POD VIDEO CERNĂUŢI- CHIŞINĂU- HOTIN: ALEXANDRU HÂJDĂU- VIAŢA ŞI OPERA

POD VIDEO CERNĂUŢI- CHIŞINĂU- HOTIN: ALEXANDRU HÂJDĂU- VIAŢA ŞI OPERA

La 29 noiembrie 2016 în incinta Centrului de Excelenţă a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a avut loc Conferinţa ştiinţifică video „Alexandru Hâjdău- Viaţa şi opera” la care au participat Biblioteca Publică din Cernăuţi şi  Muzeul de Istorie din Hotin (azi în Ucraina). De facto, prin această activitate, a fost constituit un triunghi video informaţional- ştiinţific, care a fost o premieră absolută în ceia ce priveste subiectul propus, dar şi echipamentul tehnic performant.

pod-video-4pod-video-1

Iniţiativa petrecerii unui asemenea for ştiinţific de la distanţă le-a aparţinut colegilor noştri din Ucraina şi respectiv susţinută de conducerea de vârf a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”(dr. Mariana Harjevschi, director general),  care a şi dat undă verde în realizarea acestui proiect, patronat de la început până la sfârşit de directorul- adjunct doamna Tatiana Coşeri.

La realizarea acestui proiect inedit cu partea asigurării tehnice s-a inclus domnul Victor Rusu, colaborator cu experienţă al Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”. Trebuie să recunoaştem, că domnia sa s-a isprăvit de minune cu această misiune, aşi zice chiar dificilă. Totul a fost pregătit din timp, cu o verificare minuţioasă şi din acest motiv, din start au fost excluse toate problemele, care ar fi putut fi la stabilirea triplei conecsiuni internaţionale. În virtutea celor relatate, îi aducem  domnului Victor Rusu mulţumiri şi respect pentru profesionalism practic.

Trebuie să menţionăm, că la prezentul eveniment, partea leului i-a revenit Bibliotecii Centrale a BM „B.P.Hasdeu”(director Liuba Muntean), deoarece suportul organizatoric din punct de vedere ştiinţific i-a revenit ei. În acest volum de activitate s-au inclus: selecţia oamenilor de ştiinţă- specialişti în subiectul propus şi posibilitatea de comunicare în limba rusă în respectiva formulă, stabilirea contactului şi primirea acordului de participare din partea savanţilor, în cazul concret- doctor habilitat în filozofie, profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, domnul Dumitru Căldare şi profesorul universitar, doctor în istorie de la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, domnul Valentin Constantinov.

pod-video-2pod-video-3

După o scurtă întroducere, făcută de doamna Tatiana Coşeri, în faţa camerei de luat vederi, a vorbit în ucraineană bibliotecara filialei ” Lesea Ukrainka”, care relativ a creat o atmosferă degajată şi a stabilit un contact mai călduros.  Istoricul arhivist și publicist Alexandru Moraru, șef serviciu la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu” a prezentat savanții invitați, apoi i-a oferit cuvântul dr. Valentin Constantinov. Domnia sa, a vorbit despre viața și activitatea lui Alexandru Hâjdeu, menționând și condițiile în care au fost scrise aceste lucrări. Au fost spuse informații necunoscute până în prezent. Doctorul habilitat in filozofie, domnul Dumitru Căldare a venit cu un discurs interesant și original, bazat pe mai multe documente descoperite recent, menționând valoarea și contribuția filozofilor români și ucraineni la cercetarea operei lui Alexandru Hâjdău și filozoful Scovoroda.  După ce Alexandru Moraru le-a mulțumit oamenilor de știință pentru contribuția intelectuală la această întrunire, a transmis legătura la Cernăuți. „Studioul” din Cernăuți și Hotin, au prezentat de asemeni un program științific, care a fost urmărit cu mare atenție de Chișinău. În incheiere, doamna Tatiana Coșeri și Alexandru Moraru au răspuns la intrebările parvenite din Cernăuți și Hotin.

Din motiv, că evenimentul a derulat cu succes, cele trei părți au hotărât să practice și pe viitor această formă de manifestare științifică. 

Colecția MOȘTENIRE (Alexandru Moraru, șef serviciu)

SURSA: http://www.vechisirare.wordpress.com

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, Documente, PUNCTE DE VEDERE, SFATURI PENTRU PRIETENII MEI, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la POD VIDEO CERNĂUŢI- CHIŞINĂU- HOTIN: ALEXANDRU HÂJDĂU- VIAŢA ŞI OPERA

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s