Deși a apărut în anul 2015, acest volum a fost trecut cu tăcerea din motive necunoscure de mine. Ieri, 26 ianuarie 2018, am avut fericirea cu un interes de servici să-l vizitez pe cunoscutul academician, un Om de o vastă cultură, inteligență, modestie, un bun prieten de mai mulți ani, domnul Ion Holban. El și mi-a dăruit acest minunat volum cu o frumoasă dedicație și autograf, carte despre un alt mare savant, numele căruia este indisolubil legat de satul Dubăsarii Vechi din părțile Criulenilor. Sigur că este vorba de Marele astronom Nicolae Donici, care face parte din celebrul Neam al Donicilor. Deși cartea nu este un volum mare, ci numai 36 de pagini, dar este rezultatul unei mari cercetări amănunțite, cu implicare a multor surse din străinătate. Nu voi duce în eroare cititorul, dacă voi afirma, că lucrarea este plină de informații unicale despre viața și activitatea astrofizicului Nicolae Donici, care se publică în premieră absolută. Savantul și autorul acestui studiu domnul Ion Holban, avându-l pe post de coautor pe elevul clasei XI a Liceului teoretic ”Mircea Eliade” din Chișinău, Mugur Ioan Grigoriță au realizat o lucrare foarte interesantă și bine documentată, inclusiv și fotografii rare care apar pentru prima dată. Pentru un om de știință de calibrul lui Ion Holban a fost un gest frumos de generozitate și de atenție majoră față de generația tănără, a tineretului studios, de al susține și încuraja în activitatea științifică. Extrem de puțini savanți de talia domnului Ion Holban mai atrag atenția în prezent generației în creștere, care în perspectivă să le i-a locul în laboratorul de cercetare…poate că doar copii și nepoți. Din acest motiv, domnul Ion Holban merită toți laurii și la acest capitol.
Ar fi minunat, ca acest volum să devină și un exponat al muzeului raional de istorie și etnografie Criuleni, dar și in biblioteca orașului Criuneni, fiindcă este vorba despre o personalitate celebră nu numai în plan național, dar și european, mondial. În cazul dacă tirajul cărții s-a epuizat, sunt gata să dăruiesc muzeului raional Criuleni exemplarul meu, primit direct de la autor, deoarece țin mult la acest muzeu, care a fost întemeiat de mine (sigur că nu fără susținerea autorităților locale, inclusiv secția raională de cultură a Executivului Criuleni (regretata Parascovia Munteanu și actuala Claudia Șerșun- Burlacu, un conducător talentat, plină de inițiative și realizări frumoase) și al cărui director am fost timp de 10 ani.
Îndemn pe toți cititorii să gasească această carte și s-o citească, studieze, că se merită și vă asigur că nu va fi un timp pierdut…
Alexandru MORARU, istoric- arhivist, publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Pingback: CARTE-OMAGIU ADUS MARELUI ASTRONOM DIN PĂRȚILE CRIULENILOR | JEVRENI DIN INIMA BASARABIEI