Centenarul Marii Uniri de la 1918
ROMÂNCA CU INIMA CÂT TOATĂ BASARABIA
La 25 noiembrie 2018 în incinta sălii mici a Filarmonicii Naționale din Chișinău a avut loc un eveniment de excepție. De mult nu am avut atâtea emoții pozitive, de mult timp nu mi-am ”încărcat batereile” cu atâta energie pozitivă…emoții la superlativ…
Este vorba de finala concursului televizat Istorie Victorie 2018 , la care s-au adunat cei mai buni elevi, cunoscători ai istoriei din toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Sufletul acestui eveniment, inițiatorul și realizatorul lui la toate etapele a fost românca cu o înimă cât toată Basarabia, excelent istoric profesionist, talentat pedagog și mare patriot, distinsa Doamnă Daniela Vacarciuc, directorul Liceului Teoretic ” Vasile Alecsandri” din Chișinău.
Doamne! Ce bine ar fi să avem măcar 100 de femei ca doamna Daniela…nu mai ajungeau toate nimicurile în instituțiile de conducere a RM și deloc nu este exclus că în anul Centenarului erau create premizele necesare pentru reunificarea Neamului Românesc.
Dar Doamna Daniela este unică și rămânem cu speranța, că discipolii domniei sale de la instituția pe care o conduce cu brio și tinerii antrenați în acest proiect și concurs televizat, vor da dovadă de aceleași sentimente patriotice, de cunoștințe trainice în domeniul istoriei, politicii și vor izbuti să miște carul din loc.
Membrii juriului acestui final de concurs au fost personalități marcante: maestrul Eugen Doga, academicianul Nicolae Dabija, interpreta Maria Sarabaș, doamnele Lungu Corina și Cristea Nadia, reprezentante ale Ministerului învățământului.
În lista învitațiilor speciali pe scena evenimentului a evoluat cunoscuta interpretă și ziaristă Maria Gheorghiu și actorul Nicolae Jelescu. Tot aici se atribuie și ansamblul de dans popular al Liceului Teoretic ”Vasile Alecsandri”.
Printre sponsorii concursului despre care vă vorbesc se numără:TVR Moldova, Asociația ”Tighina”, Acțiunea 2012, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Frații Golescu și Arta Tradiței.
Programul concursului s-a dovedit a fi bine întocmit și foarte divers. Concursul final s-a desfășurat în trei etape, iar între acestea au fost incluse numere artistice cu caracter național-patriotic, interpretate la cel mai înalt nivel artistic și emțional. Din acest motiv, în majoritatea cazurilor melodiile ce răsunau erau savurate de către public în picioare. A fost ceva nemaipomenit!
Distinsa Doamnă Daniela Vacarciuc a fost și moderatoarea de bază, ținând sub control pulsul evenimentului. La deschidere, domnia sa a prezentat toți participanții din cadrul concursului, apoi i-a oferit pentru un mesaj de salut distinsului compozitor, maestrului Eugen Doga, care a îndrumat tânăra generație să studieze istoria românilor în profunzime, fiindcă cunoscând istoria adevărată, omul este mult mai greu de manipulat de către partidele politice și conducătorii răuvoitori ai românimii. Domnia sa a adus 24 de seturi de DVD-uri cu toate înregistrările operei sale muzicale, apreciate la nivel mondial pentru a premia pe finaliștii istorici din cadrul acestui concurs.
Am filmat câteva fragmente de la acest eveniment incendiar. Le puteți găsi în Internet la adresa www.youtube.com materialul Alexandru Moraru Film: Concurs televizat Istorie Victorie 2018.
La încheierea evenimentului, academicianul Nicolae Dabija s-a adresat tinerei generații cu o prelegere scurtă, dar foarte emoționantă despre situația noastră, rolul istoriei adevărate în viața noastră de zi cu zi. Domnia sa a numit acest eveniment o lecție de istorie majoră.
Felicitări sincere pentru organizatorii finalei concursului și în primul rând Distinsei Doamne Daniela Vacarciuc și Domnului Alexei Păluță, care au avut o contribuție majoră !
Mulțumim Distinsă Doamnă Daniela pentru această muncă de excepție! Mulțumesc Doamnă Daniela Vacarciuc, pentru că în totdeauna ați avut o verticalitate de invidiat, mă refer și la contribuția Dvs. atunci, în 2016, când am organizat împreună prima conferință științifică din întregul spațiu românesc ” Mareșalul Antonescu în istorie și istoriografie”, ați fost alături de mine moderator și ați prezentat o comunicare științifică model!
Să ne trăiți LA MULȚI ANI! Felicitări cu Centenarul Marii Uniri de la 1918
Alexandru MORARU,
istoric-arhivist, publicist, nepotul lui Ion Alexandru Moraru, care a votat unirea la nivel de județ Orhei la 25 martie 1918, arestat și împușcat de sovietici.
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.