ION COSTAȘ: ”MIROASE A PRAF”

costasion_art-emisPână în anul 1992, la guvernare erau oameni care se gândeau cu adevărat la țară, la oameni, dar pe care i-a fugărit vechea nomenclatura partiinco-comunista. Apoi, a ajuns la putere Mircea Snegur, cei din „Casa noastră Moldova”, comuniştii-agrarienii-adepţii înflăcăraţi ai lui M. Snegur în frunte cu liderul lor spiritual economic prim-ministrul A. Sangeli, pe urmă Petru Lucinschi cu garda din conducerea P.C.R.U.S. si reprezentanţii sistemului K.Г.Б (K.G.B.) cu preluarea puterii de Snegur apoi Lucinschi a alungat un mare roman şi unionist Alexandru Moșanu – Preşedinte parlament. Lucinschi împreună cu Snegur au restabilit Partidul Comunist care este prezent şi azi in Republica Moldova (unica republică a fostului U.R.S.S. care mai are pe eşichierul politic elită compusa şi din comunisti sadea). Iată, aici sunt greșelile noastre strategice principale. O altă greșeală enormă pe care am făcut-o noi în Parlament este că am acordat cetățenie tuturor si celor cu reşedinţa de o zi în Moldova. Ieri – venit din Kamceatka, azi – cetățean al Republicii Moldova. Uitați-vă ce-au făcut Țările Baltice. Ei nici astăzi nu acordă nimănui cetățenie dacă nu au rădăcini în aceste state. Le acordă numai permise de ședere, fără drept de vot sau în Parlament ca să poată decide soarta și viitorul țării. Acesta miopie strategică pentru destinul neamului s-a făcut la noi în timpul lui Snegur, s-a prelungit în timpul lui Lucinschi, iar pe vremea lui Voronin s-a întărit. Iată unde este tragedia noastră. Apoi a crescut o generație nouă, tinerii rechini şi şacalii politici precum Plahotniuc, Filat, Diacov, Dodon și mulţi alții, o pleiadă întreagă de șmecherași care ne-au pus în mâinile unor criminali ce ne jefuiesc, aleg guvernul noaptea, pe furiș, aduc oameni corupți şi şantajabili la guvernare. Aceeaşi situaţie o regăsim şi în domeniile: financiar, economic şi judecătoresc – care e putred -, procuratură, M.A.I. etc. Foarte mulți veterani se declară participanți la război, dar dacă-i iei la puricat, descoperi că nici nu au fost prezenţi acolo. Poate a adus ceva logistică, vreo două găleți de apă,o damijenă de vin şi frigărui pe poziţii de luptă, fapte pentru care se auto-declară participanţi la război. Fiecare partiduț, fiecare mișcare vrea să-i atragă, să aibă combatanți ca să-și ridice ratingul.

Adevaraţii combatanți sunt dat uitării, neglejaţi de guvernanţi şi funcţionarii locali, afectați de sărăcie. Au o pensie mizeră și, sărmanii, caută unde să se aciueze pentru a mai câștiga o bucată de pâine. Dar să nu uităm că ei au fost îndoctrinați destul de puternic de armata sovietică, de imperiu și sunt dezorientați, amăgiți, păcăliți ani in sir. Când a devenit Nicolae Timofti președinte, m-am întâlnit cu el, i-am spus că nu are partid și i-am propus să creăm o structură un O.N.G. alcătuit din foştii combatanţi şi military în rezervă sau în retragere, militari de bună-credință, sub patronatul șefului statului. Aceasta l-ar fi protejat atunci când s-ar decide să facă regulă şi ordine în Republica Moldova, să distrugă cancerul mafiot şi corupţia care a ajuns un real pericol pentru binele omenilor cinstiţi, oneşti şi corecţi cand ar fi luat decizii neconvenabile împotriva corupţilor. Timofti mi-a spus că el nu se ocupă cu politica și i-am zis „la revedere!”. A fost şi o propunere pentru unirea participanţilor la războiul din 1990-1992, dar n-a vrut. Era vorba de o structură creată pe lângă Consiliul Suprem de Apărare, el fiind comandantul suprem al Armatei. Există asemenea formaţiuni în Franța, Germania, Federația Rusă etc. A fost fricos, avea stăpânii lui de care asculta. Tragedia noastră e că, timp de 200 de ani, imperiul a lucrat puternic și ne-a deznaționalizat complet. A reusit să bage genetic frica în moldovenii-români din Basarabia. Și eu am fost deportat cu familia în Kazahstan din 1949 până în 1958. Tata a fost prizonier român de război (cazut la Cotul Donului) și când a fost eliberat din lagăr, în 1949, în Țarigrad, Drochia, după trei luni am fost deportați in Kazakstan cu toata familia. Ne-am pornit de aici cu părinții, eu și două surori și ne-am întors în Moldova la Tarigrad.

