TINERE TALENTE: IONELA CIUTAC- O SPERANȚĂ A POEZIEI SENSIBILE

ionela-1Născută într-o familie de intelectuali  notorii din s. Măgdăcești, Criuleni, Ionela-Cristina Ciutac, elevă în clasaVI a Liceului Teoretic din localitate nu avea nici o șansă să nu fie talentată. Tata, Ion Vasile Ciutac, celebru chirurg și inventator, profesor universitar, doctor habilitat în medicină, care a salvat sute și mii de vieți omenești, care practic prin invențiile sale unice în lume a făcut o revoluție în medicină este și un excelent părinte, care a făcut și face tot pentru ca copila sa să primească o educație și o instruire aleasă. Domnul Ion Ciutac în anii de renaștere națională din Basarabia 1988-1991 (dar și mai înainte- Al.M.) s-a aliniat la cauza națională, nu numai participând la majoritatea Cenaclurilor, ședințelor ”neformale”, a Marilor Adunări Naționale, dar s-a inclus activ pe tot parcursul cu atitudinea sa, cu multe propuneri concrete vis-a-vis de probleme majore ale construirii unei societăți cu adevărat democratice, și spre rușinea celor, care nu l-au ascultat, s-a dovedit în timp că a avut perfectă dreptate.

ionela-2Pentru confirmare este de ajuns să vă propun un material, publicat de domnia sa: https://magdacesti1529.wordpress.com/2015/07/13/ion-ciutac-dezastrul-din-moldova-consecintele-formei-parlamentare-de-guvernamint/ pentru a înțelege cât de mult îl doare pe acest Om, de pământul acesta, de țara aceasta, de istoria și tradițiile naționale ale acestuia…Domnul dr. Ion Ciutac este un patriot, un luptător, un optimist care crede nu numai în Dumnezeu, dar și în biruința binelui asupra răului, crede în reunirea Basarabiei cu Partia- mamă România. Crede, și așa va fi!

Câțiva ani în urmă făceam mai multe filmări și culegeam informații pentru un volum de carte și Blogul pe care l-am deschis special pentru satul Măgdăcești (www.magdacesti1529.wordpress.com) și cu această ocazie, la îndemnul profesoarei de istorie, doamna Eugenia Ciutac și Grigore Spânu, am avut fericirea să fac conoștință cu această familie minunată chiar în casa lor. Atunci am realizat un interviu fascinant cu capul acestei familii:https://youtu.be/DJCOJQDBDok

Mama, doamna Ludmila Ciutac, absolventă a unei facultăți prestigioase a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”, cu o experiență bogată în medicină și asistența socială a contribuit cu efortul său de mamă pentru ca micuța Ionela să se dezvolte multilateral, a ferit-o de boli și de durere, a ferit-o de oameni și influențe nefaste, a crescut-o și crește un copil sănătos, frumos și deștept. Apropo, talentul de a scrie poezie bună domnișoarei Ionela i-a revenit de la mama, doamna Ludmila, care scrie poezie minunată, dar care nu știu din ce motive nu o publică s-o cunoască și alți iubitori ai versului. Probabil că mai mult e vorba de o smerenie, de o cumințenie a unei Femei inteligente, care stă la spatele unui titan al medicinei moldovenești, care este soțul său, dr. Ion Ciutac.

ionela-ciutac-3-001

Azi, 22 decembrie 2016, prestigiosul săptămânal ”Literatura și Arta” nr.51 a publicat un colind frumos scris  de domnișoara Ionela- Cristina Ciutac. Felicitări sincere pentru acest succes modest, dar succes, deoarece poetul, scriitorul și academicianul Nicolae Dabija nu avea să publice în publicația sa niște versuri care nu merită…Această poezie are sfințenia sa și o putem considera pe bună dreptate, o undă verde dată de Marele scriitor acestui copil talentat.

ionela-3Când eram adolescent, apoi student la Universitatea de Stat din Moldova, la mare modă bântuia o vorbă: spune a cui esti, și-ți spun cine ești ?! Apoi dacă folosim acest principiu și în acest caz, vă spun, această tânără speranță a poeziei sensibile este fiica lui Ion și Ludmila Ciutac, din Măgdăcești, Criuleni- o familie model, cum ar trebui să fie măcar câte una în fiecare localitate.

Deoarece ne aflăm în preajma Crăciunului și a sărbătorilor de iarna, nu-mi rămâne decât să felicit întreaga familie cu succesul copilei lor și să le urez LA MULȚI ANI și TOȚI FERICIȚI!

Alexandru MORARU

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în ÎN OBIECTIV, MĂRIA SA - POEZIA ! (dedicaţii şi...), TINERE TALENTE, VIBRAŢIA SUFLETULUI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s