APOGEUL INTELECTUAL AL DINASTIEI HASDEU

APOGEUL INTELECTUAL AL DINASTIEI HASDEU

(notițe de la Conferința Științifică cu acelaș nume)

Potrivit anunțurilor anterioare, la 25 octombrie 2019, la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu” din Chișinău a avut loc a doua conferință științifică anuală cu genericul„ B.P.Hasdeu- apogeul  intelectual al dinastiei Hasdeu”. Organizator și realizator al acestui for științific a fost Biblioteca Centrală, iar pe post de moderatori au fost distinsa Doamnă Maria Pilchin și Alexandru Moraru.

Cu un salut conferinței din partea conducerii Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” a vorbit doamna Maria Pilchin, directorul Bibliotecii Centrale, scriitoare și critic literar. Domnia sa a menționat importanța conferințerlor științifice și a studierii operei și vieții Marelui Hasdeu, părintele spiritual al bibliotecii noastre.

Inițial, următorul vorbitor trebuia să fie directorul editurii „Știința”, domnul Gheorghe Prini, pentru a prezenta noul volum, al 17-lea, proaspăt ieșit de sub tipar, din colecția „Moștenire”, „B.P.Hasdeu, Scrieri”. Cu regret, pe ultima sută de metri a intervenit ceva împortant, motiv din care domnia sa n-a avut posibilitatea de a fi prezent.

Colegii de la Biblioteca Centrală au amenajat o expoziție de carte, dedicat conferinței științifice respective cu genericul„B.P.Hasdeu- scriitor, filolog, enciclopedist”, care va bucura privirile și ochii curioși de cunoștințe încă câteva săptămâni.

În continuare, moderatorul a prezentat titlul primei comunicări „Filozofia economică a enciclopedistului B.P.Hasdeu” și pe autoarea ei, distinsa Doamnă Adriana Ungureanu, doctor în științe economice din București. În procesul sonorizării respectivei comunicări, care s-a dovedit a fi foarte interesantă și captivantă, ținând cont de faptul, că distinsul savant a venit în fața publicului cu multe informații noi, necunoscute, dar și bine ilustrate cu imagini pe ecran. Sigur că comunicarea la subiectul propus a fost mult mai mare de volum și informați, anume din acest motiv, imediat cum primim textul de la București, integrel îl vom pune la dispoziția redacției revistei bibliotecarilor din Republica Moldova „Bibliopolis”, pentru a fi publicat integral.

Următoarea comunicare a fost„B.P.Hasdeu și Constantin Istrati, prieteni-medium”, prezentată de distinsa Doamnă Maria Besciu, doctor în istoria medicinei, tot de la București. Autoarea a prezentat în profunzime personalitatea lui Constantin Istrati, personalitate absolut necunoscută publicului larg de cititori. În cadrul comunicării sale, doamna Maria Besciu a înclus destul de frumos și două poezii proprii la subiectul nominalizat.

Atât pe doamna dr. Adriana Ungureanu, cât și pe doamna dr. Maria Besciu, publicul prezent în sală (elevi din clasele superioare a Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, cât și militari de la unitatea militară cu care colaborează Biblioteca Centrală)

Ultima comunicare a fost prezentată de  directorul Muzeului Național de Literatură Română „Mihail Cogălniceanu”, scriitor, publicist, cunoscut hasdeolog domnul Vasile Malanețchi. Domnia sa a adus un număr mare de informații absolut necunoscute din viața Marelui Hasdeu.

În cele din urmă, Doamna Maria Pilchin, directorul Bibliotecii Centrale a înmânat celor  trei savanți- cercetători, care au vorbit în fața publicului diplome de excelență, pentru valoroasa și consecventa contribuție personală adusă cercetării în domeniul hasdeologiei și culturii spirituale românești de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv participarea cu comunicări la conferințele științifice organizate de Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu”.

În continuare urmăriți câteva imagini de la eveniment, iar în scurt timp pe portalul Youtube.com va fi postat și filmul integral al evenimentului respectiv.

Alexandru MORARU, șef serviciu Biblioteca Centrală „Hasdeu”

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Articole, ÎN OBIECTIV. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s