În cariera mea militară am muncit mult, am făcut faţă la cerinţele dure ai serviciu de ofiţer şi comandant de aviatie . Am absolvit Școala superioară de aviație militară din Harkov, Ucraina. Sunt pilot pe supersonice avioanele MiG-23, MiG-25 care au zburat la înălțimea de 30 de kilometri și viteza de 3M, am fost numit comandat de regiment MiG-29 în Republica Democrată Germană (R.D.G.), apoi comandant de divizie de aviaţie cu trei regimente în districtul militar Transbaical. Am 2.800 de ore de zbor. Am absolvit cu brio Academia militară de aviaţie „J.Gagarin” şi Academia Marelui Stat Major General al Armatei Sovietice. Ca să fii apreciat la justa valoare în armata imperială (U.R.S.S.) trebuia să fii mult mai bun în meserie şi cu capacităţi net superioare celor de originea slavă. Am depus mult efort şi energie ca să fac faţă cerinţelor dure militare şi să fiu avansat în funcţii iportante în armata sovietică, până la gradul de general aviator. La începutul anilor ’90, i-am sugerat lui M. Snegur – Comandant Suprem al forţelor militare ale Republicii Moldova – ideea de a chema acasă militarii înregimentaţi în armata U.R.S.S., originari din Moldova. Unii, cei erau patrioţi au venit la chemarea neamului sa servească Moldova să-i apere integritatea, onarea şi demnitatea, alții nu.

De exemplu, Generalul Victor Gaiciuc, prietenul lui Dodon, era politruc atunci în unul din regimentele de aviaţie din R.D.G. și la idemnul şi chemarea în armata Moldovei pentru a o apara a refuzat categoric. Astăzi, printre veteranii conduşi de Gen. Victor Gaiciuc circulă pliante denigratoare la adresa Maiei Sandu. Eu nu înțeleg ce fel de ofițeri sunt aceștia. V-am spus ce este Gaiciuc: un laș și un fricos. Atunci, când aici era război, se vărsau pâraie de sânge și trebuia apărată integritatea teritorială, Onoarea şi Demnitatea acestui Neam, a acestei fâșii de pământ, el a refuzat să vină din Germania unde era politruc în unul din regimentele de aviaţie. A venit după ce s-a terminat războiul de la Nistru, după un an. A ocupat diferite funcții până Vladimir Voronin l-a făcut ministru al Apărării. Gaiciuc e de făcătură îndoielnică și ca om, și ca general. A adunat în jurul său o mulțime de lepădături şi profitori. Atunci când era la Bruxelles în calitate de Ambasador la N.A.T.O., s-a făcut mare prieten cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care era reprezentantul Federației Ruse pe probleme militare la Bruxelles. I l-a prezentat lui Dodon pe Rogozin și nu întâmplător acesta vine în Republica Moldova ca la dânsul acasă, unde declară prostii, precum declaraţia: „tancurile ruse nu au nevoe de licenta si permis de trecere la vamă” (D. Rogozin). Simte că are aici un teren propice și se comportă ca un bistruc, ca un huligan politic. Când vine în Republica Moldova, Rogozin trebuie întâmpinat foarte rece. Ca un demnitar care vine și reprezintă o țară ce ne-a ocupat teritoriul din 1991 și are armată de ocupație pe teritoriul unui stat suveran, independent și neutru, fără acordul acestei ţări. Reprezentantul Rusiei minte de 25 ani că armata rusă se va retrage. El, însă, vine ca un stăpân. Nu are ce căuta aici! Trebue întâmpinat cu demonstraţii protestatare.

