ISTORIE FALSIFICATĂ – MUZEUL B.N.R. DE LA TISMANA

Tismana_1944-2016 prezentăm un succint remember istoric al „Tezaurului României” de la B.N.R. ascuns preventiv, din ordinul Conducătorului Statului, Mareşalul Ion Antonescu, de teama consecinţelor ocupaţiei sovietice, la Tismana. Textul este semnat de jurnalistul Ion Cristoiu[1], titlul comentariului său fiind: „De teama ştiu eu Cui, Mugur Isărescu falsifică Istoria României”, care, spre onoarea sa, „corectează” poveştile măsluite ale „Terminatorului” postdecembrist al tezaurului de la B.N.R., pensionarul activ şi guvernator pe viaţă, Mugur Isărescu[2] emise cu prilejul inaugurării muzeului. Acesta, a extirpat fără scrupule elemente esenţiale ale realităţii, inclusiv ordinul Mareşalului Antonescu, construind – în mod inacceptabil şi condamnabil – o istorie falsificată. (Ion Măldărescu).

Ca gazetar prin Istorie (nu istoric, e prea pretenţios pentru mine), am vrut să scriu o carte despre Lovitura de stat de la 23 august 1944. În chip inevitabil, am studiat la Bibliotecă şi în arhive tot ce-a făcut Mareşalul Antonescu în 1944, mai precis până la 23 august 1944. M-a preocupat şi mă preocupă în continuare această perioadă din Istoria României şi pentru că țin să-mi imaginez ce încerca elita politico-militară şi intelectuală a României în faţa Tăvălugului rusesc în năpustire către țară.

– 18 martie 1944, ruşii au forţat Nistrul pătrunzând pe teritoriul României;
– 26 martie 1944, trecuseră Prutul, cucerind localitățile Botoşani, Rădăuţi, Bălţi, Paşcani.
Cu nici trei ani înainte, în 22 iunie 1941, Armata Română trecuse Prutul în Basarabia.
Acum, Armata Română trecuse Prutul în sens invers;
– De pe 17 aprilie 1944 până în noaptea de 19 spre 20 august 1944, când s-a spart Frontul Moldovei, frontul s-a stabilizat pe un aliniament care începea de la Gura Humorului, trecea pe la nord de Iaşi, nord Corneşti până la Orhei şi de aici pe cursul inferior al Nistrului până la Marea Neagră.
– Din 17 aprilie 1944 noi, românii, am avut un răgaz. Dinspre ruşi, fireşte.
– Dinspre anglo-americani, n-am avut o clipă de răgaz. Ne-au pisat cu bombardamentele de ne-au mers fulgii! Pentru asta, după decembrie 1989 le-am dedicat un monument!

Ce-a făcut Mareşalul în acest răgaz?

– a încercat să negocieze cu Aliaţii ieşirea României din Război. Aliaţii l-au trimis să negocieze cu ruşii ;
– a încercat să negocieze cu ruşii, prin Frederic Nanu, la Stockholm. Stalin era pe cale să cedeze (Mareşalul a fost sabotat şi trădat în permanenţă de rege şi camarila regală – n.n.I.M).
Rezistenţa frontului din Moldova îl îngrijora. Se afla într-o cursă contracronometru cu anglo-americanii, debarcaţi în Normandia, pentru cine intră primul în Berlin. Numai că deodată, în timp ce Mareşalul cerea ca Basarabia şi Bucovina să fie discutate după Război, Stalin s-a trezit cu oferte mult mai generoase din partea lui Iuliu Maniu, din partea Regelui şi din partea lui Gheorghe Tătărescu.
Chiar la Stockholm (în acest timp – n.n.I.M.), Frederic Nanu era lucrat de un trimis al camarilei regale, George I. Duca. O altă preocupare a Mareşalului a fost punerea la adăpost a Tezaurului românesc. A Tezaurului întruchipat de elita României. Drept pentru care, din aurul dat de nemţi (contr plată pentru petrolul şi produsele agricole vândute Germaniei de către România – n.n.I.M.), a creat un Fond în Elveţia, care urma să fie folosit de membri ai elitei, plecaţi peste graniţă. Fondul a fost păpat de membrii Camarilei Regale, în frunte cu Buzeşti, cei cărora Pamfil Șeicaru le spunea „băieții de bine”.

23 august 1944

Un Tezaur care trebuia pus la adăpost era cel al B.N.R. Mareşalul Antonescu a cerut B.N.R. propuneri de punere la adăpost a Tezaurului. S-au vehiculat multe scenarii. Inclusiv cel al scufundării în Dunăre. S-a ajuns până la urmă la decizia transportării şi adăpostirii la Mânăstirea Tismana. În consecinţă, între 11-22 iulie 1944 au fost transportate la Mânăstirea Tismana şi adăpostite într-o pivniţă 4.086 de casete cu 215 tone de aur (alte opinii şi documente menţionează cantitatea mult mai apropiată de realitate, de 244,9 tone-aur – n.n.I.M.).
– Pe 6 septembrie 1944, Consiliul General al B.N.R., dându-şi seama că Tezaurul putea fi descoperit de ruşi, cu aprobarea Guvernului Sănătescu, l-a mutat într-o peşteră din apropierea mănăstirii.
– În 1947, Tezarul a revenit la București („ajustat” de sovietici în contul datoriilor de război, parte care a luat calea Moscovei – n.n.I.M.).
Cu vreo câţiva ani în urmă, ajungând la Tismana, am fost dus să văd peştera.
În această peşteră, B.N.R. a decis în 2013 să amenajeze un Muzeu. Muzeul a fost inagurat marţi, 26 iulie 2016 (cu prezentarea de către Mugur Isărescu a unei versiuni falsificate a istoriei depozitării aurului României. Atunci, pe vreme de război, Ţara avea cca. 250 de tone-aur. Astăzi, avem doar imagini fotografice – n.n.I.M.).Grafica – Ion Măldărescu

REDACȚIA ART-EMIS

SURSA: http://www.art-emis.ro
–––––––––––––––––––
[1] http://directproprietar.pro/Ion-Cristoiu–De-teama-tiu-eu-Cui–Mugur-Isrescu-falsific-Istoria-Romniei
[2] Falsuri isăriste http://www.gds.ro/Actualitate/2016-07-28/povestea-aurului-de-la-tismana/

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, BIBLIOTECA SECRETELOR ISTORIEI, Documente, IN MEMORIAM, MILITARI DE CARIERĂ:, OAMENI DEOSEBIŢI, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s