RESTABILIREA ADEVĂRULUI – MONUMENTUL APOSTOLII BASARABIEI

RESTABILIREA ADEVĂRULUI DESPRE MONUMENT

 

dscn2710Ieri, 11 octombrie 2016  la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu” a avut loc  şedinţa serviciului Adevărul Istoric, condus şi moderat de cunoscutul istoric şi politician dr.hab. Anatol Petrencu.

Cei trei martiri au fost- Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. Evenimentul a început cu o depunere de flori la monumentul celor 3 martiri, recent restabilit, situat în partea stângă a Catedralei din parcul cu acelaşi nume. După această emoţionantă depunere de flori, la care au fost prezenţi şi reporterii de la Radio Moldova şi televiziunea NorocTV, toţi cei prezenţi au venit în sala engleză a Bibliotecii Centrale unde a fost continuat acest eveniment.

dscn2714Moderatorul i-a oferit cuvânt celebrului om de cultură şi enciclopedist Iurie Colesnic, care are o parte forte în restabilitea adevărului despre acest monument, cât şi în restabilitea propriu zisă a monumentului. În faţa celor prezenţi a mai vorbit un descendent al familiei Godorogea, domnul Dumitru Godorogea, viceministrul Agriculturii. Fiind unul din urmaşii lui Andrei Hodorogea el a venit cu iniţiativa de a reproduce monumentul şi a-l instala în locul unde cândva se afla originalul.

Dumitru Godoroja, născut ca şi predecesorul său în satul Slobozia-Hodorogea din raionul Orhei, a considerat  că e o chestiune de onoare să fie comemorat astfel unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai neamului. „Andrei Hodorogea a fost un om înstărit şi influent. Din datele pe care le am, ştiu că Onisifor Ghibu a trăit în Moldova, a fost găzduit în casa lui Andrei Hodorogea, fiindcă erau buni prieteni. El a stat la bazele formării Partidului Naţional Moldovenesc. Facem parte din aceeași familie, doar că numele meu a fost rusificat”, a declarat Dumitru Godoroja.

Domnia sa a ţinut să mai menţioneze, că cel mai dificil lucru a fost nu constituirea şi construcţia monumentului, ci depăşirea barierelor birocratice pentru oficializarea acestui monument.

Cei trei martiri, Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au murit de tineri în plin proces de eliberare națională a Basarabiei. Erau prieteni care luptau pentru aceeași cauză – reîntregirea neamului românesc. Alexei Mateevici a fost răpus de tifos exantematic, pe 13 august 1917, la o lună după ce a scris poezia „Limba noastră”. O săptămână mai târziu, o bandă de militari ruși bolșevici care mai mișunau prin Basarabia îi asasinează pe redactorul ziarului „Cuvânt Moldovenesc” Simion Murafa și inginerul Andrei Hodorogea. Actul a șocat întreaga societate, pentru că Murafa și Hodorogea erau importante figuri ale vieții politice și culturale. Reinstalarea Monumentului celor trei martiri este o recuperare necesară pentru memoria colectivă a românilor moldoveni. 

La respectiva şedinţă au mai vorbit, cercetătoarea Maria Işaev, dr. hab. Aurel Marinciuc, istoricul arhivist Alexandru Moraru, şef serviciu la Biblioteca Centrală şi alţii.                    

ALEXANDRU MORARU

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, ÎN OBIECTIV, Documente, IN MEMORIAM, ISTORIA IN IMAGINI, OAMENI DEOSEBIŢI, PUNCTE DE VEDERE, Video. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s