13_noiembrie_2016-maiasandu-800Până când nu-și îndeplinesc rușii promisiunile făcute oficial, la Porto și Istanbul privind retragerea armamentului şi a trupelor Armatei a 14-a ruse din stânga Nistrului, noi trebuie să-l boicotăm permanent. Ei au luptat împotriva noastră (inclusiv D. Rogozin a fost cel care a luptat nemijlocit cu arma în mână împotriva militarilor şi combatanţilor noştrii în războiul de la Nistru), ne-au nimicit, ne-au scăldat în pâraie de sânge, ne-au schilodit, au lăsat în urmă văduve și copii orfani, au creat pe teritoriul nostru un stat în care armata de ocupație susține separatismul. Și noi să-l întâmpinăm cu vin, flori, dansuri și pupături? El trebuie primit cu circumspecţie și declarat persona non grata, aici! La asta trebuie să se gândească demnitarii care pretind că țin la bucata asta de pământ şi ne garanteză integritatea, suverenitatea şi pacea. Cât despre ideea federalizării Republicii Moldova, nu-i aparţine lui Dodon. El primește indicațiile de la Kremlin și este hrănit tot de acolo prin off-shore-uri. Există probe, nu sunt vorbe. El o să îndeplinească ordinile şi dispozițiile Kremlinului pentru federalizarea acestei fâșii de pământ. Ce înseamnă federalizarea? Distrugerea firavei statalități, iar după realizarea planului, Republica Moldova nu va mai exista ca stat. Va fi din nou o colonie, o gubernie a imperiului rus. Asta vrea să facă Dodon, care a primit ordin de la Moscova sa federalizeze acest petic de pamant. Un stat în Transnistria, unul în Găgăuzia, altul în nord la Balţi, la Chişinau, mai pe scurt în fiecare sat cate un stat. E o prostie, o aberaţie criminală. În niciun caz nu trebuie să acceptăm așa ceva.

In presa international circulă comentarii despre iminenţa unui al treilea război mondial. Mușunoiul acesta din Africa de Nord și Orientul Apropiat, Egipt, Algeria, Tunisia, Irak, Iran, Siria, valurile de emigranți, stricăciunile care se fac etc. sunt îngrijorătoare. Și războiul nedeclarat pe care îl duce Rusia în Ucraina denotă că „miroase a praf”, cum spunem noi, militarii. În opinia mea, Putin nu este atât de limitat și primitiv, dar nici președintele celeilalte supraputeri ca să se ajungă la niște tensiuni bilaterale de natură să genereze situații imprevizibile. Partea care o să piardă într-un eventual război o să aplice neapărat arma atomică. Și atunci va dispărea lumea. Nici celălalt nu o să stea cu mâinile în sân. Ei își dau seama de asta şi de posibilitatea dispariției vieții pe pământ. Poate să se zădărească unul pe altul, să se muște, să-și scoată ochii unul altuia, dar nu cred că Putin are dreptul, curajul şi iresponsabilitatea ca şef a unui stat nuclear şi puternic pe plan global să apese butonul nuclear, fără să se consulte cu forțele respective din Federația Rusă. Așa e și la americani. Apăsarea asta a butonului are o protejare multiplă. După Hiroshima și Nagasaki toti oamenii responsabili, sănătoşi mintal, au văzut la ce consecinţe poate să duca folosirea aceastei arme apocaliptice pentru întreaga omenire.

