LANSĂRI DE CARTE: 10 MAI 2017, BIBLIOTECA CENTRALĂ A BM ”B.P.HASDEU”- CARTE DESPRE APE…

Cartea despre ape, fântâni și izvoare.

Ca militar de carieră am scris și am oglindit detaliat în lucrările mele – cărți și articole publicateși  în reviste militare, despre lupta românilor basarabeni în cel de-al doilea război  mondial, despre evenimentele de luptă pentru independența și suveranitatea Moldovei de peste Prut și despre conflictele militare și războiul Republicii Moldova cu Transnistria separatistă din anii 1990-1992. Acum vin în fața cititorului cu un volum de carte mai puțin obișnuit, care are un stil pacifist, un titlu localizat geografic: ”Fântânile și izvoarele Moldovei de peste Prut”.

Încă în tinerețe, în anii 70 ai secolului al XX-lea am încălecat pe o bicicletă, mai târziu și pe o motocicletă de epocă și am colindat Basarabia în lung și în lat în căutarea de izvoare, fântâni originale și desigur meșteri fântânari. Am stat față în față cu acești oameni care au o intuiție neobișnuită de a descoperi izvoarele din adâncime.După descoperirea  de către meșter a izvorului, se trece la săpatul manual al fântânii cu clădire și îmbrăcarea ei în piatră, după care se ajunge la darul meșteruluicătre oamenii care au nevoie de apa fântânii. Funcțional fântânile sunt diferite și anume fântânile cu cumpănă, fântânile cu roată, cu scripete, cu manivelă, cu ciutură,  cu funie, cu lanț, etc.

La prima vedere s-ar părea că fântâna este accesibilă tuturor, căci ce poate fi mai simplu ca apa pe care o utilizează în permanență omul, dar dincolo de această simplitate, autorul a intuit adevărata valoare a apei, cea de izvor al vieții. Mai mult ca atât apa este furnizor de energie, de fantezie, de tradiție și de istorie , de legătură dintre generații, de eternitate umană.

Eternitatea existenței umane este legată de câțiva factori, doi dintre ei însă sunt decisivi: pământul și apa. De fapt, civilizațiile au apărut lângă apă, s-au format în preajma marilor râuri și lacuri. Unii savanți afirmă chiar că civilizația umană inițial s-a născut în apă.

Cultul apei și mai ales al apelor are rădăcini în spiritualitatea geto-dacă și s-a transmis în mare parte și în creștinism. Anumite fântâni, izvoare, cursuri de apă erau venerate și lângă ele se organizau ceremonii religioase și rituri de trecere. Apa curată a acestor surse era colectată în vase, întotdeauna înainte de răsăritul soarelui și era considerată așa zisa ”apă neîncepută”, folosită în toate ritualurile de purificare, de vindecare a rănilor, a bolilor, izgonirea duhurilor rele; apa mai era folosită și pentru stropirea (aghezmuirea) armatei geto-dace înaintea bătăliilor.

Apa, ca și hrana, este o condiție vitală a omenirii. În toate timpurile, solul, apași aerulaureprezentat cei trei factori de mediu foarte importanți, care formează triunghiul vieții. Acești factori au format populațiile vegetale, animale și umane, după care pe parcursul vieții s-au format și așezările umane, create de om. Oamenii  s-au alimentat cu apă dulce din râuri lacuri, izvoare și fântâni.

Resursele de apă dulce ale planetei sunt limitate, răspândite neuniform în teritoriu și supuse variațiilor sezoniere. Apa constituie o condiție esențială a existenței pe pământ, este vitală pentru conservareași perpetuarea vieții, pentru dezvoltarea comunității umane, fiind determinantul pentru menținerea echilibrului ecologic global al planetei.

Creșterea considerabilă a populației actuale a lumii a determinat și o creștere a consumului de apă dulce. Au fost teritorii și state care din cauza lipsei apei s-au autodistrus.

Acolo unde dispărea apa, dispărea și civilizația. Teritorii înfloritoare altădată, unde

s-au dezvoltat cele mai vechi civilizații ale antichității, precum cele ale Egiptului antic, cu piramidele care ne încântă și în prezent, ale Mesopotamiei, ale țărilor din spațiul nord-african, s-au transformat în imense pustiuri. Prezența izvoarelor de apă le-a adus unor populații înflorirea, după cum împuținarea ori secătuirea acestora le-a adus declinul și în cele din urmă pieirea. Cauza principală a fost dispariția apei în teritoriile respective și lipsa responsabilității omului față de mediu și natură.

