NOUTĂȚI EDITORIALE: ALEXANDRU MORARU- ÎN LABIRINTUL DOCUMENTELOR SECRETE
Noul volum este dedicat copiilor și nepoților autorului. Cartea a apărut în format A4 conține 356 de pagini cu o îngrijire poligrafică excelentă a editurii Tipocart Print.
Conținutul cărții nu este altceva decât o selecție din cele mai reușite articole documentare și publicistice apărute pe parcursul anilor și publicate în majoritatea cazurilor în reviste, ziare dar și anuare ale unor instituții științifice. Sunt articole importante bine documentate cu materiale inedite, care dau peste cap multe minciuni istorice ticluite de istorici de curte sau dușmani direcți și indirecți ai adevărului istoric, printre care se numără kominterniștii mai noi și mai vechi, toate speciile de sioniști și sorosiști, cumpărați cu 30 de arginți de mai marii lumii.
În majoritatea lor, sunt articole scrise în baza documentelor secrete și inedite de arhivă, deoarece autorul a muncit în arhivele statului, mai întâi la Arhiva Națională a RM apoi la Arhiva Organizațiilor Social-Politice a RM (fosta Arhivă a CC a PCM) și într-un caz și altul în funcție de șef secție valorificarea documentelor de arhivă. Fiind îndrăgostit de istorie, autorul paralel cu serviciul de bază, a studiat zeci de mii de documente importante pentru cercetarea istoriei naționale. Multe din aceste documente au fost publicate în premieră absolută în mai multe volume de carte, alcătuind culegeri tematice de documente inedite de maximă importanță în istoria națională. Printre aceste volume se numără:
În anul 2016 istoricul-arhivist și publicist Alexandru MORARU a organizat la Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu o conferință științifică inedită ”Mareșalul Antonescu în istorie și istoriografie”, eveniment dedicat memoriei celor 70 de ani de la asasinarea bravului militar și Conducător al Statului român. A fost un eveniment fără precedent.
În baza comunicărilor prezentate la acest for științific, Al. Moraru a alcătuit și scos de sub tipar”Materialele Conferinței științifice ”Mareșalul Antonescu in istorie și istoriografie”, grație domnului Efim EFROS, om de afaceri, care a sponsorizat apariția acestei cărți, deși într-un tiraj redus (80 de exemplare). Pentru a bucura cumva cititorul, vă comunic că datorită efortului prietenului Alexei Crețu, profesor universitar și al prietenului Alexei Paluță, cunoscut medic a putut fi posibilă apariția cărții cu materialele conferinței într-un tiraj mai solid, la o editură din București. Cu această ocazie, la 29 mai 2017, la Biblioteca Centrală a BM ”B.P.Hasdeu” va fi organizată lansarea acestei cărți și publicul va primi în dar cate un volum de carte.
Să revenim la subiectul nostru. Documentele secrete, care n-au fost utilizate în cărțile lui Alexandru Moraru, au fost cu succes folosite în sutele de articole cu caracter istoric și documentar publicate în mai multe reviste și ziare. Printre acestea se numără: ” Literatura și Arta”, ”Glasul Națiunii”, ”Capitala”, ”Ziarul de Gardă”, ”Magazin Istoric”, ”Historia”, ”Țara”(Iași), ”Flux de Vineri”, ”Analele Științifice ale Universității de Stat din Moldova”, etc.
Pentru a provoca un interes față de noul volum al istoricului Alexandru Moraru, vă șoptim, că cartea începe cu un articol excepțional de proporții ” Cadrele bolșevicilor”, care a fost preluat de renumitul scriitor și patriot Paul Goma în renumita lucrare ”Săptămâna Roșie…”(vezi Editura Vicovia, 2009, pag. 315 – 331) și multe alte articole tăioase informațional.
La finele cărții, pe post de anexă a fost introdus și un ” album personal”, unde au fost incluse un număr mare de fotografii din viața autorului, copilăria, adolescența, anii de studenție și de activitate. Sunt și poze credem noi, mai puțin cunoscute, cum ar fi autorul alături de oameni celebri cum sunt: maestrul Eugen Doga, maestru Iulian Filip, dr. Vasile Șoimaru, profesorul Alexandru Moșanu, generalul Ion Costaș, scriitorul Constantin Dragomir și regretatul poet Ion Vatamanu, istoricii dr. Mariana Țăranu, dr. Ruslana Grosu, dr. Viorica Olaru Cemârtan, dr. Ion Negrei, profesoara Daniela Vacarciuc, istoricul militar Sergiu Munteanu, istoricul literar, cercetătorul Vasile Malanețchi, scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, dr. Mariana Harjevschi, dr. Lidia Kulikovski, distinsul cărturar Iurie Colesnic, renumitul scriitor și publicist, Ion Măldărescu, poetul şi scriitorul Nicolae Dabija, publicistul și editorul Alexandru Ganenco, cunoscutul scriitor Tudor Țopa, profesorul universitar Alexei Crețu, colega Elena Șendrea, doamna Elena Pintilei, enciclopedistul Benedict Ciubotaru, profesorul universitar dr. Anatol Petrencu, doamna Mariana Pagu, colonelul (r) Anatol Munteanu, renumita interpretă Aurica Dicusară (Basarabeanca), scriitorul şi publicistul Grigore Grigorescu, prietena familiei doamna Svetlana Uncuţă, doamna Liuba Muntean, maestru Vasile Iovu și mai multe poze cu copiii și rudele apropiate.
În speranța că volumul va fi apreciat de specialiști și cititori, nu ne rămâne decât să felicităm autorul cu noua realizare.
Cor. portal ”Secretele Istoriei”
Pingback: ALEXANDRU MORARU- ÎN LABIRINTUL DOCUMENTELOR SECRETE | JEVRENI DIN INIMA BASARABIEI
Pingback: ALEXANDRU MORARU: O CARTE DEDICATĂ COPIILOR ȘI NEPOȚILOR MEI | ALEXANDRU MORARU BLOG