Un grup de generali patrioţi ai Republicii Moldova ne-am adunat pentru a o sprijini pe Maia Sandu în Campania pentru alegerile prezidenţiale. Ne-am săturat să vedem dezmățul, haosul administrativ, furturile, hoția și tupeul guvernanților în raport cu populația de aici. Că în Republica Moldova nu locueişte un popor, ci o populaţie multinatională. În 200 de ani, imperiul rus, apoi U.R.S.S. ne-au deznaționalizat, dar am rezistat şi în acest moment suntem al doilea stat românesc. În integrarea europeană, noi nu putem sări peste România. Așa cum nici Dodon – dacă vrea să restabilească relațiile cu Rusia -, nu va putea sări peste Ucraina, care are aspirații proeuropene. Le spun și colegilor generali de bună-credință, cu coloană vertebrală: măi, fraților, vouă nu vă este rușine, faceți parte din neamul acesta, de faptul că un pui de om cum este Maia Sandu și-a asumat responsabilitatea de a elimina acest balast, cancerul mafiei şi corupţiei acumulat de 25 de ani și voi stați într-o parte? Aşteptaţi ca ea singură să elibereze statul din captivitate clanurilor corupte şi a sistemului de guvernare mafiotizat? Maia Sandu merită toată stima, are integritate, este dintr-o bucată, nu este pătată. Nu neg că o femeie poate să conducă mult mai bine decât un bărbat. Exemple în istoria recentă găsim destule: Margaret Thatcher, Angela Merkel, Dalia Grybauskaitė… Imperiul rus a fost creat tot de o femeie, țarina Ekaterina.

În Republica Moldova a ajuns să se fure cu miliardele. Hoţii sunt cunoscuţi de toata lumea dar trăiesc „bine-mersi”, liberi şi prosperi, deţinând în continuare funcţii importante şi cu putere de decizie în stat. Vă dați seama ce înseamnă să furi un miliard de dolari? Asta înseamnă ca în fiecare zi să furi câte un million de Euro 365 de zile – 365 de milioane. Ca să furi un miliard, trebuie să furi trei ani la rând în fiecare zi câte un milion de dolari, dar nu numai unul a furat, ci o gașcă întreagă de hoţi şi ctiminali, o adunătură, de escroci. Dodon zice că a fost în opoziție? El a crescut împreună cu Olejca fiul lui Voronin si Plahotniuc lângă Voronin – preşedinte al Republicii Moldova. Cine a creat prima schemă de furt la energia electrică, în mafia cărnii, a peştelui, a ţigărilor, a produselor petroliere si a zahărului? Sistemul bancar a fost fraudat încă în timpul lui Voronin. Dar renumitul „Metalferosa”? De atunci se trag toate aceste hoții, mafia și corupția, iar sfârşitul nu se întrezăreşte. Dodon este omul sistemului care a fost creat de Luchinschi, Voronin, a celor care conduc Moldova până în ziua de azi. „Dodon conecno parsivet, sukin san no on Naș sukin sân” (fiu de cățea al nostru – n.n.), nu-i așa? Dodon ne promite că o să trăim bine cu Rusia. Eu unu nu vreau, nu accept acest viitor, pentru că am simțit pe pielea mea ce înseamnă asta in zilele noastre! Poporul rus merită tot respectul, dar cei care sunt la Kremlin duc o politică imperial. Activitatea lor este dominată de idea refacerii cu orice preţ a imperiul U.R.S.S. în vechile sale graniţe. Nu vreau să fiu din nou făcut cu forţa „frate” cu un kazah, osetin, calmac, tadjik, uzbek, mongol… Nu ! Eu personal vreau să fiu frate cu frații noștri din România, cu Europa, cu civilizaţia, frate cu un spaniol, portugez, francez, german, danez, italian etc. Douăzeci și opt de state au semnat Acordul de Asociere cu U.E. a Republicii Moldova. Asta nu e o glumă, și iată, vine un nesăbuit pe nume Dodon care spune că va rezilia acest document. Că moldovenilor – proclama Dodon – va fi mult mai bine în Uniunea Vamală şi nici în ruptul capului, în Uniunea Europeana! Încotro ne duci, flăcăule? Înspre război, haos, dezmăț, sărăcie, corupție, mafie şi schlavie?

