„ECOUL UNIRII” A FOST LANSAT LA BIBLIOTECA CENTRALĂ LA 15 martie 2018

Scurt istoric al acestei cărți…

Cine suntem noi? Alexandru Moraru și Alexandru Ganenco, doi istorici cu acelaș nume, la care nu le este indiferent nici istoria noastră și nici situația actuală a acestui petic românesc numit istoricește Basarabia. Ne cunoaștem de mai mulți ani, practic de când am început a colabora cu Fundația ”Draghiștea”, când am venit să cer permisiunea ca schița despre satul meu Jevreni, Criuleni s-o pregătesc eu, având deja la activ mai multe publicații despre satul meu, iar între timp lucram  angajat la Arhiva Națională, pe post de șef secție și evident că mi-am îmbogățit la maximum cunoștințele cu multe informații din dosarele arhivei aflate în  instituția în care lucram. Acest lucru se întâmpla în anul 2006, într-un birou  al”Draghiștei”,  etajul doi din Casa Presei, Chișinău. Îl cunoșteam numai pe prietenul Victor Ladaniuc, poet, scriitor și publicist și pe distinsul scriitor Tudor Țopa. Sigur că au acceptat cu plăcere și bucurie  propunerea mea, fapt, care s-a finisat cu apariția în anul următor, volumul 7 al Enciclopediei ”Localitățile Republicii Moldova” articolul despre satul Jevreni, Criuleni (Chișinău, 2007, pag. 576- 583). Anume atunci am și făcut cunoștință cu publicistul și editorul Alexandru Ganenco, colonel în retragere.

Dar o colaborare mai fructuoasă a început în 2016, când am început să participăm cu comunicari la Conferința Științifică anuală ”Retrăiri istorice din secolul XXI”, organizată de celebrul istoric, patriot și comandor Jipa Rotaru la Maia, din județul Ialomița, recomandat de mine în fața consiliului organizatoric de acolo. Apoi a urmat conferința din 2017, iar până la ea a fost prezent și activ la mai multe evenimente culturale, organizate de mine la Biblioteca Centrală a BM ”B.P.Hasdeu”, inclusiv conferințele și  lansările de carte la subiectul Mareșal Ion Antonescu și Dinastia Hasdeu.

Prietenia noastră la nivel științific și cultural a început a da roade când ne-am hotărât să reanimăm o carte pe calea dispariției, și anume volumul ”Basarabia” semnat de Vasile Stoica, apărută în limba engleză la New York  din SUA în anul 1919. Devenit o raritate bibliografică, am convenit să-i dăm o viață nouă și în anul 2017 cu un efort comun, am tradus cartea din limba engleză în română  și pe banii noștri am scos 100 de exemplare ale unui duplex român-englez cu aceiași denumire. Pentru prima dată acest duplex l-am prezentat la Conferința Științifică de la Maia în septembrie 2017, apoi am mai organizat o lansare a acestei cărți la Biblioteca Centrală a BM ”B.P. Hasdeu”. Nu am comercializat nici o carte, 40 de exemplare le-am dăruit distinșilor colegi  istorici din România, prezenți la acel for științific, Bibliotecii publice din Maia și bibliotecii din Râmnicul Vâlcea.

Este interesantă și istoria apariției cărții pe care o țineți în mână… Profesorul universitar Alexei Crețu, (atunci din Chișinău, acum deja din București) în toamna anului 2017, s-a prins să ne asigure transportul pentru a ajunge la Maia, deoarece îl invitasem și pe el la respectiva conferință. Fiind cu mașina personală, am convenit să achităm cheptuielele tehnice și  de benzină tânărului nostru prieten, profesorul Alexei Crețu. Când însă am ajuns la destinașie, a refuzat categoric să primească suma respectivă și ne-a spus așa:

-Pe mine m-au ajutat mulți oameni și majoritatea din aceștea refuzau să primească o plată din partea mea, dar îmi spuneau, dacă dorește neapărat să mulțumești cumva- ajută și tu pe cineva, care are nevoie de ajutor! Eu domnule Alexandru Moraru voi spune acelaș lucru dumneavoastră și domnului colonel, cu banii aceștea, ajutați pe cineva, sau pur și simplu faceți un lucru bun, frumos, folositor oamenilor, societății românești…

De data aceasta, am inclus în al doilea proiect al nostru  trei cărți depistate de noi în  Colecția de Carte Veche și Rară a Biblioteca Centrlă a Bibliotecii Municipale ”B.P.Hasdeu”, care  au trei cunoscuți autori: Alexandru Boldur, Gheorghe Bezviconi și Emil Diaconescu cu titlurile respectiv ”Unirea, analiza psihologică a evenimentelor din 1918-1928”; ”Roirea familiilor românești peste Nistru” și ”Românii și imperializmul ucrainean”.

Nu avem de gând să facem o analiză sau  retrospectivă a cărților pe care le propunem stimatului nostru cititor, dar vă asigurăm cu tot respectul că textele acestor lucrări, vor face o revoluție întreagă în bagajul dumneavoastră de cunoștințe istorice și vă vor da hrană spirituală  pentru mult timp…

Acest volum este modesta noastră contribuţie la sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Astfel, stimați prieteni, acest triplet de carte sub o singură copertă, apare cu efortul financiar și osânda prietenului nostru domnului Alexei Crețu, care ne-a învățat cum să procedăm…ajutând prin aceasta nu numai un singur om, ci mai mulți, plus și salvarea acestor cărți de la dispariție…E mare puterea lui Dumnezeu!

Alexandru Moraru

Nota editorilor: textele cărţilor corespund originalelor .

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, ÎN OBIECTIV, BIBLIOTECA SECRETELOR ISTORIEI, Carti, FELICITĂRI, Fotografii, ISTORIA IN IMAGINI, SFATURI PENTRU PRIETENII MEI, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s