este ușor de-a deveni și de a fi primar într-o comună cu 2 sate ca Piatra şi Jeloboca, cu o populație de peste 2900 de locuitori. Am avut susținerea oamenilor, din motiv că cetațenii au dorit o schimbare. Începând cu anul 1993 in perioada aşa numitei privatizări, au fost comise un şir de încalcări grave. Au răbdatat cetațenii, dar pâna la urma au înțeles, că fără o schimbare in comină, nu putem mege înainte. Sufeream şi eu ca şi toți cetățenii : lipsa de apă potabilă (cu izvorul nostrul din satul Jeloboca), lipsa de locuri la grădinița pentru copiii noştri, probleme sociale fară rezolvare… Atunci alegătorii au decis că o femeie – primar, poate schimba situația spre bine.
- Care au fost promisiunile electorale ale Dvs? Şi care din aceste obiective au fost realizate ? Care nu şi de ce ?
Obiectivele realizate sunt:
- Atragerea proiectelor investiționale:
- a) Cu ajutorul S.U.A. a fost realizată renovarea şi construcţia unor conducte de apă cu 2 turnuri mari în satul Piatra și Jeloboca în valoare de 956 mii lei.
- b) Conform unui proiect și finanțare din România a fost înfăptuită reparația blocului administrativ al grădinitei de copii, s-a procurat inventar pentru 2 grupe, au fost construite 2 pavilioane in valoare totală de 300 mii lei.
- c) Din Bugetul de Stat a fost făcută reparația blocurilor principale ale grădinitei de copiii în valoare de 1070 mii lei. În respectivele lucrări s-au inclus:
-schimbarea acoperișului ;
-gazificarea satului;
-reinovarea sistemului de încălzire şi construcţia cazangeriei;
-reparația sistemului de canalizare;
-pavajul curtii;
- d) A fost realizată reparația drumului principal prin satul Piatra și satul Jeloboca
- Din Bugetul local s-a îndeplinit:
- a) reparația capitală al sediului Primăriei comunei Piatra;
- b) reparația parțială a Casei de cultura;
- c) reparația scărilor la intrare în gimnaziu școlar; gazificarea bucătăriei;
- d) iluminarea stradală realizată cu 130 corpuri cu lampe;
- e) construcţia unui postament la intrarea în sat.
III. Realizări din Bugetul primăriei și cu ajutorul cetățenilor:
- a) reparația gardului și construcția unei incaperi pentru păstrarea iventarului la cimitirul din s. Piatra;
- b) reparația și deschiderea Bisericii Sf. Cuvioasa Paraschiva din s. Jeloboc;
- c) construcția unei Rastigniri- Sf. Cruci la intrarea în s. Piatra.
Am mai realizat și lucrări care n-au fost promise în Campania electoral, dar au fost dictate de timp:
- deschiderea unui Centru de Plasament pentru copii și bătrâni, creând 11 locuri de munca;
2. deschiderea unei grupe noi in gradinița de copii, unde s-au creat 4 locuri de munca.
3. fondarea Intreprinderei ” Servicii Comunale Piatra” unde au fost create 3 locuri de munca.
Obiective , care n-au fost realizate:
- Inventarierea terenurilor funciare – lucrul a fost început, dar analizând Baza de date de la Agenția Cadastrală Raională am depistat multe incălcari şi erori;
- Amenajarea unui parc in s. Jeloboca;
- Construcţia unei scena de vară in satul Jeloboca, deși proiectul tehnic a fost elaborat, dar din lipsă de mijloace financiare necesare lucrarile au fost stopate;
- 6. Pe parcursul conducerii Primăriei, care au fost relațiile Dvs. cu școala, grădiniţa, agenții economici şi pensionarii?
În perioada mandatului meu de primar, am susținut relații foarte bune cu toate instituțiile nominalizate:
cu școala: participam la toate evenimentele – Începutul anului școlar, prima zi de școală, Ziua învăţătorului, 8 martie, Sărbătorile de iarna, ultimul sunet s.a. Organizam concerte, felicitări, cadouri etc.
cu grădiniuța la fel, ajutam la organizare a diferitor festivități;
La Centrul de plasament, unde copiii se ocupă pe tot parcursul anului in grupuri cu diferite activităţi. Tot aici veneau şi oameni din pături sociale vulnerabile, invalizi, care solicitau şi primeau: duș, masaj, alte proceduri pentru întremarea sănătății. Organizam diferite activități și festivități;
cu agenții economici , cu părere de rău avem puțini, dar conlucram cu toți;
cu pensionarii– ma străduiam sa primeasca ajutoarele necesare, organizam și sărbătoream toate evenimentele împreuna;
7.Cum credeţi, familia Dvs. a avut de câștigat sau de pierdut pentru perioada cât ați îndeplinit fucția de primar?
Familia mea a avut numai de pierdut pentru această perioada… Tot timpul eram ocupată cu problemele satului. Polițistul de sector venea 2-3 zile în săptămână pe câteva ore. Toate problemele trebuia sa le rezolv singura. Apoi toate sărbătorile se organizau in zile libere. Așa ca, nici sâmbătă , nici duminică nu eram cu familia.