Dacă Dodon va ajunge Președinte, adio integrare în U.E.! El a declarat de câteva ori și acum dă un pic înapoi. Strategii ruși vor să păstreze în continuare influența Rusiei în această zonă care a fost U.R.S.S. Totodată, garanţiile şi creditele preferenţiale care veneau din U.E. la noi, se vor termina. Rusia a investit enorm în Transnistria, Sovieticii au construit obiectivele strategice industriale anume acolo, fiindcă își dădeau seama că va veni timpul când minciuna va ieși la suprafață. 75% din rușii din Republica Moldova locuiesc în Transnistria unde sunt mulți pensionari militari ai fostei armate a U.R.S.S. şi stabiliţi cu traiul acolo. Toate imperiile s-au destrămat, este un proces firesc. Asta trebuie să conștientizăm. În Rusia sunt peste 100 de naționalități, acolo fierbe deja oala multinaţională, care odată și odată o să explodeze. În apropiere de Moscova sunt 14 milioane de musulmani, se construiesc multe moschei şi în Moscova.

Dacă ajunge Dodon Preşedinte, ne așteaptă federalizarea. Acesta e ordinul venit de la Moscova, deşi nu cred că planul diabolic ai ruşilor cu crearea Novorusiei va reuși. S-a încercat, dar nu le va ieși ca Marea Neagră să fie din nou lacul Rusiei, pentru că mai sunt și alte forțe pe lumea aceasta. O să încerce să ne bage și în structuri militare ruse, burse pentru studenţii din facultăţi în Rusia şi multe altele. Ne așteaptă timpuri extrem de grele şi continuarea deznationalizării energice şi masive a moldovenilor-români. În cazul în care Maia Sandu va fi preşedinte, problema se pune diferit. Ea are relații sănătoase și credibile cu structurile internaționale și cu statele europene. Prin ea vom avea relații mai stabile cu U.E. și vom mai avea speranța că, în timp, cu ajutorul, suportul diplomatic, economic, spiritual ai fraţilor noştrii din România, vom ajunge în U.E. Tot ea ne oferă si încrederea că se va putea lupta cu corupția pătrunsă la noi pe verticală şi orizontală, în toata societatea. Fiind o persoană integră, am putea face schimbări majore în lupta cu mafia de la guvernare și va fi păosibilă schimbarea iportantă a mentalității politicienilor. Apar premise pentru a ridica nivelul de trai în Republica Moldova, inclusiv prin restructurări ale sistemului administrativ. Trebuie să votăm un om incoruptibil, cu demnitate, ca și copiii și nepoții noștri să trăiască aici și să nu plece după o bucată de pâine la Moscova sau în Vest.

Adaptare după interviul apărut în data de 9 noiembrie 2016, în publicaţia „Ziarul National”
Nota redacţiei
– Generalul Ion Costaș a fost ministru al Afacerilor Interne și al Apărării din Republica Moldova între anii 1990-1992.
– Expresia cazonă „Miroase a praf” sugerează iminenţa unei posibile confruntări sau a unui pericol.

SURSA:www.art-emis.ro

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, Documente, MILITARI DE CARIERĂ:, OAMENI DEOSEBIŢI, PRIETENII M-AU INFORMAT:, PUNCTE DE VEDERE, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s