DIN INTERIORUL DOCUMENTELOR SECRETE
(Cuvânt despre prietenul Alexandru Moraru la 65 de ani)
Căutarea adevărului prin intermediul cercetărilor ştiinţifice a arhivelor şi documentelor este o cale grea cu multe labirinte ale istoricului.
Alexandru Moraru, acest destoinic bărbat zilele acestea rotungeşte o vârstă frumoasă – 65 de ani. Provine dintr-o familie de intelectuali, bunicul său, fost membru al administrației judeţului Orhei a votat la 25 martie 1918 (la nivel de judeţ) unirea Basarabiei cu România, fapt pentru care a fost arestat în 1941 şi împuşcat de către autorităţile sovietice de ocupaţie. Nu mai dulce a fost soarta tatălui său, copil fiind a fost deportat în Siberia de regimul stalinist, împreună cu cei trei fraţi ai săi, de unde au revenit numai 3 după nouă ani.
El nu şi-a numărat niciodată anii…Ajuns la vârsta înţelepciunii este într-o formă sportivă şi optimistă de invidiat. Este preocupat mereu de planuri şi proiecte de cercetare şi publicaţii de viitor. Dar enigma unui om se păstrează dacă sufletul e tânăr şi cutezător. Fiecare cercetător în istorie alege calea, pe care numai el o poate parcurge. Încadrat în cercetarea documentelor de arhivă, Alexandru Moraru s-a axat pe scoaterea la lumină a activităţii regimului de ocupaţie sovietic.
Articolul documentar semnat de Alexandru Moraru “Cadrele bolşevicilor 1-2-3” apărut în anul 2006, a devenit de referinţă şi pentru Marele nostrum scriitor Paul Goma. Și săptămânalul ”Literatura și Arta” i-a publicat un număr mare de materiale.
Domnul Alexandru Moraru şi-a îndeplinit cu responsabilitate sarcina privind elucidarea adevărului istoric, confirmat de unele documente de arhivă.Nu înzadar deviza vieţii sale este expresia înaripată a lui Winston Cherchill “Cine posedă informaţia, acela posedă lumea!”.
Drept dovadă în acest sens sunt publicaţiile Domniei Sale, sutele de articole şi cărţile documentare:
1. “Racovăţ de sub Cetatea Sorocii”, 2006
2.“Mareşalul Ion Antonescu şi Basarabia 1941-1944”, Iaşi, 2008
3„Basarabia antisovietica”, Iasi, 2009;
4. „ Victimele terorii comuniste 1944-1954 din Basarabia”, 2010
5. „Garda de Fier în Basarabia. Documente şi materiale” 2013
6. „Basarabia: Scrisori către Mareşal. Documente inedite” 2014
7. ”Basarabia Mareşalului Antonescu. Documente şi Materiale”, 2015
8. ”În labirintul documentelor secrete”, 2017
Mai bine de opt portaluri deţine şi îngrijeşte omagiatul nostrum în Internet. Numai “Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru” are la moment aproape 300 mii de accesări din 112 ţări. În Youtube.com, el are o pagină specială “Alexandru Moraru Film”, unde sunt postate peste 400 de filme şi filmuleţe de autor, care nu sunt altceva, decât pagini din istoria şi cultura noastră.
Alexandru Moraru are urmaşi destoinici- doi fii, cu studiile făcute la Bucureşti şi o fiică, studentă la USM, dar şi doi nepoţei şi o minune de nepoţică. Cam asta şi este toată averea distinsului istoric şi publicist.
Aceste realizări ale sale în istoria neamului românesc au fost obținute prin muncă, talent şi cutezanţă. El a transformat ca cercetător, documentele de arhivă în argument valoroase a istoriei zbuciumate a românilor, şi mai ales a Basarabiei.
Un om deosebit, cu mult har creativ este omagiatul, domnul profesor, istoric, Alexandru Moraru.
La Mulţi Ani şi noi realizări pe câmpul zeiţei Clio! Vivat, crescat, floreat!
Alexandru Ganenco, Victor Ladaniuc, fondatori ai
Fundaţiei “ Draghiştea”
SURSA: săptămânalul ”Literatura și Arta” nr. 43 din 26 octombrie 2017, pag.3
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.