- Care au fost sarbatorile nationale, profesionale, altele la care aţi acordat multa atenţie?
Pe toata perioada mandatului, la toate sărbătorile am acordat atenție și le organizam, preponderent :
– Ziua „Vinului „, in fiecare an, Consiliul Raional Orhei organiza un concurs cu toate primăriile din raion. La această sărbătoare ne prezentam cu expoziţii de bucate, copturi, vinuri, fructe, lucruri manuale ale meșterilor populari. Organizam concerte cu ansamblul folcloric din sat, care erau menționat cu locuri de frunte.
Ziua satului Piatra „575 ani de la fondare”. La data de 19 mai 2013 au fost invitate personalități din alte localitati, care au fost băștinași din sat ca:
– Sura Constantin- prorector al Universitatea Tehnică, -Moldovanu Dumitru, decan la Academia de Studii Economice,-Boțan Gheorghe- politician, ambasador al Republicii Moldova în Germania și alții.
– Ziua satului Jeloboca ,240 ani de la fondare, pe data de 27 octombrie 2014. Sărbătoarea a fost binecuvântată de un grup de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Antoniu de la Mitropolia Basarabiei. Apoi a urmat un concert organizat de lucrătorii de cultură, impreună cu lucrătorii de la Centru de Plasament. Au fost felicitați şi onoraţi cu cadouri familiile, care au împlinit 50 ani de căsnicie, ca de exemplu Jengan Gheorghe si Iulea, omagiați de vârstă, veterani ai muncii și alții. Au fost invitaţi artiştii: Mariana Sura, Diamanta Paterău, Marin Ganciu etc.
9.Pe care oameni personal i-aţi ajutat din partea primăriei- material, moral, sfat etc.
Persoanele, care s-au adresat au fost ajutati material:
-de la Consiliul Raional Orhei au primit pâna la 900 lei – 45 persoane.
-de la Asistenta Sociala – 324 persoane
-de la Crucia Rosie – 10persoane
Moral și cu sfaturi in toata ziua pe toți care se adresau.
- În opinia Dvs. ce importanță are râul Răut pentru comuna Piatra, Jeloboca şi oamenii din ambele sate?
-Satele comunei Piatra sunt asezate pe malul stâng al râului Răut. Râul a avut și are o mare importanță. Pe râu intre satele Piatra si Jeloboca a fost construită o mică hidrocentrală electrică, care asigura cu electricitate localitatile din jur. O altă importanţa, e ca oamenii pescuiau, se scaldau. Acum râul este o sursa de adapare a animalelor.
- Ați simțit sustinerea Consiliului Raional Orhei in solutionarea unor probleme s-au nu? Care au fost ele?
- -Din partea Consiliului Raional Orhei, in cei 4 ani nu am prea avut susţinere, fiindcă presedintele Consiliului Raional a fost din partea PLDM, domnul Ștefârtă Ion. El pe cei de la alte partide puţin ii ajuta. Scrisorile noastre nu mai ajungeau la consiliul, ori dispareau, ori primeam refuz. Am apelat la cofinanțarea constructiei unei scene de vara in satul Jeloboc, președintele raionului a refuzat fara a discuta in consiliul. Cu părere de rau, influența partidelor persistă in toate domeniile, inclusiv și in administrarea locala.
12.Care sunt cele mai mari probleme întâlnite de un primar rural?
-Cele mai mari probleme ale unui primar rural sunt:
-Lipsa susținerii atât moral, cât și financiar din partea Consiliului raional și alte organe publice;
– Lipsa finanțelor (puțini agenți economici în teritoriul)
– Lipsa locurilor de muncă pentru cetațeni,
– Lipsa de tehnică pentru ordine in teritoriul .
13.După expirarea mandatului, unde ați început a lucra? Diferența?
Dupa expirarea mandatului m-am angajat in calitate de contabil sef al S.R.L. „ROXIAUDIT”. Diferenţa e foarte mare. Sunt mai liniştită şi mai libera, pentru familia mea.
14. Este diferență dintr-un bărbat primar și o Doamna primar?
Această diferență o pot face alegătorii- cetaţenii.
15.Cum s-a întâmplat, ca Conacul Boierului de la Serbinica, care are valoare istorică şi este monument istoric a devenit proprietate privata pentru ce s-a achitat banuti?
-Conacul Boierului (Bogdasarov) de la Serbinica pâna in 1994 se afla la balanța sovhozului ” Serghei Lazo”. Dupa privatizarea sovhozului, toate clădirile au devenit o cotă valorică a tuturor lucrătorilor. Apoi 5 persoane: fostul director a sovhozului Pojar Matei, inginerul- sef, Veverita Petru, fostul primar Cazachevici Mihail şi alte 2 persoane fizice din Chisinau au fondat S.R.L.”Aghajari”, care au incheiat contracte cu proprietarii de cote de teren şi de bunuri. In anii 2004-2005 Veverită Petru devenind primar prin Hotariri de Judecata, a privatizat tot imobilul cetatenilor. In felul acesta a privatizat și Conacul Boierului.
Eu vă mulțumesc pentru interviul acordat și vă urez multă sănătate şi succese.
Interviu realizat de Axenia IASIR (Chișinău)
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.