PROFESORUL ANATOL PETRENCU A ÎMPLINIT 64 ANI: LA MULŢI ANI!

Printre cei mai importanţi savanţi din ştiinţa istorică din Republica Moldova un loc de frunte  se atribuie istoricului, cercetătorului, patriotului şi Omului politic dr.hab Anatol Petrencu.

Domnia sa s-a născut la 22 mai 1954 în oraşul Căuseni. În perioada anilor 1961-1971 a învîţat la şcoala de cultură generală nr.1 din Căuşeni. Apoi a făcut serviciul militar obligator în armata sovietică  într-o unitate dislocată în Caucazul  de Nord. În anul  1975 devine student al anului I al facultăţii de istorie a Universităţii de Stat din Moldova.

În anul 1980 domnul Anatol Petrencu absolveşte cu succes această instituţie prestigioasă pe vremea ceea şi devine istoric de profesie, dar şi de vocaţie.

În 1982 se înscrie ca doctorand la Institutul de cercetări economice şi politice internaţionale ale Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse din Moscova.

Activitatea profesională a început-o la Catedra de istorie modernă şi contemporană universală a Universităţii de Stat din Moldova la  funcţia de asistent.

În perioada anilor 1985-2006 a lucrat asistent,conferenţiar, apoi profesor la Catedra de istorie modernă şi contemporană universală al Universităţii de Stat,actualmente-profesor la Catedra Istorie Universală a USM.

Domnul Anatol Petrencu în 1986 susţine teza de doctor în ştiinţe istorice pe tema: Relaţiile româno-italiene în anii 70-prima jumătate a anilor 80 ai secolului XX.

Deja în 1991 i se conferă titlul didactic de conferenţiar universitar, iar în 1998 susţine la Chişinău teza de doctor habilitat în ştiinţe istorice pe tema: Politica României privind Basarabia 1940-1944. Profesorul Anatol Petrencu este autor al multor monografii,manuale şcolare şi cursuri universitare, articole ştiinţifice şi de propagare a cunoştinţelor istorice.

Savantul este binecunoscut în cercurile academice din Republica Moldova şi peste hotarele ei, se bucură de o mare autoritate în rândurile studenţilor şi a întregii societăţi.

În 1999 domnului Anatol Petrencu i se conferă titlul didactic de profesor universitar.În perioada anilor 1998-2006 este Preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova.În această calitate pledează pentru păstrarea în instituţiile de învăţămant din RM a două cursuri în domeniul istoriei-Istoria Românilor şi Istoria Universală.A fost unul din fondatori şi primul Preşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană.

Distinsul istoric şi Om politic este căsătorit, are o soţie minunată,  doi copii frumoşi şi deştepţi. Îl cunosc pe dl.Anatol Petrencu de mulţi  ani.Este un Om de o cultură şi intelect avansat,  este un prieten devotat şi săritor la nevoie.

În ani 1987-1990 s-a inclus cu toată existenţa  şi cunoştinţele sale vaste în Mişcarea de renaştere şi eliberare naţională.A participat activ la redactarea şi scrierea primelor ziare şi reviste  cu caracter istoric şi naţional. Printre acestea se numără: „Patrimoniu”, „Cugetul” şi multe altele.

Pentru poziţia sa democratică şi patriotică nu odată a fost ameninţat, inclusiv şi membrii familiei sale din partea elementelor procomuniste, sioniste şi filoruse.

Talentul  său oratoric domnul Anatol Petrencu l-a manifestat la apogeu în mersul grevelor studenţeşti pentru apărarea Istoriei Românilor, care urma să fie scoasă din cursul de predare în timpul guvernării agrocomuniste.Mesajele sale înflăcărate şi pline de adevăr istoric încuraja tânăra generaţie şi o făcea mai rezistentă şi mai sigură.

Cred că personalitatea domnului Anatol Petrencu poate fi considerat un exemplu viu pentru tânăra generaţie a istoricilor şi politologilor din Republica Moldova şi nu numai…deoarece într-adevăr este un Om Deosebit, de la care ai ce învăţa multe.

Cu ocazia Zilei de Naştere, îl felicităm călduros şi îi dorim LA MULŢI ANI FERICIŢI!

Alexandru Moraru

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în FELICITĂRI, Fotografii, OAMENI DEOSEBIŢI, PUNCTE DE VEDERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la PROFESORUL ANATOL PETRENCU A ÎMPLINIT 64 ANI: LA MULŢI ANI!

  1. La mulţi ani, sănătate şi multe împliniri, domnule profesor !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s