EVENIMENT REMARCABIL LA PITEŞTI-DEZVELIREA BUSTULUI MAREŞALULUI ANTONESCU

DEZVELIREA BUSTULUI MARESALULUI ION ANTONESCU la Muzeul Judetean Arges
SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Iata ca lucrurile incep sa se miste…Dupa mai multe initiative de acest gen, esuate intr-un fel sau altul, Maresalul este cinstit la el acasa, la Pitesti, intr-un ambient pe masura. In decorul sobru al Muzeului Judetean s-au adunat oameni de aleasa tinuta morala si intelectuala, a caror prezenta a dat evenimentului nota specifica unor manifestari de asemenea factura, si de-o asemenea incarcatura pt.istoria si constiinta neamului nostru.

De data asta, oficialitatile au dat ”unda verde” actiunii, ba mai mult au fost prezente la eveniment, in persoana primarului Tudor Pendiuc si a vicepresedintelui CJ, Florin Tecau.
Bustul a fost amplasat in holul mare al cladirii vechi a muzeului, alaturi de alte patru busturi ale unor personalitati argesene.
Dupa cum stie toata lumea, cultul public al Maresalului este interzis printr-o ticaloasa ordonanta guvernamentala data de, la fel de ticalosul fost premier, actualmente puscarias, adrian nastase. Legea insa, permite activitati legate de cultul unor astfel de personalitati, in muzee. Chiar si asa, este de admirat verticalitatea si curajul directorului Muzeului Judetean, dl. Spiridon Cristocea, cel care a gazduit si a sprijinit acest proiect artistic si istoric cu profunde implicatii morale pt. societatea romaneasca, intr-un context politic total nefavorabil unor astfel de actiuni  Mai mult, intr-o scurta discutie cu dl. primar Tudor Pendiuc, cel care i-a acordat toata asistenta si sprijinul in acest demers d-lui director al muzeului, s-a hotarat mutarea ulterioara a bustului Maresalului chiar in curtea institutiei, de unde evident, va fi vizibil pt. toata lumea, nu doar pt. cei care viziteaza muzeul!
Si uite asa, cu pasi mici, dar hotarati, vom aduce figura Maresalului acolo unde-i este locul, in mijlocul cetatii, caci din constiinta intima a poporului n-a disparut niciodata!
Spre bucuria multora, si spre disperarea altora( neagu djuvara, de ex.)…Caci prezenta Maresalului in constiinta publica romaneasca- cinstit cum se cuvine, ca erou national- este mai mult decat o reparatie morala care se face unui asemenea mare om de stat, este un act de DEMNITATE NATIONALA, de restaurare a demnitatii nationale a romanilor.

Nicolae-Marius Antonescu

                                                                   *                                     *                                        *
Ieri, la Muzeul Judeţean Argeş, în prezenţa vicepreşedintelui CJ Argeş Florin Tecău şi a primarului Tudor Pendiuc, a fost dezvelit un bust al mareşalului Ion Antonescu. Realizat în bronz de Marius Ivanovici, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, bustul este, conform directorului Spiridon Cristocea, singurul din ţară.
Legea le permite muzeelor, prin excepţie, să găzduiască busturi ale fostului mareşal şi şef de stat. Directorul Cristocea a anunţat că intenţionează ca, de la primăvară, bustul să fie instalat în curte, deocamdată fiind plasat în interiorul clădirii vechi a Muzeului Judeţean, în timp ce primarul Tudor Pendiuc a anunţat că va sprijini, prin bugetul de anul viitor, amenajarea unei rotonde cu personalităţile judeţului, probabil în Grădina Publică, după modelul celei de la Câmpulung.
Antonescu este singura personalitate din cele omagiate ieri, toţi creatori de partid sau premieri, care nu este înmormântat în judeţ, ci la cimitirul de la închisoarea Jilava.
antonescu_bust2antonescu_bust31
Considerat a fi un mare om politic de unii, un român adevărat de alţii, mareşalul Ion Antonescu, născut la Piteşti, a fost criticat de alţii pentru faptul că România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial alături de puterile Axei. Cea mai aspră acuză împotriva sa este aceea că a stat la baza Holocaustului din România, în timpul guvernării din anii ’40.
Tot ieri au fost dezvelite şi busturile lui Ion C. Brătianu, Ion Mihalache, Armand Călinescu şi Constantin Dobrescu-Argeş.
Pe 23 noiembrie, în faţa Muzeului Judeţean, a fost amplasat bustul marelui om po¬litic Ion (Ionel) I.C. Brătia¬nu, unul dintre artizanii făuririi României Mari, de şapte ori preşedinte al Consiliului de Miniştri şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal, între anii 1909-1927.
Mircea Sărărescu

Despre SECRETELE ISTORIEI

Alexandru Moraru, istoric-arhivist si publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al mai multor cărți și culegeri de documente și materiale elaborate în urma cercetărilor de arhivă, sute și sute de articole și investigații documentare.
Acest articol a fost publicat în Fotografii, IN MEMORIAM, PRIETENII M-AU INFORMAT:, ŞTIRI DE ULTIMA ORĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la EVENIMENT REMARCABIL LA PITEŞTI-DEZVELIREA BUSTULUI MAREŞALULUI ANTONESCU

  1. Felicitări, Stimate Domnule Coleg! Sunteţi cel dintâi care aţi marcat pe blog Evenimentul: Revenirea, în pragul Marilor Sărbători, a Mareşalului Antonescu ÎN INIMA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!
    Numai bine şi sănătate! Sincere salutări Dv. şi Onor. Familiei Dv., prietenilor şi colegilor!
    TRĂIASCĂ BASARABIA ÎN VECI ROMÂNEASCĂ!
    LA MULŢI ANI 2013!

    Gh. Buzatu

  2. Pingback: Bustul Maresalului Ion Antonescu la Muzeul Judetean Arges | Maresalul Ion Antonescu

Lasă un comentariu