În mitologiile antice aflăm că apa stă la baza genezei. Apa acoperă circa 71% din suprafața pământului, volumul de apă pe planeta noastră fiind de circa 1400 de milioane metri cubi. Circa 98 % din acest volum imens de apă este sărată și având un conținut mare de sare, nu poate fi utilizată ca apă potabilă, la irigații și pentru tehnologii industriale. Cea mai mare rezervă de apă dulce se găsește în lacuri, în râurile mari, în calotele glaciale de la ploi, în ghețari și în subteran.

Cartea este un studiu foarte complex, apa fiind privită din mai multe unghiuri de vedereexpuse mai sus, dar în carte demonstrăm că fântâna și izvorulpentru populatia de la sate este vital și ceva foarte important. Românii țin la loc de cinste fântâna pe care o innobilează cu forme frumoase și cu simboluri străvechi, precum: soarele, luna, stelele, păsările, animalele, florile și multe motive geometrice, dispuse în brâie și registre decorative.

Arhitectura fântânilor, tema principală a cărții în general, este ceva nou, ieșit din comun, pentru că în alte spații geografice ale continentului european nu am întâlnit așa ceva. Toată cartea este ilustrată cu fântâni și izvoare. Elementul de bază arhitectural este pregătirea și prelucrarea lemnului, cioplitul, decuparea figurilor din lemn, traforate, crestate cu compoziții luate din natură și din viață, ilustrând plante, arbori, păsări, animale, corpuri cerești. Această lucrare artistică și arhitecturală apreciază valoarea înaltă a meșterilor populari autohtoni și nivelul profesional și artistic al tâmplarilor, lemnarilor și fierarilor moldoveni.

Din lucrare reiese că apa este o sursă importantă de viață, dar și o sursă importantă de inspirație a scriitorilor,  pictorilor, artiștilor și muzicienilor. În carte sunt prezentate lucrări, citate celebre și extrase din lucrările marilor personalități ale lumii, a poeților precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mircea Eliade, Vasile Alecsandri, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ion Proca, Adrian Păunescu și alții.

Cititorul poate lua cunoștință despre calitatea apelor, inclusiv a  celor subterane, și îngrijorarea specialiștilor și a savanților ecologiști despre poluarea apelor din fântâni, izvoare, lacuri și  bazine subterane cu compuși ai azotului, nitriți, nitrați, din urma cărora suferă și va suferi  în continuare populația Moldovei și a României.

Cartea „Fântânile și izvoarele Moldovei de peste Prut” este o enciclopedie a fântânilor Moldovei, pentrucă reprezintă arhitectura localităților din Nordul, Centrul și Sudul plaiului moldav.

Cartea abundă în poze istorice, în poze mai noi și mai vechi, izvoare și fântâni, care au dispărut, dar care rămân în filă de carte ca o mărturie de neșters a civilizației românești pe aceste locuri.

Savanții vor descoperi în această carte toponime inedited, arhitecții vor descoperi detalii uitate, care, modernizate pot reveni în arhitectura contemporană, meșterii populari vor descoperi elemente de ornament produse de inspirația strămoșilor. Iată de ce fântânarii sunt nemuritori. Printre ei, o spun cu plecăciune și cu mândrie, se află și tatăl meu Ilie, de la care am învățat care e leacul pentru setae cea arzătoare și cum să dibuiesc un izvor în adâncul pământului.

Toate acestedestăinuiri despre apă și fântâni lasă impresia că între două coperte sălășluiește un adevărat patrimoniu al civilizație autentică românească. Este o muncă a autorului de zeci de ani, care încununează o operă de cercetare, de sacrificiu și de dorință sinceră de a lăsa o urmă de neșters în cultura română.

Conf. univ., dr.ing. Anatol Munteanu, Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Reclame

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, MILITARI DE CARIERĂ:, OAMENI DEOSEBIŢI, PRIETENII M-AU INFORMAT:, TEXTE ŞI FOTOGRAFII ALE ALTORA, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la LANSĂRI DE CARTE: 10 MAI 2017, BIBLIOTECA CENTRALĂ A BM ”B.P.HASDEU”- CARTE DESPRE APE…

  1. Ion Maldarescu zice:

    De ce pe 10 MAI și nu pe 8, 9, 11 sau 12?Este coincidență sau o zi cu tâlc?Vă citez „Parca nu sunt prost cu totul, dar unele lucruri mi-e greu să le înțeleg”…

    • Pe 10 mai, fiindca in zilele de 8 si 9 mai biblioteca nu lucrează și nu avem unde desfășura evenimentul.Mă citați dintr-un mesaj privat, de aproape 2 luni in urmă, la care așa și n-am mai primit răspuns…dar folosiți fraza ”glumeț”, ca să ințeleg unde-mi este locul?! Nu-mi rămâne decât să vă multumesc! Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s