


Vineri, 20nianuarie 2023 la Biblioteca Centrală„Hasdeu”a avut loc ședința ordinară a Clubului Istoricilor pentru luna ianuarie. Moderator: Alexandru Moraru, președintele Clubului Istoricilor.

Afișul evenimentului de mai sus a fost întocmit de colega noastră, șef serviciu la Biblioteca Centrală doamna Maria Bivol, fapt pentru care-i mulțumim și pe această cale.Membrii și simpatizanții Clubului Istoricilor au mai avut ocazia anul trecut să se familiarizeze cu meseria de diplomat printr-o personalitate binecunoscută în tot spațiul românesc-Excelența sa, profesorul universitar Nicolae Osmochescu.
Subiectul ședinței Clubului Istoricilor a fost unul special:Cu Excelența Sa Iurie Reniță, în vâltoarea evenimentelor la zi. Diplomat, politician și jurnalist Iurie RENIȚĂ: ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova; ex-Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al RM în Marele Ducat de Luxemburg; ex-Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al RM în Regatul Belgiei; ex-Ambasador Extraordinar al RM în Muntenegru și Serbia; ex- Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al RM în România, domnia sa a făcut o carieră diplomatică strălucită, deși fiind un Bărbat al Neamului cu care ne mândrim, patriot adevărat, Om de o inteligență rară, inclusiv profesional cu experiență bogată, sigur că a avut și are în continuare„oponenți”din tagma dușmanilor de moarte a românismului Lucinschi,Voronin, Dodon, care au pus multe bețe în roate în procesul de dezvoltate a relațiilor internaționale de apropiere de Europa și structurile internaționale democratice.
Interesul publicului față de subiectul propus a făcut ca ședința Clubului Istoricilor să dureze în loc de o oră și jumătate, ceva mai mult de două ore. Excelența sa Iurie Reniță, prin cunoștințele sale vaste în materie de diplomație, dar și istorie, talentul său oratoric de invidiat a ținut publicul în suspans, deoarece au fost spuse mai multe secrete din culisele diplomației moldovenești.În cele din urmă, invitatul special al clubului a fost inundat de întrebări arzătoare legate de situația actuală a Republicii Moldova pe arena internațională, la care diplomatul a răspuns cu lux de amănunte la fiecare din ele.
Alexandru MORARU, șef serviciu Biblioteca Centrală a BM„B.P.Hasdeu”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.